IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна обвини Русия, че планира атаки по ядрени централи

Дори в условията на война Киев не е нарушил международното право и защитава международната общност, каза председателят на Съвета за сигурност на ООН

07:30 | 25.09.24 г.
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Имаме данни и доказателства, че Русия планира атаки срещу три наши ядрени централи, заяви по време на реч в Съвета за сигурност на ООН украинският президент Володимир Зеленски. Съветът обсъжда ситуацията в Украйна и по време на заседанието той посочи, че плановете на Москва относно ядрените мощности са част от операцията по разрушаване на енергийната система на Украйна.

Преди дни в страната се появиха коментари, че като част от ракетните обстрели по енергийни обекти ще бъдат ударени енергийни подстанции, включително и захранващите ядрените централи в страната. До момента руските ракети и дронове бяха съсредоточени основно на производствените мощности и в резултат повечето пикови мощности на страната са унищожени.

Ударите по подстанции ще предизвикат спиране на захранването и това може да предизвика проблеми с охлаждането на блоковета на ядрените централи (дори и изключени, реакторите имат нужда от електроснабдяване, за да могат да функционират правилно) и заплаха за инцидент.

В своето изявление Зеленски призова страните по света за действия срещу агресора на Украйна, подчертавайки, че руският президент Владимир Путин няма отговор защо е започнал тази война. "Защитава се от училища и болници, бие се не за справедливост, а за унищожаването на съседната нация", каза той.

Зеленски отбеляза, че войната трябва да приключи, защото Статутът на ООН е заработил, а не защото "някой е уморен от войната, някой иска да търгува с Путин". "Няма отделен Статут на ООН за страните от БРИКС или Г-7, за Русия или Иран, Китай или Бразилия. Има един Статут на ООН, който ни обединява. Трябва да ни обедини", категоричен беше още украинският държавен глава.

По време на заседанието повечето членове на Съвета за сигурност, включително и Китай, осъдиха ударите по гражданска инфраструктура, както и нарушението на правилата на ядрена безопасност на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ). Институцията призова преди дни Русия да изтегли своите войски от Запорожката АЕЦ, окупирана още в първите седмици на войната. Германия и Полша призоваха за връщането на депортираните украински деца.

Този конфликт предизвиква нестабилност в целия регион и трябва да бъде прекратен, каза представителят на Китай Ван И и призова всички воюващи страни да приемат, че мирът и хората са приоритет. Той припомни, че от началото на конфликта Китай е подкрепял териториалната цялост на всички страни и спазването на Статута на ООН и заедно с Бразилия е предложил мирен план.

Трябва да преустановим сътрудничеството между Русия, Иран и Северна Корея, каза от своя страна американският държавен секретар Антъни Блинкен в своето изявление пред съвета. Той припомни, че от 2022 г. Москва получава дронове от Иран и има данни, че изпраща и балистични ракети. Артилерия, балистични ракети и друго въоръжение Русия получава и от Северна Корея и с тяхна помощ се обстрелва енергийна инфраструктура преди студените зимни месеци. Според Блинкен в отговор на тази подкрепа Москва споделя ядрени и други технологии с новите си съюзници. 

"Русия е агресор, а Украйна - жертва", категоричен беше Блинкен и допълни, че ако светът престане да подкрепя Русия, Путин ще престане да съществува, а ако светът престане да подкрепя Украйна - страната ще спре да съществува. Той беше категоричен, че САЩ са готови да работят с всички, които подкрепят мира, но отбеляза, че Владимир Путин не се интересува от мира и ударите по населените места в редица области в Украйна го показват.

Провалихме се да защитим украинците, каза в своето изявление и председателстващият съвета премиерът на Словения Роберт Голоб и допълни, че "най-властните държави в света" не са успели да осигурят мира в Украйна. Той беше категоричен, че дори във война Киев не е нарушил международното право и Статута на ООН и дори нещо повече - във време на война Украйна е изпратила спасители, които да помогнат в едно от най-тежките наводнения в Словения през миналата година, а нейното зърно е подкрепило най-бедните държави в Африка.

"Украйна защитава международната общност", каза още Голоб в своето изявление в заседанието.

Представителят на Русия Василий Небензя използва част от своето изявление да осъди ударите в Газа. По отношение на Украйна той обвини украинският президент Володимир Зеленски, че опитва да запази властта си и затова опитва да привлече Запада във война с Русия и да включи и ядрени централи в конфликта. Небензя отбеляза, че мандатът на украинският президент е приключил, но той е отменил изборите, посочвайки като причина войната в страната. Припомняме, че украинската Конституция забранява провеждането за избори по време на война. В момента и президентът, и парламентът са с изтекли мандати, но според принципите на правото изпълняват своите функции до избора на своите заместници.

Според него конфликтът не може да бъде регулиран, ако не бъде премахната първопричината - гарантиране на правата на рускоговорящите. Той отбеляза, че и самият Зеленски е бил рускоговорящ до 2019 г. (до избора му за президент, а по Конституция украинският език е официалният език в институциите на страната - б.р.).

Небензя обвини Киев в неспазване на Минските споразумения и обстрели над градове в Донбас, заради които е започнала "специалната военна операция" на Кремъл в Украйна. Според него въпреки западната подкрепа, включително и с предоставените далекобойни ракети, украинската армия е в "пълен колапс", източният фронт е пред срив, а операцията в Курска област "не върви по план".

Иран осъди руската война в Украйна

Един от най-близките сътрудници на Русия в последните месеци направи изненадващо заявление, осъждащо войната в Украйна, пише The Guardian. Изданието посочва, че в кулоарите на Общото събрание на ООН новият президент на страната Масуд Пезешкиан съобщи, че страната му е готова да се върне в преговорите за ядрената програма, отхвърли обвиненията, че са доставяли балистични ракети на Русия.

"Искаме да седнем на една маса с европейците и американците, да имаме диалог и преговори. Ние никога не сме одобрявали руската агресия срещу територията на Украйна", заяви прозападният политик, който изненадващо спечели изборите през юли след смъртта на своя предшественик Ебрахим Раиси.

Анализатори подчертават, че рязката промяна в позициите на Техеран е породена основно от санкциите, които вече тежат на страната.

Американското разузнаване коментира преди дни, че има доказателства за доставени ирански балистични ракети на Русия. ЕС остро осъди тази доставка и посочи в изявление, че това е "пряка заплаха за европейската сигурност" и е ескалация на конфликта. Самият украински президент Володимир Зеленски беше много по-сдържан в коментарите си, отбелязвайки, че Киев има данните на разузнаването за доставката, но все още няма доказателство за използването на ирански ракети в Украйна.

От края на 2022 г. Иран доставя бойните дронове Shahed на Русия. В последните месеци има данни, че те вече се произвеждат на територията на Руската федерация и Москва вече не зависи от иранските доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още