IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво да очакваме от първите 100 дни от мандата на Урсула фон дер Лайен?

Подготовката от еврокомисарите на поредица от доклади и документи може да се окаже лесната част от втория мандат на председателя на ЕК

07:06 | 27.09.24 г. 2
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg

Инициатива за фабрики за изкуствен интелект

Урсула фон дер Лайен обещава европейските власти да осигурят достъп до нов персонализиран суперкомпютърен капацитет за стартиращи фирми и индустрията чрез инициатива за фабрики за изкуствен интелект.

За обучаването на AI модели има нужда от много изчислителна мощност. ЕС иска да свърже стартиращите AI компании със своята мрежа от суперкомпютри (и също така да намали зависимостта от изчислителната мощност на САЩ).

Комисията и законодателите на ЕС отделиха много внимание на Закона за изкуствения интелект - първото в света обвързващо законодателство за изкуствения интелект, фокусирано върху управлението на рисковете, произтичащи от технологията. Това провокира забележки, че ЕС отново е по-фокусиран върху регулирането на следващата голяма вълна от технологии, отколкото да се възползва от нея.

Инициативата за фабрики за изкуствен интелект е част от пакет, представен от Комисията през януари, но по който още не се работи активно. Някои от най-обещаващите AI компании в Европа вече се обединиха с големи технологични играчи в САЩ и тези партньорства включват сътрудничество в областта на изчислителната мощност.

Бяла книга за отбраната

Основният фокус на Фон дер Лайен е укрепването на партньорството между ЕС и НАТО. Бялата книга е само документ за дискусия, а не регламент. Целта му е да започне дебат за това как да се засили отбраната на ЕС, отбранителната индустрия и съвместните поръчки.

Отбраната е ключова тема за новия законодателен мандат. Фон дер Лайен избра комисар по отбраната, който се очаква да се занимава главно с това как да стимулира отбранителната индустрия.

Ключовият въпрос и тук е финансирането. Страни като Франция и Полша настояват за отбранителни облигации – идея, на която Германия и Нидерландия активно се противопоставят.

Според дипломати позицията на Франция може да стане по-уязвима, ако Камала Харис спечели изборите в САЩ, тъй като това може да засили мнението на противниците на облигациите, които казват, че Европа няма нужда да обединява ресурси, за да купува оръжия.

Има и други възможности, като например използването на бюджета на ЕС. Има и други въпроси, като например дали парите трябва да отиват само за отбранителните компании в ЕС, или и за бизнеси извън блока.

Какъвто и да е сценарият след изборите в САЩ, интеграцията в отбраната на ЕС се очаква да продължи, тъй като руската заплаха няма да изчезне, а Вашингтон се фокусира повече върху Тихия океан.

Визия за селското стопанство и храните

Фон дер Лайен свика стратегически диалог за селското стопанство, който скоро ще представи доклад за сектора. Въз основа на тези препоръки тя планира да представи визия за селското стопанство и храните, за да гарантира дългосрочната конкурентоспособност и устойчивост на земеделския сектор. В това отношение е жизненоважно фермерите да имат справедливи и достатъчни доходи. Те не трябва да бъдат принуждавани системно да продават своите продукти под производствените разходи, подчертава председателят на ЕК.

В началото на тази година ЕС се сблъска с вълна от протести на фермери из цяла Европа. Новите екологични изисквания и предстоящото законодателство на ЕС за Зелената сделка са основните ябълки на раздора, освен несправедливите цени и търговските споразумения.

Въпросът сега е дали Урсула фон дер Лайен и новият еврокомисар по въпросите на земеделието ще успеят да удовлетворят всички около масата с новата си визия. Някои препоръки се очаква да се приемат по-добре от други.

В допълнение, не е ясно дали по-широкият хранителен и селскостопански сектор ще подкрепи новата визия, тъй като някои сектори - включително групи за хуманно отношение към животните и лобисти за месото, вече се възмущават от необвързващия характер на очаквания документ.

Последна актуализация: 07:06 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dyanexpensive
преди 17 минути
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може:--- https://come.ac/manx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
wart
преди 1 час
Лицемерна корумпирана кривокрака усойница назначена от Задокеанският си господар разрушава Европа . Има 11 заведени Съдебни дела за корупция в Германия но Задокеанският господар не само е забранил да се разглеждат но и да се говори за тях. Единственото което може да се очаква Европа ще последва деиндустрилизация та й като много от промишлените предприятия ще отидат в Америакa не напразно Тръм казва ,че трябва отновo да се събере тежката промишленост , автомобилната индустрия отново там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още