IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Влияние, имоти и пари - какво показват декларациите на кандидати за еврокомисари

Правилата на Брюксел за попълване на декларациите за конфликт на интереси и имоти са доста гъвкави

15:00 | 07.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Месец преди началото на изслушването на кандидатите за европейски комисари европейското издание Politico е получило достъп до данните в декларациите за конфликт на интереси и имотно състояние, подадени в Брюксел. Декларациите вече бяха дискутирани в правната комисия на Европейския парламент, която първа трябва да оцени дали има пречка, конфликт на интереси или друг правен аспект, който да не позволи на номинираните да заемат определените им постове.

Членовете обаче имаха само три дни, за да се запознаят с документите, съдъжащи информация за имоти, връзки с минали работодатели в последните 10 години, участия в компании и неправителствени организации, както и подобни данни за партньори и деца, пише Politico. Според собствените му анализи всички кандидати са подали декларациите си и на пръв поглед няма нередности, но и правилата на Брюксел са "гъвкави" - кандидатите имат право да не попълнят част от декларацията, ако сметнат, че тя не представлява конфликт на интереси.

Празни декларации

Почти празни са декларациите на някои от досегашните членове на ЕК - Валдис Домбровскис (отговарящ за икономиката) и Марош Шефчович (търговия и икономическа сигурност). Домбровскис коментира, че в последните 10 години непрекъснато е част от ЕК и няма какво да декларира. Без подробности за финансовото си състояние и имоти е подал декларацията си и французинът Стефан Сежурне, който като европейски депутат изготви правилата за прозрачност на дейността на европейските чиновници. Сежурне ще отговаря за индустрията в следващата комисия.

Кандидатът за Върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика Кая Калас пък само отбелязва, че притежава банкова сметка и спестявания. В декларацията си не включва данни за съпруга си, въпреки че преди време станаха известни участията му в руски компании, което предизвика скандал на фона на санкциите и ограниченията, които съпругата му в качеството си на премиер на Естония одобряваше. Представители на Калас коментират пред  Politico, че декларацията е попълнена според всички правила.

Кой е най-богатият кандидат за комисар?

Една от най-впечатляващите декларации е на гръцкия кандидат Апостолос Цицикостас (транспорт и туризъм), който е включил дълъг списък с имоти - земи, къщи и апартаменти, но и неговата фамилия е една от най-богатите в Северна Гърция. Цицикостас е декларирал участия в компании в различни сфери - от млечна индустрия до фотоволтаици, както и интереси в туристическата сфера и селското стопанство.

Италианецът Рафаеле Фито (регионално развитие и сближаване) е декларирал седем апартамента и участие в още три в Италия. Екатерина Захариева (стартъпи и иновации) е съобщила пред Брюксел, че е купила земя от почти 7 хил. кв. м и вила в Халкидики, както и апартамент в София и земи и други имоти на територията на България.

Словенката Марта Кос (разширяване) пък има в спестовни сметки към 1 млн. евро.

От частния сектор в държавния и обратно

През април 2021 г. румънката Роксана Мънзату (образование и култура) е регистрирала консултантска фирма, която да съветва бизнеса как да кандидатства за европейско финансиране. Преди това, през 2019 година, Мънзату е министър по европейските фондове, а от декември 2021 г. до юли 2024 г. е държавен секретар, отговарящ за координацията на програмите с европейско финансиране. Според източници на европейското издание през февруари 2022 г. Мънзату е прехвърлила собствеността на фирмата си.

Мария Луис Албукерке (финансови услуги) отдавна привлича вниманието в родната си Португалия с прехвърлянето си от частния бизнес в държавния сектор и обратно. Заедно със съпруга си тя управлява консултантската фирма Roundatmosphere и е представила в Брюксел списък с контакти, участия и връзки в компании. Няма подробности за структурата, собствеността и печалбите на самата компания.

Перспективни връзки

Впечатление на Politico прави и декларацията на номинирания за комисар по земеделието Кристоф Хансен от Люксембург. Неговата съпруга е част от екипа на председателя на ЕП Роберта Мецола, а негов братовчед - министър на земеделието на Люксембург (второто обаче не е посочено в декларацията, защото правилата на Брюксел не задължават кандидатите да описват своите роднини извън съпрузите/партньорите и децата си).

На пръв поглед Тереса Рибера (справедлив зелен преход) би трябвало да е извън подозрения за конфликт на интереси, бидейки министър на енергетиката на Испания. В декларацията ѝ присъстват участия в десет неправителствени организации, мозъчни тръстове и агенции, които се занимават с климат и околна среда.

Първият в историята на ЕК комисар, който ще отговаря за отбраната, Андриус Кубилиус е един от основателите на Форума "Приятели на европейска Русия", който подкрепя представители на руската опозиция. Той е член и на организация, критикуваща Китай, и е бил съветник на Международния републикански институт, получаващ финансиране от федералния бюджет на САЩ в помощ за развитието на демократични механизми в страните по света.

Освен че има спестени 1 млн. евро, Марта Кос е работила за лобистката компания Kreab, а преди това е имала и малка консултантска компания, регистрирана в Швейцария. Тя обаче е заявявала, че не се възприема като лобист, макар и в досието ѝ да са организации като УЕФА, на които е помагала през 2021 г. Кос не е споменала също, че нейният съпруг е швейцарецът Анри Гетаз, бивш генерален секретар на Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още