IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Володимир Зеленски: Мирният план зависи от решителността на САЩ*

Предложението, което Киев е изготвил, има точки, които трябва да бъдат изпълнени още през следващия месец

15:56 | 20.09.24 г. 16
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Мирният план, който украинският държавен глава Володимир Зеленски ще представи на партньорите си през следващата седмица, ще разчита на бързи и решителни действия, които трябва да се случат още в следващите седмици. Това стана ясно от съвместната пресконференция на Зеленски с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която е на посещение в Киев.

"Целият план разчита на бързите решения на нашите партньори, решения, които трябва да се случат от октомври до декември и процесът да не прекъсва", обясни Зеленски. Той не даде повече подробности за идеите си, но уточни, че ще ги представи първо на американския президент Джо Байдън, защото има точки и части от решения, които зависят именно от него.

Украинският държавен глава отбеляза още, че се надява Байдън да подкрепи плановете. "Сега сме в План Б", коментира той възможността САЩ да не подкрепят идеите му и дали има друг вариант. "План А означаваше тази война въобще да не бъде допусната", категоричен беше Зеленски и отбеляза, че за това на Украйна е трябвало да бъде доставено достатъчно оръжие, да бъдат въведени достатъчно санкции, така че Русия да не се реши на пълномащабната атака.

Зеленски коментира още, че иска да чуе и какви са плановете на Доналд Тръмп за войната в Украйна. Кандидатът за президент на републиканците заяви на няколко пъти, че може да прекрати войната за 24 часа, ако отново влезе в Белия дом.

От пресслужбата на Офиса на президента на Украйна съобщиха преди ден, че през следващата седмица са планирани срещи на Зеленски с Джо Байдън, с кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп, както и с представители на Конгреса. Зеленски ще присъства на 79-ото Общото събрание на ООН, което започва на 24 септември. Разговорът с Байдън обаче няма да бъде в рамките на форума, а два дни по-късно в Белия дом.

Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд съобщи по време на брифинг, че е запозната с част от украинските планове и смята, че те са изпълними. Същото мнение споделят и в Държавния департамент, но говорителят Матю Милър посочи, че първо трябва да видят пълната версия.

Няма много подробности относно плановете на Зеленски, но според френското издание Le Monde една от точките предвижда Украйна да получи покана за членство в НАТО до края на годината. Реално това не означава, че страната ще стане член на Алианса, а ще бъде определен конкретен път за това, каквито бяха заявките преди година, когато Киев очакваше ясна изявление по време на общата среща на организацията в Литва. Тогава Украйна настояваше да получи покана, макар и реално да стане член на НАТО след края на войната, но вместо това получи предложение за подписване на двустранни ангажименти за подкрепа в случай на нападение, към които в последствие се присъединиха и държави, които не членуват в НАТО. 

Отказът предизвика остра реакция на Володимир Зеленски в социалните мрежи, в която той посочи, че организацията явно се надява на преговори с Москва и планира да изтъргува членството на Украйна в замяна на мир.

Пред CNN Зеленски пък коментира преди дни, че планът му съдържа четири точки, които трябва да бъдат изпълнени сега и още една - след края на войната, която предвижда възстановяването на Украйна. Сред ангажиментите на Запада ще бъде предоставянето на оръжия, стана ясно от думите му. Киев очаква решенията на партньорите си и относно удари по територията на Русия с далекобойни ракети. Според публикации в британски медии позволението в момента зависи изцяло от САЩ, тъй като в Лондон са готови да предоставят своите ракети Storm Shadow. Те обаче не са ефективни без използването на американска система за насочване.

* Информацията е допълнена 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 12
khao
преди 5 дни
До: обratten ... е нали от началото лъжете че се биете със сащ, не е истина колконсте просссти . и кви са плановете за ев. население? ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 11
khao
преди 5 дни
До: тошко_стоте_акаунта обратен, че ти си в тоя сайт от поне 15г. те еааа в убитака, прозз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
тошко_стоте_акаунта
преди 6 дни
До: 2.4.5 single user, каквото повикало - такова се обадило. След като вие оссирате пейзажа тука, защо пък и ние да не се отчетеме, или имате привикегията само вие да дррищите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 13
Алехандро
преди 6 дни
До: гъбко===Аз, аналоговите ростролове, вкл. и "тошко", не ги чета, ама не го виждам под статията, да не е отлетял за Масква?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 15
Алехандро
преди 6 дни
България е сред 47 държави, чиито граждани ще могат да получат политическо убежище в Русия, ако не споделят ценностите в своята страна.Това реши руското правителство в петък, след като през август президентът Владимир Путин му възложи да подбере държави с либерални ценности, противоречащи на руските!Айде, форумните роснацимажоретки - чемодан, вокзал, Масква :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 7
ratten
преди 6 дни
До: khаосаш нямат намерение да влизат в тази война. но имат планове за европейското население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
гъбко
преди 6 дни
Тошко, некво неудобство ли изпитваш и срам да си пишеш с акаунтите? Та "засирaш" на хората техните? Бях останАл с впечатление, че си некъв мъжага? А то обикновен (цензура). Верно ли най-левият ватман е водач на най-лявата партия? Ще ревем или ще се смеем? А тоше? Много леваци се събрахте, са вече ще биете яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 25
khао
преди 6 дни
Мирният план зависи от решителността на САЩ и европейските им роби. да влязат официално във войната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още