IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Партията на Марин льо Пен иска да отмени спорната пенсионна реформа на Макрон

Въпреки че е малко вероятно усилията на „Национален сбор“ да се увенчаят с успех, това ще подчертае един от най-трудните периоди от президентството на Макрон

22:30 | 25.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Крайнодясната партия на Марин льо Пен „Национален сбор“ увеличава натиска върху новото правителство на Еманюел Макрон с опит да отмени непопулярната пенсионна реформа на френския президент, съобщава Bloomberg.

Въпреки че е малко вероятно усилията на „Национален сбор“ да се увенчаят с успех, тъй като не се очаква депутатите от левицата да подкрепят популистката партия, това ще хвърли светлина върху един от най-трудните периоди от президентството на Макрон и ще подчертае пукнатините в неговата нова администрация.

Партията на Льо Пен ще предложи законопроект на 31 октомври, който да премахне ядрото на пенсионната реформа, която повиши минималната възраст за пенсиониране на 64 години от 62 години и провокира масови протести в цялата страна. Депутатът от крайната десница Жан-Филип Танги казва, че целта е темата да бъде върната в центъра на общественото внимание и да се подготвят за по-нататъшни изменения в бъдеще.

Макрон свика предсрочни парламентарни избори през юни, които превърнаха „Национален сбор“ в най голямата партия в долната камара на парламента. Тъй като новото правителство, сформирано през уикенда, има малка подкрепа в законодателния орган, Льо Пен на практика е лидер там и може да свали администрацията, като внесе вот на недоверие. 

Законопроектът за пенсиите ще съживи предишните условия за пенсиониране. В допълнение към понижаването на минималната възраст, той също така постановява, че хората ще трябва да работят най-малко 42 години, за да получат пълна пенсия, казва депутатът от „Национален сбор“  Томас Менаж пред журналисти.

Другите предложения на крайната десница включват по-строги наказания срещу тези, които нападат здравни, полицейски служители или такива, работещи в сферата на образованието; искане на изселване на чужденци, които са осъдени за тежки престъпления; смекчаване на законодателството относно енергийните характеристики на къщите; и предоставяне на собственост на държавната Electricite de France SA върху водноелектрически язовири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още