IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как конфликтът в Близкия изток влияе на изборите в САЩ?

Републиканец в Белия дом ще осигури по-стабилна позиция на Бенямин Нетаняху в битката му срещу „Хамас“ и „Хизбула“

21:50 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато кампанията за президентските избори в САЩ се приближава до вота през ноември, Euronews изследва колко голяло е влиянието на ескалиращия конфликт в Близкия изток върху американските гласоподаватели.

По-рано тази седмица двамата кандидати за вицепрезидент на Доналд Тръмп и Камала Харис се изправиха един срещу друг в дебат в Ню Йорк. Въпреки че сенатор Джей Ди Ванс и губернаторът Тим Уолз засегнаха предимно вътрешнополитически въпроси, началната тема на вечерта беше продължаващата битка между Израел и подкрепяната от Иран „Хамас“.

Въпросът беше обсъден само часове, след като Иран направи до голяма степен неуспешен обстрел с балистични ракети, насочен към Израел, подчертавайки важността на настоящия конфликт в Близкия изток и въздействието, което войната може да има върху гласоподавателите през ноември.

И докато изборите в САЩ наближават, нарастващата пряка намеса на Иран във войната на Израел с терористичните групировки може да направи конфликта в Близкия изток въпрос с по-висок приоритет за американските избиратели.

И макар Бенямин Нетаняху да предпочита един по-силно подкрепящ Вашингтон в лицето на републиканеца Доналд Тръмп, израелският премиер все пак се намира в позиция на осигуряване на по-голяма гъвкавост и автономия.

Бомбардирането на Израел от Техеран дойде като отговор на поредица от удари, които първият нанесе срещу съюзниците на Иран, включително убийството на Исмаил Хания от „Хамас“ в Техеран и нападението срещу „Хизбула“ в Ливан.

Рискът, поет от Иран, може да доведе до по-нататъшна ескалация с Израел, който беше насърчен от последните успехи във войната. Докато администрацията на американския президент Джо Байдън се стреми да възпре всяка ескалация, както Нетаняху, така и Белият дом, воден от демократите, знаят, че нещата са усложнени от изборите през ноември.

Американците подкрепят Израел

Повечето избиратели в САЩ подкрепят Израел в продължаващия конфликт. Според проучване от август на Чикагския съвет по външни работи, 60% от американците одобряват военната подкрепа на САЩ за Израел, докато „Хамас“ не освободи всички заложници. Междувременно половината американци одобряват подобна подкрепа, докато „Хамас“ не бъде напълно заличена.

Въпреки че американците изрично не искат да бъдат пряко замесени в друг близкоизточен конфликт, повече от 60% от тях искат САЩ да играят положителна роля в разрешаването на проблемите в региона. Сред американците евреи и мюсюлмани този дял е още по-голям.

Въпреки че Израел се радва на силна подкрепа сред множеството американци, министър-председателят на Израел остава по-противоречив.

Според Gallup само 35% от американците имат положително мнение за Бенямин Нетаняху, като 45% споделят отрицателно мнение.

Президентът Байдън многократно е заявявал подкрепата си за Израел, посочвайки пакета помощ, който неговата администрация е предоставила. Президентът обаче е от друга епоха в собствената си партия.

Откакто войната в Газа избухна миналата есен след изненадващата атака на „Хамас“, демократите се оказаха разделени между традиционната подкрепа за Израел и една по-млада, силно прогресивна част на партията, която симпатизира повече на палестинците, обвинявайки Израел за продължаващите конфликти в региона.

Разделението между демократите оставя вицепрезидента Камала Харис да търси баланс в партията.

Миналата седмица конгресменът от Демократическата партия в Ню Йорк Александрия Окасио-Кортес заяви, че вярва, че Харис е „възприемчива“ към опасенията на демократическата база относно конфликта.

Окасио-Кортес посочи безбройните университетски протести в подкрепа на Палестина, отбелязвайки значението на прогресивния и младежкия вот за демократите.

Изявленията на Харис относно Израел остават по-близки до тези на Байдън, отколкото до коментариите на Окасио-Кортес, като нейната кампания вероятно вижда същите данни, които показват по-голяма обществена подкрепа за Израел, както и натиск от донори и лобисти.

Междувременно Харис не успява да натрупа подкрепа сред арабско-американската общност. Септемврийско проучване на Съвета за американо-ислямски отношения показа, че Харис изостава от Тръмп сред тези гласоподаватели.

Въпреки все по-изолационистките възгледи на републиканците през последните години, свързани с течението „Да направим Америка отново велика“ на Тръмп, Израел успя да запази ястребовата подкрепа на десницата.

В отговор на полемичния въпрос във вторник относно израелския превантивен удар срещу Иран, Джей Ди Ванс потвърди убеждението на кампанията си, че САЩ трябва да подкрепят Израел да направи всичко, което смятат за необходимо, за да защити своя дом и народ.

Републиканците отдавна имат ястребови възгледи спрямо Иран. По време на кампанията през 2016 г. Тръмп редовно критикуваше Хилари Клинтън и президента Барак Обама за преговорите с Техеран и освобождаването на милиарди долари замразени активи - сделка, която Тръмп преустанови, след като встъпил в длъжност.

Ходовете и контраходовете на Иран само ще увеличат американската симпатия към Израел. Последната атака даде на Израел свободата да действа по-агресивно, докато американските лидери стъпват внимателно преди изборите следващия месец. Но това скоро може да приключи.

Ако Харис спечели, Израел може да се окаже принуден да се съобрази с нов набор от условия, поставени от по-малко приятелски настроен Белия дом.

Ако Тръмп отново влезе в Белия дом, Нетаняху ще се окаже в по-силна позиция от тази през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още