IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Алфа Рисърч“: 7 партии влизат в бъдещия парламент при още по-ниска активност

За второто място ще се борят ПП-ДБ и „Възраждане“, а БСП не печелят от широкото обединение

10:51 | 26.09.24 г. 14
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Очертава се в следващото Народно събрание да влязат 7 партии и коалиции, като още една или две политически сили могат да акумулират полезен вот, който в значителна степен ще дойде не толкова от привличането на нови избиратели, колкото от периферията на настоящите „големи“ политически сили. Очаква се двете крила на ДПС да бъдат представени в 51-вия парламент, ПП-ДБ и „Възраждане“ да се борят за второто място, а БСП да не спечели от широкото обединение в ляво. 

Това отчита изследване на електоралните нагласи, проведено от „Алфа Рисърч“ в периода 18-24 септември сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.

61,6% от анкетираните определят настоящата ситуация като „изключително тревожна, с дестабилизация и неработещи институции“. Това мнение доминира във всички социални и електорални групи, като малко по-слабо критични са единствено част от жителите на големите градове и симпатизантите на ГЕРБ.

За разлика от предишните два вота, при които избирателите са имали очакване за редовен кабинет, сега 53,8% от българите не очакват да се състави правителство след изборите на 27 октомври. 

Трите първи партии достигат „стъклен таван“

На старта на кампанията ГЕРБ отново се очертава като партията, която ще привлече най-много избиратели – 23,9% от вота, с незначително по-нисък резултат от този на последните парламентарни избори. В битката за второто място ще бъдат ПП-ДБ (14,4%) и „Възраждане“ (14,2%). Макар да запазват относително най-висок дял твърди симпатизанти, и при трите политически сили е налице своеобразен стъклен таван, който не могат да пробият, отчитат от „Алфа Рисърч“. Ако кампанията не доведе до рязка активизация, висока е вероятността всяка една от тях да отбележи загуба на гласове в абсолютен брой, респективно – по-слабо доверие и подкрепа в обществото.

По отношение на двете крила на ДПС, на старта на кампанията „Алфа Рисърч“ отчита 7,9% подкрепа за „Алианс за права и свободи“ на Ахмед Доган и 6,1% за „ДПС – Ново начало“ на Делян Пеевски.

Източник: Алфа Рисърч Източник: Алфа Рисърч

Социолозите отбелязват по-силна институционална и организационна мобилизация на привържениците на „ДПС – Ново начало“, отколкото на „Алианс за права и свободи“. Забелязва се и недостатъчна разпознаваемост на крилото около Доган заради новото име. Подкрепата за всяка от двете формации варира с около 3 пункта в зависимост от това дали се използва само името по регистрация, или се отбелязва и името на лидера.

Според 53% от анкетираните фракцията около Ахмед Доган има по-големи основания да запази името ДПС, а само 14,9% приемат, че право има Пеевски. Сред българските мюсюлмани това съотношение е 43% към 27% в полза на фракцията на Доган.

Избирателите остават критични към ДПС и 51,8% смятат, че нито едно от двете крила на формацията не трябва да участва в бъдещо управление. 16,2% отдават това право на фракцията „Доган“, а 10,6% – на фракцията „Пеевски“. Едва 9% са склонни да допуснат мирно съжителство между двете крила в едно бъдещо управление.

Ако няма извънредни обстоятелства, и двете крила на ДПС ще влязат в парламента, като тепърва ще се изяснява съотношението на силите между тях. Въпреки това общият им резултат би бил по-нисък от този за 50-то Народно събрание поради изразеното нежелание на не малка част от турския етнос за участие в тези избори, отчитат социолозите.

Въпреки опита на БСП да сформира широко ляво обединение, очаква се левицата да постигне резултат от 6,3%. Близък е резултатът и за ИТН (5,4%), но за момента и двете формации се очаква да прескочат изборната бариера.

Около чертата гравитират няколко партии, но не е изключено протестният вот да изтласка нагоре и други екзотични образувания, посочват от социологическата агенция.

Още по-ниска избирателна активност

Нарастващата убеденост, че правителство няма да има, е мощен фактор за намаляване на избирателната активност. Въпреки че кампанията тепърва започва, според „Алфа Рисърч“ е много малка вероятността партиите да привлекат вот извън твърдите си ядра.

На вота на 27 октомври са склонни да гласуват едва 30-31% от имащите право на глас пълнолетни българи, което е спад с около 3 процентни пункта спрямо юнските избори – логична тенденция предвид все по-голямото разочарование от партиите и все по-силните съмнения, че ще бъде съставено правителство, отчитат от „Алфа Рисърч“. При това положение много малка промяна в абсолютния брой на гласовете може да предизвика пренареждане на политическата конфигурация.

Как би се сформирал кабинет в 51-вото НС

Мнозинството от анкетираните очакват „отстъпки и компромиси от страна на партиите в парламента, за да се състави коалиция, въпреки различията“ – 61,8%. Над два пъти е по-малък делът на хората, които не са склонни на подобни компромиси – 26,3%.

По-поляризирани са обществените нагласи относно това дали трябва да се сформира коалиция между широк кръг от партии (51,7%) или с една водеща политическа сила (43,5%). Аргументи „за" и „против“ има и при двата сценария.

