IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството подготвя поетапната евакуация на българите от Ливан

Ситуацията в Близкия изток се влоши съществено

17:14 | 29.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Правителството подготвя поетапната евакуация по въздух на българите, които искат да напуснат Ливан, стана ясно след края на срещата в Министерския съвет днес (29 септември). Обмислят се и други варианти за евакуацията на желаещите да напуснат страната. Повечето държави по света препоръчаха на своите граждани да избягват пътувания в Ливан и Израел, а на намиращите се в Ливан, по възможност, да напуснат страната. 

Ситуацията в Близкия изток се усложни след ударите на Израел по ливанската столица Бейрут, при които беше убит лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла. Очакванията са, че напрежението ще расте, тъй като Израел продължава да поразява цели в Ливан.

Българите, които искат да напуснат Ливан, ще бъдат уведомени от посолството ни в Бейрут за вариантите, мястото и времето за евакуация, допълват от преслужбата на Министерския съвет. Оттам уточняват, че приоритет ще имат семейства с деца и уязвими групи. Посолството ни в Ливан е в постоянна връзка със ситуационния център, създаден в Министерството на външните работи във връзка с развитието на ситуацията.

"Трябва да се действа бързо, но водещото е безопасността на българските граждани – както на пожелалите да се евакуират, така и на екипите, които ще извършат евакуацията", коментира след срещата служебният премиер Димитър Главчев. От Министерския съвет уточняват още, че президентът Румен Радев е уведомен за мерките, предприети от кабинета. 

Залагаме на безопасността, колкото и да струва тя, защото по-ценно от човешкия живот няма, заяви още Главчев, цитиран от правителствената пресслужба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 29.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още