IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Евродепутатите се прицелват в пет номинации за ЕК - включително Захариева

От 2004 г. насам Европейският парламент е отхвърлил поне една номинация на всяка нова Комисия

10:50 | 18.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не се случва често Европейският парламент (ЕП) да може да властва над Европейската комисия (ЕК), но сега е един от тези моменти.

През следващите няколко седмици евродепутатите ще проведат изслушвания на 26-те комисари, номинирани от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. И очакванията са не всички да оцелеят, пише Politico.

От 2004 г. насам Парламентът е отхвърлил поне една номинация на всяка нова Комисия. През същата година кандидатът на Италия бе отрязан заради хомофобски и женомразки коментари, а на Латвия – след като ЕП реши, че не е направила достатъчно, за да обясни финансови нередности от по-рано.

През 2009 г. българската номинация Румяна Желева бе отхвърлена заради връзките ѝ с лобистка компания и заради недостатъчна подготовка по портфолиото ѝ.

Пет години по-късно кандидатът на Словения бе отхвърлен, но най-голямата „резачка“ се случи през 2019 г., когато ЕП спря трима кандидати – на Румъния, Унгария и Франция.

Този път лидерите на политическите групи в ЕП казват, че искат да свършат работата бързо, за да може новата Комисия да започне работа. Това означава, че може да се въздържат да стрелят, за да избегнат една провалила се номинация да предизвика подобни атаки от конкуренти партии, атакуващи взаимно кандидатите си. Но все пак това не може да бъде приемано за даденост.

Ако Парламентът реши да отреже някой от екипа на Фон дер Лайен, има петима души, за които тази вероятност е особено висока, пише Politico.

Черната овца

Оливер Вархеи – комисар по здравеопазването и хуманното отношение към животните (Унгария)

Не е тайна, че изборът на унгарския премиер Виктор Орбан ще се изправи пред агресивно изслушване. Като комисар по съседството и разширяването през първия мандат на Фон дер Лайен, Вархеи срещна критики от представители на Брюксел заради благосклонното му отношение към кандидат-членки, което породи опасения за върховенството на закона и демокрацията. Евродепутатите вероятно помнят и изказването му през 2023 г., когато той ги нарече „идиоти“.

Макар че според слуховете Будапеща има План Б в лицето на евродепутата Енико Гьори, някои в ЕП се опасяват, че отхвърлянето на Вархеи ще позволи на Орбан да държи Брюксел заложник, като не предлага заместник. Въпреки това сред евродепутатите има съгласие, че той е номинацията с най-голяма вероятност да бъде отхвърлена.

Целта

Екатерина Захариева – комисар по стартъпите, изследванията и иновациите (България)

Остриетата са наточени и за бившия външен министър на България Екатерина Захариева. През 2018 г. Захариева беше замесена в скандал, свързан с продажбата на българско гражданство. Както Euractiv съобщи тогава, бивш имиграционен служител обвини Захариева, че е подкрепила измамата като министър на правосъдието. Захариева отхвърли обвиненията и съдебни действия не бяха предприети, но политическите ѝ опоненти с охота припомнят на всички връзката ѝ със скандала.

Провалилият се посланик

Марта Кос – Комисар по разширяването (Словения)

Кос бе избора в последната минута на правителството си, след като Фон дер Лайен притисна страната да номинира жена. Макар че препоръките ѝ изглеждат обещаващи, тя вероятно ще се изправи пред въпроси относно своята компетентност. Тя подаде оставка като посланик на Словения в Германия и Швейцария през 2020 г. след обвинения в лошо управление и четириседмично разследване, проведено от Министерството на външните работи, според словенските медии.

Връзките ѝ с една от най-големите лобистки фирми в света също няма да останат незабелязани. Кос е работила за консултантската компания в сферата на глобалните комуникации Kreab като старши консултант, предлагайки „своите задълбочени познания по лидерство, комуникация, въпроси, свързани с пола, политически въпроси и външни отношения, особено в немскоговорящите страни и Югоизточна Европа“, според сайта на компанията. Кос казва пред Politico, че не вижда себе си като лобист, нито е вписана като такъв в регистъра за прозрачност на ЕС.

Тя ще трябва да преодолее и обвиненията от словенската делегация на ЕНП за предполагаеми връзки с полицията в бивша Югославия, както съобщава Euronews – обвинение, което тя многократно отрича.

Лицето на Белгия

Хаджа Лабиб – комисар по управлението на кризи и равенството (Белгия)

Парламентът няма да е склонен да премахне една от малкото жени в екипа на Фон дер Лайен, а и портфолиото на Лабиб не е от най-желаните. Все пак е по-добре Лабиб, която като белгийски външен министър беше лицето на председателството на Съвета на ЕС миналата пролет, да се подготви за тежък разпит. Тя вероятно ще се сблъска с въпроси за миналото си, особено по отношение на пътуване до Крим по време на журналистическата ѝ работа, което е било финансирано от Русия, и на обработката на визи на ирански официални лица, за което тя почти загуби работата си като външен министър.

Новакът

Глен Микалеф – комисар по международната справедливост, младежта, културата и спорта (Малта)

Изборът на Малта предизвика учудване сред членовете на собствената Лейбъристка партия на Микалеф поради липсата на опит за позиция, която често се заема от бивш премиер или друг политик в тежката категория. 35-годишният Микалеф беше началник на кабинета на премиера Робърт Абела и познава добре Брюксел, тъй като ръководеше отдела на Малта, отговарящ за координацията с ЕС. Всичко ще се сведе до това дали законодателите смятат тази автобиография за подходяща за портфолиото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още