IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Убийството на Насралла показа колко дълбоко е проникнал Израел в "Хизбулла"

Следяхме движението на лидера на групировката в реално време, твърдят от израелската армия

12:38 | 29.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Убийството на дългогодишния лидер на "Хизбула" Хасан Насралла е кулминацията на серия от удари, при които бяха убити лидерите на военното ръководство на движението, както и зрелищна операция, при която се взривиха хиляди мобили устройства. Израел съобщи за убийството на лидера на групировката след обстрел в южните части на Бейрут в бункер под жилищен квартал.

Ще продължим борбата с врага, заявиха след атаката от "Хизбула", а Иран обяви, че продължава да подкрепя групировката, пише CNN.

В дните преди убийството на Насралла и в часовете след това Ройтерс разговаря със свои източници в Израел, Ливан, Сирия и Иран, които дадоха повече светлина какво се случва. Според близки до Израел източници, с които агенцията е общувала 24 часа преди обстрела на Бейрут, са посочили, че Израел от 20 години е насочил разузнавателните си усилия към "Хизбула" и лидерите на организацията. Действията са определени като "брилянтни", но източниците не дават повече подробности за тях.

Агенцията има информация, че операцията срещу "Хизбула" е била наредена от премиера Бенямин Нетаняху и близък около него кръг от министри в сряда (25 септември). Реално атаката беше извършена докато израелският премиер изнасяше реч пред Общото събрание на ООН. След атаката той коментира, че убийството на Насралла едва ли ще бъде достатъчно, за да бъде сложен край на войната в региона, предаде CNBC.

Хасан Насрала избягва публичност от 2006 година и според източниците на Ройтерс кръгът от приближени до него е "много, много свит". От години неговото местонахождение се пази в дълбока тайна. Това вероятно е знак, че Израел е успял да инфилтрира свои източници много дълбоко в "Хизлуба", казват експерти.

Говорител на израелската армия го потвърди в събота, съобщавайки, че са имали информация "в реално време" за движението на лидера на организацията. Според властите в страната операцията е готвена продължително време.

Това се случа в период, когато мерките за сигурност би трябвало да са затегнати още повече след серията от удари, и най-вече - след избухналите пейджъри в средата на септември. Анализатори отбелязаха отсъствието на Насралла при погребенията на неговите командири и записи на речи, които бяха разпространени преди дни.

Светът е раздвоен в реакцията си за убийството. Президентът на САЩ Джо Байдън е категоричен, че това е "проява на справедливост" за жертвите в последните години и ддопълни, че САЩ подкрепя правото на Израел да се защити от подкрепяната от Иран групировка.

В Русия остро осъдиха убийството на лидера на "Хизбула", а Китай изразиха своето безпокойство от засилването на напрежението в региона.

Според Израел премахнати са осемина от деветимата висши военни ръководители в последните седмици. Към 1500 бойци на организацията бяха ранени или загубиха живота си при експлозиите на електронни устройства на 17 и 18 септември.

Ройтерс припомня, че "Хизбула" досега е показвала, че бързо намира заместник на своите жертви. "Премахвате един, те изпращат друг", коментира преди време европейски дипломат. Според данни на американското разузнаване "Хизбула" е една от най-добре въоръжените терористични групировки в света. Това се дължи на значителната подкрепа, която тя получава от Иран, категорични са американците.

От 2006 година насам въоръжението на "Хизбула" се е увеличило в пъти, допълват те. Източници на Ройтерс в Иран потвърждават, че Техеран планира да достави още ракети на групировката, подготвяйки я за продължителна война с Израел.Тази информация е получена преди удара по убежището на Насралла, а след това Ройтерс не може да се свърже със своите информатори.

Агенцията посочва, че доставките се извършват по море и през сухопътните граници. Ливанското Министерство на транспорта офицално забрани кацането на ирански самолети на летището в Бейрут.Източници от Сирия пък дават информация за обстрел на колони с военна техника, преминаващи през нейна територия.

Преди операцията в петък европейски източници на Ройтерс изчислиха, че "Хизбула" е загубила 20-25% от своя ракетен потенциал през последната година. Няма обаче доказателства за тези твърдения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 29.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още