IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовият министър потвърди, че България може да загуби средства по второто плащане на ПВУ

ЕК може да открие 6-месечна процедура, в която страната да приеме четири реформи, или окончателно да изгуби средствата, обясни Петкова

17:58 | 17.09.24 г.
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Европейската комисия все още не е разгледала искането на България за 653 млн. евро от второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) заради неприети реформи, потвърди по време на изслушване в парламента служебният финансов министър и вицепремиер Людмила Петкова.

Тя посочи, че за получаване на второто плащане има четири важни етапа: приемане на Пътната карта за неутралност по отношение на климата, приемане на процедурни правила за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), приемане на закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушение, и реформата за либерализация на пазара на електроенергия.

„Това са реформи, неизпълнението на които може да доведе до оценка на ЕК, при която една голяма част от спрените средства да не бъдат предоставени на България“, каза Петкова.

По думите ѝ при такъв сценарий се започва процедура от 6 месеца, в която България може да изпълни тези етапи или реформи, а ако не – средствата може да бъдат окончателно загубени.

Европейската комисия все още не е започнала тази 6-месечна процедура, каза вицепремиерът.

Именно за част от посочените от Петкова реформи поискаха ПП-ДБ подкрепата на депутатите от ГЕРБ-СДС. От ГЕРБ обаче отговориха, че вече са заявили позицията си против прибързаното законодателство.  

По време на изслушването Петкова коментира и глава RePowerEU от НПВУ. Тя посочи, че в рамките на преговорите с ЕК по плана се предлагат промени, засягащи 32 инвестиции и 14 реформи. Трябва да се обсъдят и възможностите за промени на три решения на Народното събрание, стана ясно от думите на Петкова. Първото е от 12 януари 2023 година за промени в НПВУ в част енергетика. С това решение правителството беше задължено да предоговаря декарбонизацията на енергийния сектор и отделянето на собствеността на „Булгартрансгаз“ Електроенергиения системен оператор от Българския енергиен холдинг. Второто решение е от 20 юли 2023 година, когато парламентът реши да ограничи извършването на сделки за активите на „Мини Марица Изток“ ЕАД без позволението на НС. Третото решение, за което става дума, е от 25 април тази година и е свързано с осигуряването на средства за „Мини Марица Изток“ ЕАД за четири години – от 2024 до 2028 година, за обезпечаване на пари за техническа рекултивация на терени в района.

Предложените промени в Плана за възстановяване трябва да бъдат внесени до 30 септември, каза Петкова.

България е единствената държава членка на ЕС, която не е представила официално глава RePowerEU и за да може да се възползва от безвъзмездния ресурс в размер на 479 млн. евро, изменението на Националния план трябва да бъде одобрено от ЕК, посочи Петкова, цитирана от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още