IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зорница Русинова: Важно е да се продължи с информационна кампания за еврото

Всички са в очакване какво ще стане в следващия месец и дали ще имаме редовно правителство, каза председателят на Икономическия и социален съвет

13:03 | 25.09.24 г. 6
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Политическите турбуленции водят до икономическа несигурност и липса на предвидимост, а това оказва влияние и на пътя на България към еврозоната. Всички икономически рискове могат да бъдат смекчени от добро политическо управление и бъдещо редовно правителство. Това каза председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в коментар пред Bulgaria ON AIR.

По думите й решението на всички проблеми, които изискват държавни политики, минават през стабилно политическо управление.

„Виждаме дебата по отношение на недостига на кадри, доходи, притеснения на работодатели и инвеститори, които напускат страната. Единственият начин тези процеси да бъдат овладени е да продължим по проевропейския си път. Всички ангажименти, които имаме като страна членка, да ги изпълним и да поставим нашите изисквания на масата на европейските преговори", посочи Русинова.

Тя подчерта, че е важно да се продължи с информационна кампания за еврото особено в малките населени места.

"Въпросът е доколко сме се подготвили, за да имаме готовност за пълна мобилизация. Темата за еврозоната е свързана с икономическото развитие на страната. Всички са в очакване какво ще стане в следващия един месец и дали ще имаме редовно правителство. Хубавата новина за еврозоната беше, че преди да излезе във ваканция, парламентът прие закона за еврото. Трябва да започнем по-сериозна разяснителна кампания сред гражданите, защото продължава неяснотата по отношение на възрастни хора и хора с повече затруднения, за да не попаднат в някаква спекула", каза Русинова.

Датата за влизане в еврозоната не е ясна, защото за да има преговорен процес, трябва да са изпълнени всички критерии, уточни събеседникът. „Не е проблем конкретният кабинет, а това, че няколко години с всички политически турбуленции излъчваме послание за несигурност", каза председателят на Икономическия и социален съвет.

Според нея по отношение на инфлацията индикацията е добра, но зависи как ще протече дебатът за бюджета за следващата година.

По думите на Русинова не е толкова важно кой ще води преговорите с Европейската комисия и останалите партньори, а да имаме увереност, стабилност и прогнозируемост. Това, от което зависи еврото, е да спазим конкретните критерии", отбеляза Русинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 ден
Вчера поредният *** се изкрясска: *Българският лев е лукс, който не ни е по джоба. Това каза в студиото на "Твоят ден" финансовият консултант Деян Василев.* Не го знам този мицел кого и за какво консултира, но очакваме следващите *строители на съвременна България* да заявят, че българските граници и държавност са лукс, който не можем да си позволим - тукашните наташки усърдно работят по този казус в информационното пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Шматарок
преди 1 ден
Кампанията трябва да гласи само следното изречение и нищо повече - " всички цени стават по 2, но няма страшно, има и ползи":):):):0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 13
khao
преди 1 ден
До: Dani_2077 моя залог е че ще има правителство... мутрата, шиши и новото бсп, и некой отцепник ако им липсва някой глас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Dani_2077
преди 1 ден
"Всички са в очакване какво ще стане в следващия един месец и дали ще имаме редовно правителство. " ... кои "всички" ? В "очакване" са само журналистите и "анализаторите", защото трябва да запълват ефирното време с нещо. На другите - "нормалните хора" - изобщо не им дреме. Те знаят ще има още от същото. А информационна кампания трябва да има, и то ГИГАНТСКА - на национално ниво, от всички министерства и органи, като БНТ,БНР и ВСИЧКИ "социални мрежи" ... сега се тиражират само глупости и лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още