IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хърватският премиер: Войната на Путин е ключов двигател на разширяването на ЕС

През последните две години европейските столици са по-отворени към разширение, смята Андрей Пленкович

10:08 | 30.09.24 г. 1
Хърватският премиер Андрей Пленкович. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Хърватският премиер Андрей Пленкович. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин несъзнателно се превърна в най-големия катализатор на разширяването на Европейския съюз, след като нашествието му в Украйна, което започна през 2022 г., тласна още страни към блока, заяви хърватският премиер Андрей Пленкович в интервю за Bloomberg TV.

„През последните две години и половина наблюдаваме стратегическа промяна в европейските столици, които са по-отворени към разширяване“, каза Пленкович в интервю в Ню Йорк. „Смятам, че Владимир Путин спомага най-много за разширяването“, допълни той.

През юни ЕС прие да започне преговори с Украйна и по-малкия ѝ съсед Молдова за членство в блока, важна крачка в процес, който вероятно ще отнеме години.

По-рано тази година ръководителите на ЕС приеха също да започнат преговори с Босна и Херцеговина в стремеж да сближат разделената страна с Европа и да противодействат на нарастващото руско влияние. Други пет страни в Западните Балкани са в различни фази на процеса по присъединяване.

„През следващите пет години, особено в мандата на новата Комисия, ще бъде интересно да видим как всяка от тези държави ще постигне напредък и ще изпълни критериите. Винаги сме готови да подкрепим напредъка на нашите съседи“, изтъкна хърватският лидер.

Пленкович, който е бивш европейски дипломат, сега е трети последователен мандат премиер на страната си, след като десноцентристкият му Хърватски демократичен съюз спечели парламентарните избори през април. Той беше в Ню Йорк миналата седмица за годишното заседание на Общото събрание на ООН.

Пленкович, ревностен поддръжник на Украйна във войната ѝ срещу руското нашествие, планира да организира среща на върха в началото на октомври в Дубровник с президента Володимир Зеленски и ръководители от Югоизточна Европа.

„Идеята е да покажем солидарност и подкрепа за Украйна от група държави с много исторически връзки с Украйна и украинския народ“, заяви Пленкович. Ръководителите ще подкрепят правителството в Киев в „неговото начинание за свобода, териториална цялост, но също и в това как да гарантира, че украинската икономика функционира добре в трудните обстоятелства“.

В коментар за нарастващото напрежение между Косово и Сърбия, бивш неприятел на Хърватия, Пленкович заяви, че техният единствен път към ЕС е да продължат диалога с посредничеството на ЕС. Участието на САЩ в процеса също „е изключително важно“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 11
Алехандро
преди 1 час
Точноооо така, същото е и при НАТОооо! Ти, ти-ри, ти, ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още