IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво е мотивирало българите да гласуват за Европейски парламент?

Гражданите у нас са избирали основно партията, за която гласуват обикновено, докато основна мотивация в ЕС са били позициите на формациите по европейски въпроси

15:30 | 03.10.24 г.
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

Над половината от българските избиратели са били мотивирани да гласуват за европейски парламент през юни заради нарастващите разходи за живот и икономическата ситуация. Това показват данните от проучване на Евробарометър, проведено от социологическа агенция Verian между 13 юни и 8 юли 2024 г. сред граждани на всички 27 държави членки на Европейския съюз (ЕС).

Макар че това са водещите причини за гласуване сред европейците, в България делът на респондентите, посочили именно тях, е значително по-висок – съответно 56% и 53% при 42% и 41% средно за ЕС.

На трето място българите са гласували за социална закрила, благосъстояние и достъп до здравеопазване – 41% при средно 24% за ЕС. За европейците трета по важност е била темата за международното положение (34%), която вълнува и 35% от българските избиратели.  

При негласувалите европейци мотивация да пуснат вота си също биха били разходите за живот (46%) и икономическата ситуация (36%), показват данните на Евробарометър. Подобни са резултатите и в България, като тук разходите за живот (40%) и икономическата ситуация (38%) също биха били водещи причини за упражняване на вот.

На ниво ЕС темата за демокрацията и върховенството на закона е мотивирала 32% да дадат гласа си, а в България – само 24%.

Какво е отношението към Европейския съюз в нашата страна?

Въпреки че значително по-малък дял от българските гласоподаватели са упражнили правото си на вот на 9 юни в сравнение с европейците (34% при 51% в ЕС), отношението на хората у нас към ЕС е по-положително от средното за ЕС. Изцяло позитивен имидж има съюзът сред 51% от българските респонденти при средно 48% за ЕС. С по-висока оценка се ползва и Европейският парламент – отношението на 48% от българите е позитивно, докато това се отнася за 42% на ниво ЕС.

 

Над половината от българите са съгласни, че членството в ЕС има полза за страната им, като това е най-ниският резултат в ЕС, следван от Австрия (58%), Франция (58%), Италия (63%) и Чехия (63). Проучването показва четири основни фактора защо членството в ЕС се счита за ползотворно: засилено сътрудничество между държавите членки (36%), защита на мира и укрепване на сигурността (32%), приносът на ЕС за икономическия растеж (28%) и създаването на нови възможности за работа (24%).

Делът на българските граждани, които посочват създаването на нови възможности за работа (47%) като водеща причина, поради която членството в ЕС се счита за полезно, е значително по-висок от средния за ЕС (24%), като по този показател страната попада в една група с Хърватия (51%), Словакия (44%), Унгария (40%) и Литва (40%).

Българите не вярват, че гласът им е важен

Проучването на Евробарометър отчита, че избирателната активност в ЕС по време на вота за Европейски парламент е била 50,74% – най-високата за последните 30 години. Тя се е увеличила в 16 от 27 държави в сравнение с европейските избори през 2019 г. Близо 60% от европейците вярват, че гласът им има значение в ЕС и по този показател се наблюдава ръст от 8 процентни пункта спрямо данните от февруари/март 2024 г. Едва 42% от българите обаче смятат, че гласът им е важен, като това се потвърждава и от избирателната активност, значително по-ниска от средната за ЕС (33,78%), макар и с 1 пр. п. по-висока от предходните избори през 2019 г. (32,64%).

Като причина да не гласуват 40% от българите са отговорили, че нямат доверие в политиката и са разочаровани като цяло. Делът им е двойно по-голям от средния за ЕС. 30% от хората у нас смятат, че гласуването не променя нищо.  

 

Относно предпочитанията за партии и кандидати, българските избиратели са гласували основно за формацията, за която гласуват обикновено (51%), а на по-заден план остава това дали предложенията на партиите по национални (43%) и по европейски въпроси (40%) са сходни с техните виждания и ценности. На ниво ЕС предложенията на дадена партия как ще се справи с определени европейски въпроси са най-честата причина за вот според 47% от гласоподавателите (+4 процентни пункта в сравнение с 2019 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още