IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко дълго ще просъществува новото правителство на Франция?

Кабинетът на премиера Мишел Барние е определено макронистки, центристки и дясноцентристки

23:32 | 23.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Новият премиер на Франция Мишел Барние. Снимка: Bloomberg LP
Новият премиер на Франция Мишел Барние. Снимка: Bloomberg LP

Две седмици след като президентът на Франция Еманюел Макрон назначи за нов премиер Мишел Барние, който е бивш еврокомисар и бивш преговарящ на Брюксел за Brexit, в събота вечерта Барние най-после представи правителството си. То беше съставено след комплексни преговори. Изходът от тях не оправда очакванията на някои анализатори, че в кабинета може да има представители на левоцентристката коалиция „Нов народен фронт“, победила на втория тур на парламентарните избори на 7 юли 2024 г., или пък министър, ползващ се с негласната подкрепа на крайната десница „Национален сбор“, победила на евроизборите във Франция и класирала се на първо място на първия тур на парламентарния вот.

Новото правителство има общо 39 членове. От тях 19 са министри, а 20 са държавни секретари. Общо 20 от членовете на кабинета са жени, а 19 са мъже. 

Дванайсет от членовете на кабинета са от центристката партия „Ренесанс“ на президента Еманюел Макрон, която, заедно с нейните центристки партньори, остана на второ място на втория тур на парламентарните избори и на евровота. Десетима са от дясноцентристката партия „Републиканците“, която се класира на четвърто място на парламентарните избори. По 3 поста в правителството получават Центристката формация „Демократично движение“, коалиционен съюзник на партията на Макрон, и дясноцентристката формация „Съюз на демократите и независимите“.

Два поста получава центристкото движение „Хоризонти“, коалиционен съюзник на партията на Макрон. Пет поста в кабинета отиват за представители на различни десни сили, а един държавен секретар е без политически етикет. По 1 пост има за центристката либерална формация „Радикална партия“ и за дясноцентристката и либерална партия „Нова енергия“. Един пост получава представител на левицата, който обаче от дълги години е заемал висши държавни аполитизирани функции.

Тази разбивка показва, че кабинетът на Мишел Барние е определено макронистки, центристки и дясноцентристки. Левицата трудно може да се асоциира с него, а за крайната десница правителството може би няма да бъде достатъчно твърдо по ключови политики.

Въпреки че жените в кабинета имат лек превес по брой над мъжете, то петте водещи министерства - на външните работи, на вътрешните работи, на въоръжените сили, на икономиката, финансите и индустрията и на правосъдието, са в ръцете на мъже. Тези ведомства се оглавяваха от мъже и при правителството на Габриел Атал. От тези пет водещи министерства две – това на въоръжените сили и това на икономиката, финансите и индустрията, са за представители на „Ренесанс“, едно  - това на правосъдието, е за аполизитизиран от дълги години бивш социалист, едно – това на външните работи, е за „Демократично движение“, и едно – на вътрешните работи, е за „Републиканците“.

В допълнение, „Ренесанс“ получава и министерствата на националното образование, на екологичния преход, енергетиката, климата и превенцията на рисковете, на труда и заетостта и на публичната администрация, опростяването и трансформацията на публичните дейности. Министерството на здравеопазването отива при „Демократично движение“. Министерството на земеделието, хранителния суверенитет и на горите е за „Републиканците“, както и министерството на висшето образование и научните изследвания. Директно към премиера ще има двама министри и това са министърът за бюджета и публичните сметки, който също е от „Ренесанс“, и министърът за отвъдморските територии, който е от „Републиканците“.

Подобно разпределение на постовете показва следното – Макрон ще запази курса в областта на отбраната. Това означава подкрепа за Украйна, а също и прокарване на идеята за стратегическа отбранителна самостоятелност на Франция в един стратегически самостоятелен в сферата на отбраната Европейски съюз (ЕС), който не се конкурира с НАТО, а го допълва. Такива сектори като националното образование, екологичния преход, енергийната ефективност, зелените енергии, усилията в полза на климата, превенцията на екологичните рискове, енергийната независимост, трудовия пазар и заетостта, намаляването на бюрокрацията и трансформирането на държавната администрация също ще останат приоритетни теми за Макрон.

Последна актуализация: 23:33 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още