В първия случай има риск от изключително нестабилна коалиция, а във втория – от обезличаване на по-малките партньори.

Над две трети от избирателите са убедени, че „партията на Борисов е показала, че може да печели избори, но не и да сформира правителства“. Тази нагласа възпрепятства привличането на по-широка периферия към ГЕРБ. Предстои да стане ясно дали включването на успешни кметове от партията в кампанията ще промени оценката или обратно – ще бъде разчетено като отслабване и на местната власт.

Проучването на „Алфа Рисърч“ е проведено със собствени средства на агенцията. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Социолозите отчитат, че извън обхвата на изследването остава делът на купен, контролиран или принудителен вот остава извън неговия обхват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 седмици
Брей, сега видях, че нашите наташки - ташка и бомбашка имали експертиза и по държавно устройство??!!! Особено онзи иддиотт - зелената муххоморка ташка фон Мюнхаузен - ланда-сондата. След като ежедневно ппъррди тук по всички теми - военно дело и оръжейни системи, аутомотив, енергетика, икономика, търговия и транспорт, технологии и индустрия, медицина и фармация, космос и авиация, днес се е изддрищила с цяла лекция по конституционно право и държавно устройство. И това всичко с едно средно от СПТУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 8
гъбко
преди 3 седмици
До: khao Може евентуално и от някои граждански организации или и Президента. Тя реално политическа власт няма да има, няма да имат и привилегиите на парламентаристите, съответно заплатите им. Въпрос да се отсее успешната практика и синхронизация с други държави с подобни системи. Така в безвремие не трябва да продължава. Едни 50 паметника не могат да бишнем, дето всеки ги препuкава и боядисва. И примерно да изплющат тuквеника007 с едни 5000лв за системна дезинформация и фалшиви новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 9
гъбко
преди 3 седмици
До: khao Що да е оптимистично? Мисля, че е реалистично. Значи в не може сценаристи, артисти, и откровенни човекомразци(копейкопоклонници) да сглобяват закони. Абсурд е! Трябва юридическа компетентност! И непрекъсваемост на процеса. Поглеждаш колко са комисиите в парламента, толкова ни трябват депутати в долната камара. Айде да не са 200, но поне 150. В горната камара макс 100, според мен може и 98 или 70. Долната камара само приема законодателни предложения от горната и правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 3 седмици
До: гъбко Доста оптимистично..а това да ги ограничиш само до юристи като те имат и партийна принадлежност ми се вижда доста лоша идея- Деса, Барни, и още много подобни! Та освен че ще вкараш още 200 чантаджии, не виждам как това ще промени нещата... Както казах, според мен нещата ще се оправят или селд натиск от вън, или ако един ден крадците проумеят че ще дойде друг крадец, който ще открадне параите от разглезените им деца... и да кажат, кой бал, бал... кака се ожени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 7
гъбко
преди 3 седмици
До: khao Цялата работа по създаването и синхронизирането на един акт ще се върши там. Няма да спират заради избори, няма да има почивки, работят като един вид служба, но не зависят от откровено импoтентни дебuли, които влизат и те не знаят за какво в горната камара. Тя е политическо представителство, в нашият случай 70, 90, или максимум 100 човека. Там си е политическата говорилня. А служебното правителство изчезва, остава си редовното, до назначаване на ново, може с малко орязани правомощия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 9
гъбко
преди 3 седмици
До: khao Ами не е точно така. Не е необходимо да има мажоритарен елемент. Засега. Двукамерен, долната камара, да речем в нашият случай 200 човека, за да се кандитатираш трябва да имаш като минимум юридическо образование, или едното да е такова. Там се извършва същинската част по законотворчеството. И горна камара, която е политическа и може да си дърдорят безсмислици по цел ден, като тошко от итн и костя от възраждане например. Долната камара се избира веднъж на 4г, с мандат като кметовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 3 седмици
До: гъбко значи залагам левче, че Шиши ще има повече от Доган... и че ще направят правителство с Мутрата и новото/старо БСП...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 3 седмици
До: гъбко принципно си прав... но всеки модел може да се изврати, а демокрацията работи само при високо образовано население (примерно швейцария)... В едната камера мисля че влизаха кметовете (мажоритарния елемент)... а в нашия случай едно 90% от тях са станали такива заради купен вот, и ще имаш същия краен резултат, ако не даже и по лош....от както съм жив, хубавите неща в нашата държава са се случвали само след външен натиск от Запада..въпреки че то май е само едно нещо - ЕС! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
гъбко
преди 3 седмици
Според мен, мисля че е време за двукамерен парламент, и премахване на служебното правителство. Иначе влизаме в италиански сценарии, а той не е добро решение. Спасител на бял кон няма да има, трябва да се оправяме без импoтентните партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 17
grainis
преди 3 седмици
Сериозно ли смятате, че правителство, избрано с по-малко от една трета от имащите право на глас, ще бъде легитимно ? Дали така самонареклата се "политическа класа" - много ви моля, се дава сметка каква шайка от окаяни алчни *** е ? Досега дадохме над един милиард лева за ялови избори и невероятни ежедневни циркове - прахосани на вятъра пари, с които спокойно можехме да развием и наредим България срад десеттте най-богати икономики в света, само за десетина години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още