IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна намери най-подходящия посредник за мирни преговори с Русия

Индия и Украйна изминаха дълъг път за кратко време в отношенията си, казват анализатори

21:00 | 25.09.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна намери най-подходящият посредник при мирни преговори с Русия - индийският премиер Нарендра Моди, пише европейското издание Politico. В понеделник (23 септември) Моди и украинският президент Володимир Зеленски се срещнаха в Ню Йорк по време на Общото събрание на ООН и според протоколните кадри дискутираха начините за постигане на мир.

Източник на Politico в състава на украинската дипломатическа делегация в Ню Йорк потвърди, че Киев действително има надежда Индия да подпомогне усилията за край на войната. Още преди месеци Моди подкрепи тезата, че никакви предложения за мир не трябва да включват отдаване на територия на Русия.

И Индия, и Украйна изминаха дълъг път в отношенията си буквално за няколко дни, пише Politico. През юли премиерът посети Москва и демонстрира топли отношения с президента Владимир Путин. Индия и Русия в момента са първи търговски партньори като Ню Делхи е сред основните купувачи на руски петрол, притискайки руските компании да предлагат добри отстъпки.

Но малко след началото на посещението на индийския премиер в Москва руска ракета разруши едно от крилата на най-голямата детска болница в Украйна "Охматдит". Гледайки "топлите прегръдки" между Путин и Моди украинският президент коментира, че това е "голямо разочарование и поставя съкрушителен удар върху усилията за мир".

Малко по-късно Моди сякаш се реваншира, отправяйки остри критики към своя домакин с думите, че "сърцето му кърви", когато деца умират по време на война. "Дали е война, конфликт или терористична атака, всеки, който вярва в човечността, страда, когато умират хора", заяви още Моди при среща с Путин, излъчена директно по руските телевизионни канали.

След това индийският премиер посети и Киев - за първи път, откакто са установени дипломатически отношения между двете държави през 1992 година. Моди и Зеленски заедно отдадоха почит в специалния мемориал, построен в Киев в памет на децата, загинали във войната (570 по данни на властите в Украйна, но тази цифра е непълна, защото няма информация какво се случва в окупираните от Русия територии).

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Кой може да влезе в ролята на посредник?

Индия действително е може би единственият глобален играч, който може да поеме ролята на модератор между Русия и Украйна, или поне един от малкото, който може да бъде определен като относително неутрален спрямо двете страни, пише още Politico. Изданието посочва, че определящи се и отдавна признати като неутрални държави като Швейцария и Австрия подкрепят открито политиката на ЕС по отношение на Русия. Глобалните лидери САЩ са в "дълбоко замразени" отношения с Москва, а Китай е сочен като един от близките партньори и доставчици на руската военна машина.

Припомняме, че сред европейските лидери унгарският премиер Виктор Орбан посети Киев и Москва в рамките на няколко дни и също не успя в опитите си да накара двете страни да преговорят.

Усилията на Саудитска Арабия да се впише в ролята на посредник останаха без голяма подкрепа, а Володимир Зеленски отхвърли заявките на Бразилия, обвинявайки я, че е видно на страната на Русия. Украинският президент безуспешно канеше и опитваше да разговаря на няколко пъти с бразилския си колега  Луиз Инасио Лула да Силва. След няколко кратки срещи в кулоарите на международни събития и след отказа на Бразилия да участва в мирната среща, която се проведе през юни в Швейцария, Киев сякаш се отдръпна от идеята да разчита на нейната подкрепа.

И остава Индия, отбелязва още Politico в своя материал. Тези заключения се потвърждават и от изявление на Владимир Путин преди дни, че има доверие само на Индия, Китай и Бразилия - водещи партньори на Москва в много области и съюзници в БРИКС.

Самата Индия направи заявки, че има желанието да поеме тази роля чрез коментари на своя външен министър Субрахваням Джаишанкар. През март той отбеляза, че страната му може открито да говори с руския президент за Украйна, а наскоро по време на визита в Германия отбеляза, че Индия се "притеснява и се ангажира да намери начин за край на войната". Дипломатът потвърди, че е получил намеци, че Индия може да бъде домакин на мирни преговори.

Индия няма мирен план, но търси начин да сложи край на войната

Индия няма мирен план, коментира Джаишанкар в интервю за The Hindu. Той обаче потвърди, че непрекъснато обменя информация и с Москва, и с Киев по въпросите на войната, търсейки начин за установяване на мира. Дипломатът казва и още нещо интересно в това свое интервю - че споделя получената информация с двете страни.  "Мисля, че те оценяват това", казва още той пред индийското издание и допълва, че не са много страните и лидерите, които да могат и искат да общуват по този начин и с Украйна, и с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 20 часа
До: гъбко те военните действия и по време на СВО се водят, гъбкич. Къде си расъл не ми е ясно. А операцията е по-мирна от тая на Бени, и е в отговор на гърмящите в Донбас климатици. Свиквай. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 13
гъбко
преди 20 часа
До: 0pk Чакай са, война ли има? Аз си мислех, че има мирна операция на най-мирната държава в галактиката? Ти са война било? И бункерното злобарче с ядреното куфарче, дето му гърмят ракетите по силозите, е спасител?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 9
0pk
преди 1 ден
До: гъбко начи зелянски сипва *** въху хората и не го търсят за престъпления в Хага, но за сметка на това търсят П. обвинен за спасяването на деца от военни действия? Да ви *** световния ред пострен върху правила. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 1 ден
До: гъбко: като вятъра..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 23
гъбко
преди 1 ден
Специален поЗДРАВ за копейкопоклонниците, да изплакнат очетата, какво остава след атака на украински дронове, сипещи горяща термитна смес по каските на наемните убийци на издирваният от Международният съд в Хага за системни престъпления срещу човечеството : https://***.youtube.com/watch?v=h8Noy-_A9-U
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още