IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко дълго ще просъществува новото правителство на Франция?

Кабинетът на премиера Мишел Барние е определено макронистки, центристки и дясноцентристки

23:32 | 23.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Новият премиер на Франция Мишел Барние. Снимка: Bloomberg LP
Новият премиер на Франция Мишел Барние. Снимка: Bloomberg LP

Арман заменя ветеранът на френските финанси и икономика Брюно льо Мер. Причината за тази замяна е лично решение на Льо Мер да напусне управлението и да обърне нова страница в живота си или по-точно да се завърне към голямата си любов – литературата и писането на книги. Поне това заяви самият Льо Мер на 12 септември. Преди 30 години Льо Мер всъщност е бил преподавател по литература в Университета в Лион. След това професионалният му път го насочва постепенно към коренно различната област  - финансите. Той беше неизменният финансов министър на Франция в последните седем години. През тези години Льо Мер се опитваше да преведе френската икономика през кризите посредством огромни пакети от помощи, а след това трябваше да започне възстановяване на публичните финанси, които рязко се влошаваха, като същевременно обещаваше да продължи да намалява данъците както за бизнеса, така и за домакинствата. Освен това той превърна в свои приоритети заетостта и реиндустриализацията на Франция, считайки ги за необходими условия за устойчив растеж. 

В прощалната си реч на 12 септември Льо Мер призова Франция да не прави крачка назад относно данъците – тоест да не ги увеличава в опит да оздрави финансите. След възстановяването на френската икономика след периода на коронавирусната пандемия икономическият растеж се забави, а публичният дефицит излезе от релсите (5,5% през 2023 г. и потенциално 5,6% през тази година), докато дългът нарасна (111% от БВП). Затова напускането на Льо Мер изглежда донякъде като бягство от закъсал кораб, въпреки че е направено заради „завръщане към първата любов“. Със закъсалия кораб сега ще трябва да се справя младият Антоан Арман.

Самият Барние заяви миналата сряда, че е заварил една много сериозна бюджетна ситуация, отбелязва Франс прес. За да има директен поглед върху нещата, премиерът избра да създаде и пост на министър на пряко негово подчинение, който ще отговаря за бюджета и публичните финанси. Този министър е макронистът Лоран Сен-Мартен. Той е роден през 1985 г. в Тулуза. Завършил е Северното висше търговско училище. До 2012 г. е бил социалист. След период на безпартийност се присъединява към макронистите. В миналото е работил в частни компании и банки. А от януари миналата година е начело на агенцията „Бизнес Франция“, която е държавна структура, подпомагаща малките и средните предприятия в страната да придобият по-добра международна видимост и да привличат повече инвестиции във Франция. 

Днес новите членове на кабинета на Франция встъпват официално в длъжност. Дали обаче новото правителство ще просъществува дълго? Още отсега част от президентския лагер и центристите от „Демократично движение“ смятат, че то е прекалено дясно, посочва Франс прес. Не бива да се забравя и, че доскоро Барние отправяше критики към управлението на макронистите, които сега за първи път ще трябва да управляват в съюз с други партии. Още отсега левицата категорично определя правителството като форма на пренебрегване на демокрацията. Крайната десница отсега прогнозира, че новият кабинет няма да има никакво бъдеще, тъй като не е отговорил на очакванията за избирателите за промяна.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още