IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво да очакваме от първите 100 дни от мандата на Урсула фон дер Лайен?

Подготовката от еврокомисарите на поредица от доклади и документи може да се окаже лесната част от втория мандат на председателя на ЕК

07:06 | 27.09.24 г.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg

Откакто през 1933 г. президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт посочи своите „първи 100 дни“ като ключов етап, световните лидери се надпреварват да обещават големи промени на електората си за същия период от време.

Сега е ред на Урсула фон дер Лайен, пише Politico.

Тя спечели нов мандат начело на Европейската комисия (ЕК) през юли и се зарече да извърши не по-малко от седем политически подвига за първите си 100 дни на поста. Тя направи нещо подобно и в началото на първия си мандат.

Медията обобщава как се справи Фон дер Лайен.

Планът ѝ е амбициозен и идва в момент, изпълнен с тревога за ЕС. Председателят на ЕК не само посреща насрещните икономически ветрове, но е и изправена пред перспективата да поеме много по-голяма част от отговорността за войната в Украйна предвид предстоящите президентски избори в САЩ. Отделно ЕС е изправен пред тежка борба с необуздания национализъм.

Най-съществените задачи през Фон дер Лайен са в областта на отбраната, селското стопанство, финансите, технологиите, разширяването на ЕС и др. В други области задачите не са толкова належащи.

Като цяло, подготовката от еврокомисарите на поредица от доклади и документи може да се окаже лесната част от втория мандат на Урсула фон дер Лайен. Много по-голямо предизвикателство ще бъде превръщането на тези чернови в дългосрочни промени.

Чиста индустрия

Фон дер Лайен посочва, че ЕС се нуждае от ново споразумение за чиста промишленост за конкурентни отрасли и качествени работни места през първите 100 дни от мандата. „Нашият фокус ще е върху подкрепата и създаването на правилните условия за компаниите да постигнат общите ни цели. Това означава опростяване, инвестиране и осигуряване на достъп до евтини, устойчиви и сигурни енергийни доставки и суровини“, добавя тя.

Планът е да бъде предложен Закон за ускоряване на индустриалната декарбонизация, за да бъде подкрепена индустрията и бизнеса през прехода. Това ще насочи инвестиции в инфраструктура и индустрия, по-специално в енергоемки сектори, и ще подпомогне европейските пазари да разработят, произвеждат и разпространяват чисти технологии.

Въпреки че не е ясно какво точно ще представи Фон дер Лайен, очакванията са, че то ще даде представа как тя ще се стреми да подкрепя бизнеса в ЕС да управлява прехода към декарбонизирана икономика и да устои на силната конкуренция от САЩ и Китай.

Индустриалното ядро ​​на Европа вика за помощ. То е изправено пред екзистенциална криза на фона на високите цени на енергията, лавината от екологични регулации и силната международна конкуренция.

Най-голямата битка за индустрията ще е за пари. Експертите твърдят, че екологичната и конкурентоспособна индустрия ще се нуждае от стотици милиарди инвестиции, но правителствата на ЕС нямат голямо желание да отделят такива средства. Дали да се отменят или засилят части от знаковите зелени закони на Брюксел също ще бъде предмет на дебат.

Комисията може да подобри перспективите пред бизнеса, като рационализира някои от своите правила и настоява страните членки да интегрират още повече енергийните си пазари и да насърчават технологиите. Без допълнителни пари в касичката обаче посрещането на предизвикателството ще бъде невъзможно.

Киберсигурност на болниците и доставчиците на здравни услуги

По този въпрос се очаква предложение, което призовава правителства, компании и правоприлагащи органи да въведат незабавни мерки срещу кибератаките срещу болници и доставчици на здравни услуги. Целта може да бъде бързо да се повиши киберсигурността в болниците, докато започне по-дългосрочна работа по общоевропейско законодателство относно киберсигурността.

Болниците в световен мащаб са обект на сериозни кибератаки през последните години, по-специално рансъмуер. Целта е блокиране на данните с цел плащане на откуп. Не е изненадващо, предвид потенциала за предизвикване на хаос, че болниците са любима мишена на хакери, обикновено престъпни групировки.

Държавните болници с финансови затруднения едва ли ще разполагат с необходимите ресурси, за да подредят системите си, а частните доставчици на здравни услуги може да не приемат цената. Представители на индустрията за киберсигурност също се оплакват от редица понякога припокриващи се изисквания и инициативи и добавянето на още към този списък може да не се приеме добре.

Последна актуализация: 07:06 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още