IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС планира нов заем от 35 млрд. евро за Украйна съгласно плана на Г-7*

Фон дер Лайен разкри сумата след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев в петък

14:35 | 20.09.24 г.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Thierry Monasse/Getty Images
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Thierry Monasse/Getty Images

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви планове за заем от до 35 млрд. евро, подкрепен от печалбата от замразени активи на Руската централна банка, с който да помогне за осигуряването на повече предсказуема финансова подкрепа за Украйна, съобщава Bloomberg.

Фон дер Лайен разкри сумата след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев в петък. Заемът от Европейския съюз (ЕС) е част от по-широкия план за 50 млрд. долара за подпомагане на Украйна, който е резултат от преговорите със САЩ и страните от Г-7.

„Убедени сме, че можем да предоставим средствата много бързо“, каза тя на пресконференция със Зеленски. „Спешната ситуация е ясна“.

От своя страна украинският президент отбеляза, че тези средства ще бъдат използвани основно за подкрепа на енергийния сектор, за изграждане на бомбоубежища в учебни заведения и детски градини, от които има голяма нужда, както и за подкрепа на производството на оръжия (далекобойни дронове и ракети) и за покупката на системи за противовъздушна отбрана (ПВО). 

ЕС работи в няколко направления по отношение на  подкрепата на енергийния сектор на Украйна, каза още Урсула фон дер Лайен. Едно от тях е ремонт на повредените от ракетните обстрели на Русия мощности, доставки на генератори и насърчаване на мерките за енергийна ефективност. ЕС обаче повишава и енергийната свързаност в региона, за да може Украйна да увеличи вноса на електроенергия за покриване на нуждите. Според изчисленията на председателя на ЕК благодарение на тези усилия могат да бъдат покрити 25% от нуждите от електроенерия на Украйна през предстоящите тежки зимни месеци.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Г-7 договори през юни план за безвъзмездни заеми, които да осигурят на Украйна нова помощ за около 50 млрд. долара, която да постъпи до края на годината. Заемите ще бъдат изплатени с печалбата, генерирана от замразените средства на Руската централна банка в размер на 280 млрд. долара, повечето от които се държат в Европа.

Първоначално САЩ и ЕС се бяха договорили всяка от тях да предостави сходни суми от около 20 млрд. долара, докато Вашингтон не поиска от Европа по-траен режим на санкции, за да гарантира, че извънредните печалби ще останат на разположение.

Режимът на санкции на ЕС, който държи тези активи замразени, изисква удължаване на всеки шест месеца с единодушно гласуване на 27-те държави членки, което може да се окаже проблем, ако в даден момент не бъде подновен.

Унгария, която често е забавяла или блокирала усилията на ЕС в подкрепа на Украйна, наскоро предложи да се отложи вземането на каквото и да е решение относно замразяването на руските активи до изборите за президент в САЩ на 5 ноември.

Опитвайки се да успокои опасенията на САЩ, ЕК представи на държавите членки три варианта за по-дълго замразяване на руските активи.

Един от вариантите е да се удължи периодът на замразяване на активите до 36 месеца, посочват запознати източници. Друго предложение предвижда удължаване на периода на подновяване на пет години, но този вариант би могъл да породи правни проблеми, ако прилагането на санкциите бъде разрешено с квалифицирано мнозинство, казват източниците, които говориха при условие за анонимност. Последното предложение би удължило както секторните санкции, така и замразяването на активите на централните банки за 36 месеца.

Когато новият механизъм бъде въведен, ЕС ще прекрати настоящия си процес на използване на приходите от замразените руски активи за финансиране на военната помощ за Украйна.

Новият заем, който се очаква да бъде разпределен на няколко транша от началото на 2025 г., ще допълва други спасителни пакети, включително финансов план на ЕС за 50 млрд. евро, състоящ се от безвъзмездни средства и заеми за периода между 2004 и 2007 г.

ЕС, САЩ и останалите страни в Г-7 се опитват да предоставят заемите на Украйна до края на годината. Пакетът е от съществено значение за Киев, за да може да продължи да получава и помощ от Международния валутен фонд в размер на 15,6 млрд. долара.

* Информацията е допълнена с коментара на Володимир Зеленски

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още