IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нидерландия иска право на отказ от миграционните правила на ЕС

Очаква се Брюксел да се противопостави на искането

13:51 | 18.09.24 г. 3
Хеерт Вилдерс. Снимка: Carl Court/Getty Images
Хеерт Вилдерс. Снимка: Carl Court/Getty Images

Дясното правителство на Нидерландия заяви в сряда, че е поискало от Европейския съюз (ЕС) възможност да се откаже от правилата за миграцията, за да може да наложи ограничения върху нежелани пристигащи, съобщава Ройтерс.

„Току що информирах Европейската комисия (ЕК), че искаме възможност за неучастие [в политиката] по миграцията. Трябва отново да отговаряме за наша собствена политика за убежището!“, пише министърът по миграцията на страната Марйолейн Фабер в социалната мрежа X.

На власт от юли насам правителството, управлявано от националистическата партия PVV на Хеерт Вилдерс, цели да обяви национална криза в областта на убежището, което ще му позволи да прилага контрол без одобрението на парламента.

Очаква се Брюксел да се противопостави на искането, тъй като страните членки на ЕС, включително Нидерландия, през декември 2023 г. договориха нов миграционен пакт за целия съюз.

„Не излизаш от прието законодателство в ЕС, това е генерален принцип“, коментира говорителят на ЕС Ерик Мамер миналата седмица по повод позицията на Нидерландия.

Според данните на ЕС Нидерландия е получила по две първоначални молби за получаване на убежище на 1000 жители през 2023 г., което отговаря на средното за блока. В десет страни членки дяловете са по-високи.

След години на бюджетни съкращения обаче единственият регистрационен център за търсещи убежище на страната е претоварен, което често оставя стотици хора да спят отвън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Ironhorse
преди 1 час
Хахаха, е как пък да няма право?Всяка държава може да се приобщи, но може и да напусне межд. договор.Вторичното право на ЕС е задължително докато държава членка не се позове на изключителност за правовия и вътрешен ред.Това не подлежи и на контрол пред СЕС.За Германия и Франция може всичко, а за другите НЕ.ЕС вече не е съюз, а тюрма за народите, баш като СССР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
cyclop
преди 1 час
Ако нямаш собствена политика за миграцията, нямаш държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 2 часа
А България ?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още