IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г-20 ще настоява за реформа на глобални институции

Задават се промени в ООН и СТО

10:32 | 21.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg
Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Групата на 20-те (Г-20) се съгласи да настоява за основни промени в Организацията на обединените нации (ООН), Световната търговска организация и в кредиторите в рамките на пробив в продължаващите месец и половина преговори, пише Bloomberg.

Призивът за реформи ще бъде отправен в сряда по време на среща на външните министри от Г-20, като е бил предложен от Бразилия в кулоарите на Общото събрание на ООН, според проект на компюнике, разгледан от Bloomberg News.

Това е първият път, в който 20-те най-големи икономики в света официално се съгласяват да положат съвместни усилия за модернизирането на институциите за глобално управление, създадени преди около 80 години, отразявайки реалността след Втората световна война.

„Нараства схващането, че Организацията на обединените нации, институциите от Бретънудската система и Световната търговска организация имат спешна нужда от реформа“, гласи черновата на комюникето, което ще бъде публикувано по време на срещата на Г-20, която за първи път ще бъде отворена за всички страни членки на ООН.

„От съществено значение е тези институции да актуализират своите управленски структури и практики, за да представляват по-добре многообразието на своите членове и да подобрят капацитета си да се справят с днешната мрежа от политически, социални и икономически предизвикателства“, се казва в изявлението.

Реформата на глобалните институции е отдавнашно желание на бразилеца Луис Инасио Лула да Силва, който председателства Г-20 тази година. Съвместното изявление, което ще бъде публикувано под негово ръководство, е стъпка в посока на реформи, въпреки че страните не са се споразумели за графика за изпълнение на промените.

Документът от три страници описва подробно реформите, договорени от Г-20 на три различни фронта: ООН, международната финансова архитектура и многостранната търговска система.

Сред промените, предложени на ООН, са призивите на Г-20 за реформа на Съвета за сигурност с разширен състав, който подобрява представителството на слабо представените и непредставените региони и групи. Освен това се изисква по-представителен секретариат на ООН, с прозрачност, справедливо географско разпределение, заслуги и баланс между половете.

Що се отнася до реформата на международната финансова архитектура, Г-20 търси повече финансиране за развиващите се страни за борба с бедността и за справяне с глобалните предизвикателства, включително изменението на климата. Също така призовава за засилване на представителството и гласа на развиващите се страни при вземането на решения.

Г-20 описва Световната търговска организация като „незаменима“ за една добре функционираща система за уреждане на търговски спорове и призовава за политики, които позволяват търговията и инвестициите като двигател на растежа и просперитета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 21.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още