IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво да очакваме от първите 100 дни от мандата на Урсула фон дер Лайен?

Подготовката от еврокомисарите на поредица от доклади и документи може да се окаже лесната част от втория мандат на председателя на ЕК

07:06 | 27.09.24 г. 2
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg

Диалог за младежките политики

Това е опитът на Фон дер Лайен да даде глас на младите хора в ЕС при формирането на политиките.

Групата за натиск „Годни за бъдещите поколения“, която обединява редица мозъчни тръстове и неправителствени организации, настоява председателят на Комисията да назначи комисар за бъдещите поколения – нещо, което Фон дер Лайен направи, като включи думите „младеж“ и „осигуряване на справедливост между поколенията“ в портфолиото на малтийския комисар Глен Микалеф.

За Алберто Алемано, който е един от водещите защитници на по-голямото представителство на младите хора, тя е предприела правилни стъпки. „За първи път ЕС изглежда желае да оформи политическия дневен ред за младежта“, коментира той.

Алемано обаче е скептичен по отношение на вероятността диалозите да доведат до обвързващи политически предложения.

Преглед на политиката за разширяване

Урсула фон дер Лайен иска от ключовите служби да преценят какви промени ще трябва да се направят, за да се ускори разширяването на ЕС, включително с Молдова и Украйна. Очакват се повече подробности за тези прегледи на политиката.

Най-противоречивите аспекти на разширяването са свързани с единния пазар, Общата селскостопанска политика на Европа и кохезионните фондове. Съседите на Украйна се притесняват, че нейните евтини селскостопански продукти ще наводнят пазарите им, като ще понижат цените и ще навредят на техните фермери.

Други страни членки се притесняват, че присъединяването на Киев ще постави огромно напрежение върху селскостопанските субсидии и регионалните кохезионни фондове на блока поради относителната бедност в Украйна в сравнение с повечето страни от ЕС.

Няма обаче апетит за предприемане на конкретни стъпки към членство на Украйна в ЕС – извън политическия сигнал, даден в края на миналата година. Много европейски лидери не са в настроение да обмислят дълбоки промени, както вътрешни, така и външни, които ще бъдат необходими за разширяване на членството в блока.

Франция и Германия настояват, че разширяването на ЕС ще трябва да бъде придружено от големи вътрешни реформи, но не е ясно доколко екипът на Фон дер Лайен ще засегне тази обширна тема. Много е възможно точно разширяването да остане на заден план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dyanexpensive
преди 22 минути
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може:--- https://come.ac/manx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
wart
преди 1 час
Лицемерна корумпирана кривокрака усойница назначена от Задокеанският си господар разрушава Европа . Има 11 заведени Съдебни дела за корупция в Германия но Задокеанският господар не само е забранил да се разглеждат но и да се говори за тях. Единственото което може да се очаква Европа ще последва деиндустрилизация та й като много от промишлените предприятия ще отидат в Америакa не напразно Тръм казва ,че трябва отновo да се събере тежката промишленост , автомобилната индустрия отново там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още