IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият план на Камала Харис – повторение на „Байдъномиката“

Американският вицепрезидент представя 82 страници, в които предлага повече разходи, по-високи данъци, повече регулации и по-силно правителство

20:25 | 27.09.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис. Снимка: Bloomberg L.P.
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис. Снимка: Bloomberg L.P.

Несигурните избиратели изтъкват, че не знаят достатъчно за икономическите планове на Камала Харис. Нейната кандидатпрезидентска кампания публикува в сряда документ от 82 страници, озаглавени „Нов път напред“.

„Аз съм капиталистка“, изтъква Харис, като обещава да „търси практически решения на проблемите“. И все пак всяка проверка на детайлите показва, че тя предлага същите политики като Джо Байдън, само че в по-голямо количество, пише Wall Street Journal.

Харис се застъпва за по-високи данъци, за да накара „корпорациите и най-богатите американци да платят своя справедлив дял“. Без да дефинира думата „справедлива“, тя одобрява увеличението на данъчните приходи към бюджета, включително 25% данък върху нереализираните капиталови печалби на най-успешните бизнеси.

Планът на Харис тук се различава от този на президента само в това, че призовава за 33% данък върху капиталовите печалби вместо 44,6%. Тя нарича това „данъчни реформи на здравия разум“, въпреки че те биха представлявали най-голямото увеличение на данъците в историята.

Вицепрезидентът настоява и за по-големи права, включително такива за повече разходи и за съживяване на програмата Build Back Better, която не успя да мине през Сената.

Харис ще търси и по-големи субсидии за жилища, включително разширяване на данъчните облекчения за домакинства с ниски доходи, както и фонд за иновации за разширяване на жилищата в размер на 40 млрд. долара.

Такива федерални субсидии ще бъдат обусловени от правила, които изискват местните власти да „облекчат бюрокрацията“, а строителните предприемачи да използват „иновативни строителни техники“. Това е евфемизъм за поставяне на федералните норми в рамките на щатските регулации за зониране и строителство.

Харис също така предлага безвъзмездна помощ от 25 000 долара за купувачи на първо жилище, което би подхранило повишеното търсене и по-високите цени. Неспоменато, но не и забравено, е нейното предложение да се използва данъчният кодекс за налагане на национален контрол върху наемите, въпреки че Харис изрично заплашва да използва антитръстови действия срещу наемодателите, които „драстично повишават наемите“.

Вицепрезидентът настоява и за по-голям акцент върху опрощаването на студентските заеми. Тя изтъква необходимостта от „прекратяване на неразумната тежест на дълга на студентския заем“.

Отделно, Харис ще разшири и утвърди субсидиите на ObamaCare от Закона за намаляване на инфлацията (IRA), които изтичат през 2025 г. Тези планове са строго регулирани, което ограничава избора и конкуренцията. Харис иска да поправи това, като по отношение на работодателите наложи таван от 2000 долара върху разходите за лекарства. Резултатът от това трябва да бъде по-високи премии.

Във фокуса на плана е и засилване на индустриалната политика. Харис предлага финансиране на малкия бизнес чрез заеми с „ниски или нулеви лихви“, отвъд това, което администрацията на Байдън вече прави по въпроса. Тя също така предлага 100 млрд. долара под формата на данъчни облекчения за инвестиции в центрове за данни, полупроводници, биотехнологии и „устойчиви материали“, които биха „възнаградили“ бизнеса, който използва профсъюзен труд и локализира заводи в „дългогодишни производствени, земеделски и енергийни общности“.

Харис иска да съживи конкуренцията чрез „разследване и наказателно преследване на фиксирането на цените“ и приемане на „първата федерална забрана за повишаване на цените“ за хранителни стоки.

Към индустриалната политика може да се добави и по-голямата подкрепа за зелена енергия, която ще надгради постигнатото от IRA. Това включва и по-големи субсидии за соларни модули и електромобили.

Всичко това допринася за усещането за повторение на вътрешнополитическата идеология на Байдън. Сега федералните власти контролират около 24% от брутния вътрешен продукт (БВП) и планът ще увеличи този дял. Ако харесвате ‚Байдъномиката“, Камала Харис е вашият кандидат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 минути
До: Tikva007 като прокурорка на кво друго да живее, това да не ти е родната русия дето прокурорите живеят на подкупи и корупция, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
apricot603
преди 8 минути
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може:--- https://come.ac/manx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 час
*Аз съм капиталистка*, изтъква Харис - Да, ако е успяла да капитализира тлъстите си държавни заплати, на които е живяла през годините на трудовата си кариера. Чиста проба *капиталистка*!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
гъбко
преди 1 час
Ами очевидно работи добре Байдъномиката, защо пък не. Рижият освен да лае и да ходи по соарета на кафе, и да се ръкува за снимка друго не е постигнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още