IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лидерът на германските консерватори Фридрих Мерц си подсигури кандидатурата за канцлер

Развитието е от ключово значение, тъй като групата ХДС/ХСС засега води в социологическите проучвания за вота догодина

15:12 | 17.09.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Фридрих Мерц. Снимка: Bloomberg LP
Фридрих Мерц. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) на Германия Фридрих Мерц си подсигури кандидатурата на консерваторите за канцлерския пост на Олаф Шолц, разчиствайки конкуренцията малко повече от година преди следващите насрочени парламентарни избори, съобщава Bloomberg.

68-годишният Мерц спечели номинацията, след като премиерът на Бавария Маркус Зьодер се отказа от претенциите си за кандидатурата. Оттегляйки се рано, лидерът на по-малката сестринска партия на ХДС, Христиансоциалния съюз (ХСС), спасява алианса от същите спорове, които попречиха на шансовете им за победа на последния вот през 2021 г.

„Знаем, че все още имаме цял набор от задачи за изпълнение“, каза Мерц пред репортери в Берлин във вторник заедно със Зьодер, който призна традиционното право на ХДС да посочи кандидата като по-голямата партия. „Постигнахме някои неща и успяхме да го направим от редиците на опозицията“, добави Мерц.

Развитието урежда едно вътрешно състезание, което заплашваше да разедини консервативния лагер в Германия, въпреки че проучванията показват, че воденият от ХДС блок се радва на повече подкрепа сред избирателите, отколкото членовете на трипартийната коалиция на Шолц взети заедно.

Фридрих Мерц (вляво) и Маркус Зьодер (вдясно) на съвместната им пресконференция във вторник. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Фридрих Мерц (вляво) и Маркус Зьодер (вдясно) на съвместната им пресконференция във вторник. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Мерц, който е адвокат и бивш председател на Надзорния съвет на германските операции на BlackRock Inc., спечели поста на партиен председател през 2022 г. от третия си опит, след като конкурентката му - бившият канцлер Ангела Меркел, отстъпи лидерския пост.

Социалдемократът Шолц смята Мерц за свой предпочитан опонент - и е убеден, че може да го победи предвид относително ниския му рейтинг на одобрение, според запознати с възгледите му хора.

„За мен е добре, ако Мерц е кандидатът“, каза Шолц пред репортери по-рано във вторник по време на пътуване до Казахстан.

Моментът на взимане на решението, което все още се нуждае от официалното одобрение на ХДС и ХСС, бе до известна степен изненадващ. Мерц даде знак, че въпросът с кандидатурата ще бъде решен след регионалните избори в източната провинция Бранденбург в неделя.

Лидерът на ХДС, основната консервативна партия в Германия, почти винаги е първият избор за кандидат за канцлерския пост. Само двама лидери на ХСС са заявявали кандидатура в историята на Германия след Втората световна война и двамата са се провалили.

Но слабитя личен рейтинг на Мерц породи съмнения дали той може да заеме най-влиятелния пост в страната. Опитът му да наследи Меркел като лидер на ХДС беше осуетен от Анегрет Крамп-Каренбауер през 2019 г.

Когато тя се провали преди изборите през 2021 г., членовете на партията отново го оставиха настрана, избирайки Армин Лашет, регионален премиер на Северен Рейн-Вестфалия. Загубата на Лашет от Шолц, за което първоначално бе набеден отказът Зьодер да бъде издигнат за кандидат, разтърси партията, която държеше канцлерския пост в продължение на 16 години.

В момента подкрепата за консервативния алианс ХДС/ХСС е на най-високото си равнище от над три години и половина, показва актуално проучване на социологическата агенция Insa за в. Bild am Sonntag, публикувано през уикенда.

Резултатите от проучването на Insa. Графика: Bloomberg LP Резултатите от проучването на Insa. Графика: Bloomberg LP

Според данните блокът на Мерц има подкрепа от 33%, което е над резултатите на коалицията на Германската социалдемократическа партия на Шолц, Зелените и Партията на свободните демократи взети заедно. Крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която отчете значителна победа на два регионални вота по-рано този месец в Източна Германия, е на второ място с 19%.

Въпреки това анкетите може да не дадат толкова сигнали за това как ще се разиграе евентуален сблъсък между Мерц и Шолц. Според отделно допитване на Insa от неделя, ако германците могат да гласуват директно за канцлер, 25% биха избрали Мерц, а 21% Шолц. Но почти половината – 48% – не биха избрали нито един от двамата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 12 минути
До: Алехандро знам го много добре тоя коняр! Известен форумен идииот и лека жена по софийските механи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Алехандро
преди 50 минути
До: khao....Тоз е толкова пробита съветска лейка, че няма накъде повече - през месец - отгоре, отгоре му зачитам някоя негова повърня, - не, този е нещо прекалено аналогово и не си заслужава човек да си губи времето да му обръща внимание. Непоискан съвет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Алехандро
преди 52 минути
Много, много опитен икономист, и дебел милионер, не за пренебрегване, със собствени ръчички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
7996adel
преди 1 час
Хора ако имате заседнала работа, тогава е важно да прочетете:---- https://come.ac/HEMOFERO
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 час
До: Tikva007 лапащ, е то неможе всеки канцлер да е от борда на газпром или бивш комсомилец...палачинката се обърна след гениалните военни ходове на късия шахматист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 час
*Мерц, който е адвокат и бивш председател на Надзорния съвет на германските операции на BlackRock Inc* - Там няма *бивши*. Даже няма да подписва *Канцлеракт* - той си е на американски щат. Няма никакво съмнение, чии интереси ще прокарва Мерц в Германия и целия ЕС и че ще работи за това, Европа с ускорени темпове да приключи процеса по собствената си трансформация в колония на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още