IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла е убит, твърди Израел

Засега няма коментар на изявлението на израелската армия от страна на групировката

11:52 | 28.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Израелските въоръжени сили обявиха в събота, че са убили лидера на "Хизбула" Саид Хасан Насралла при въздушен удар по централния щаб на групировката в южните предградия на Бейрут ден по-рано, предаде Ройтерс.

От информационната агенция не са успели да се свържат веднага с представители на подкрепяната от Иран "Хизбула" за коментар на изявлението на израелската армия.

Насралла ръководи групировката в продължение на 32 години. Под неговото управление "Хизбула" се превърна в регионална сила, която разпространи влиянието на Техеран в целия Близък изток. Смъртта му ще бъде огромен удар не само за "Хизбула", но и за Иран, чиито революционни гвардейци основават групировката през 1982 г.

Израелските военни "елиминираха ... Хасан Насралла, лидер на терористичната организация "Хизбула", написа говорителят на израелската армия Авичай Адрае в изявление на социалната мрежа X.

Убит е и друг високопоставен лидер на "Хизбула" - Али Караки, добавя той.

"Хасан Насралла вече няма да може да тероризира света", заявиха израелските военни в отделна публикация.

Нападението в петък срещу командния център на "Хизбула", последвано от нови въздушни удари в събота, ескалира конфликта между Израел и тежко въоръжената групировка, като увеличи опасенията, че регионът може да бъде въвлечен в по-широка война.

В изявлението на Адрае, публикувано на арабски език, се казва, че Израел е нанесъл удар по подземния щаб на "Хизбула", докато ръководството ѝ е "координирало терористични дейности срещу гражданите на Израел".

Късно в петък източник, близък до "Хизбула", е заявил пред Ройтерс, че Насралла не е открит. В първите часове след удара в петък източник агенцията е получила информация от свой източник, близък до групировката, че Насралла е жив. Иранската информационна агенция Tasnim също съобщи, че той е в безопасност.

Високопоставен ирански служител по сигурността е заявил пред Ройтерс, че Техеран проверява състоянието му.

Израел последва атаката от петък с нова вълна от въздушни удари по южните предградия на Бейрут и други райони на Ливан в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 28.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 час
Те казват.така но, дали Саид Хасан Насралла знае това? Хората лъжат ежедневно, им ли доказателства за такова сериозно твърдение? Ето, аз от години и в този сайт пропагандират железни Истини потвърдени с факти, някой да се престраши да ги провери? Намериха се разни да ме обвинят в какво ли не и да пишат срещу моето име "Измамник". Защо тогава, да приемаме за чиста монета твърдение без види и доказателства? Нещо никак не е наред в тази държава, хора. НИКАК не е наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
дрилър
преди 1 час
Следващият в списъка е Хаменей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 часа
В рая май вече се чувства сериозен недостиг на девици...Евреите нон стоп му изпращат на аллаха потребители...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още