IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ускорената ликвидация на фирми без дейност беше окончателно одобрена

Ще бъде създадена и обща уредба на правилата за презгранично преобразуване на дружества

16:13 | 18.09.24 г.
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Депутатите одобриха на второ четене промените в Търговския закон, които позволяват ускорена ликвидация на юридически лица, които през последните 12 месеца нямат дейност, наети служители или регистрация по Закона за данък върху добавената стойност, предава БТА.

От бързо производство по ликвидация ще могат да се възползват дружества, които нямат задължения към държавата и общините, както и данъчни задължения и задължения за осигурителни вноски към Националната агенция по приходите.

Законопроектът беше предложен за публично обсъждане още в края на 2023 г., а в средата на август 2024 г. мина на първо четене в пленарна зала.

Предвижда се дружествата, които ще се възползват от ускорения режим, да отговарят на условието да не са ответна страна в съдебно производство, длъжник в изпълнително или заповедно производство, или срещу тях да не е започнало изпълнение по реда на Закона за особените залози или Закона за договорите за финансово обезпечаване.

Предвижда се още имуществото на дружеството да се разпределя само когато са изминали три месеца от деня на обявяването на поканата до кредиторите в търговския регистър, а ликвидаторите следва да представят декларация за обстоятелствата по процедурата по бързо производство по ликвидация при подаване на декларация за прекратяване на дейността и ликвидация. 

Прието бе предложението на Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС преобразуването на търговски дружества, по които са подадени заявления за вписване или издаване на удостоверения за законосъобразност до влизането в сила на този закон, да се приключват при досегашните условия и ред. 

След осигуряването на техническа възможност за работата на Агенцията по вписванията се предвижда подадените заявления да се разглеждат в едномесечен срок. 

Създаването на законова рамка за постигане на ускорената ликвидация е разписано в условията по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

В България се създават между 30 хил. и 50 хил. нови юридически лица на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки. Повечето от тях никога не са имали дейност, не са назначавали работници и служители и не са били регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност. В момента доброволната ликвидация на бизнес в България отнема близо една година, процедурата е продължителна и скъпа. 

На второ четене беше приета още една промяна в Търговския закон, с която се създава обща уредба на правилата за презгранично преобразуване чрез вливане, сливане, разделяне и отделяне, когато поне едно от участващите в преобразуването дружества е създадено в съответствие със законодателството на друга държава членка на Европейския съюз (ЕС) или държава страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство и има седалище, адрес на управление или основно място на дейност в рамките на ЕС. На първо четене двете предложения за изменения бяха гласувани като два законопроекта, но при второ четене бяха обединени в един. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още