IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Литовец е първият еврокомисар по отбраната, естонката Кая Калас поема външната политика

Испанка заменя Маргрете Вестагер като еврокомисар по конкуренцията

12:44 | 17.09.24 г.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg LP

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви членовете на новия си екип на пресконференция днес.

Испанката Тереза Рибера ще е следващият еврокомисар по цифровия и енергиен преход, който включва и антитръстовия ресор, а естонката Кая Калас ще отговаря за външната политика, предава Ройтерс. 

Италианският министър по европейските въпроси Рафаеле Фито ще бъде еврокомисар по кохезионната политика и регионалното развитие.

Литовецът Андрюс Кубилиус ще стане първият еврокомисар по отбраната на ЕС - нов пост, който цели да засили европейския военно-промишлен капацитет на фона на руската агресия по източния фланг на Европа.

Комисията е най-влиятелната институция в Европейския съюз, в който влизат 27 държави. Тя има правомощията да предлага нови директиви на ЕС, да блокира сливания между компании и да подписва споразумения за свободна търговия.

Всяка страна ще има едно място в Комисията, като ролята е сравнима с тази на министър в правителство, въпреки че политическата ѝ тежест варира значително в зависимост от ресора.

Сред другите значими имена в списъка с еврокомисарите е френският външен министър Стефан Сежурне, който ще отговаря за промишлената стратегия, а словакът Марош Шефчович ще надзирава търговските политики.

Всички кандидати ще бъдат изслушани от депутатите в Европейския парламент, които трябва да одобрят номинацията им.

Фон дер Лайен заяви, че новата Комисия ще се съсредоточи върху просперитета, сигурността и демокрацията, както и върху силно необходимата конкурентоспособност за зеления преход и цифровизацията.

„Искаме да изградим конкурентна, декарбонизирана и кръгова икономика със справедлив преход за всички“, каза тя по време на пресконференцията.

Климатичните промени „са значима основа за всичко, което правим“, допълни Фон дер Лайен.

Но в сравнение с първия ѝ петгодишен мандат „темата за сигурността, предизвикана от руската война в Украйна, а също и темата за конкурентоспособността... имат много по-голямо влияние върху състава и замисъла“ на новия екип, уточни тя.

Рибера, която беше испански министър на екологичния преход, ще трябва да поеме по стъпките на дългогодишния еврокомисар по конкуренцията Маргрете Вестагер, която засили натиска върху големите технологични компании да подобрят конкуренцията на платформите си.

Тя ще контролира и становището на ЕС за чуждестранните субсидии, друг щекотлив въпрос в момент, когато компании в ключови сектори като електромобилите и производството на енергия изпитват затруднения да защитят бизнес моделите си срещу евтината конкуренция от чужбина, особено от Китай.

55-годишната Рибера е последователно един от най-амбициозните европейски ръководители относно Зелената сделка на ЕС. Но тя също така е прагматична, успешно преодоля разделения между Германия и Франция в областта на ядрената енергетика по време на испанското председателство на ЕС и ръководи климатичните преговори в рамките на COP29 в Дубай миналата година.

Най-голямото предизвикателство за Рибера ще бъде да гарантира, че ЕС ще запази амбициозната си климатична политика след опасения относно разходите за Зелената сделка, които предизвикаха протести от фермери до представители на промишлеността. В опит да смекчи опасенията Фон дер Лайер вече обеща iделка за чиста индустрия, която ще гарантира, че европейските компании ще останат конкуренти при големите зелени реформи, пише Bloomberg.

Всички комисари ще отговарят пред Фон дер Лайен, която това лято си осигури втори мандат като председател на ЕК, след като нейният политически лагер спечели най-много гласове на изборите за Европейски парламент.

Екатерина Захариева ще поеме ресор „Стартъп, иновации и изследвания“ в новата Европейска комисия. Ресорът ѝ е почти идентичен на този, който имаше Мария Габриел в периода 2019-2023 г. – „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“.

Очаква се следващата Европейска комисия да встъпи в длъжност до края на годината, което означава, че една от първите ѝ задачи ще бъде да реагира на резултата от президентските избори в САЩ през ноември.

Втори мандат на Доналд Тръмп ще промени значително западното единство в подкрепата за Украйна срещу нашествието на Русия и може да подкопае търговските отношения на ЕС с най-голямата икономика в света.

В новата Комисия има 11 жени, много под баланса между половете, към който се стремеше Фон дер Лайен. Тя заяви, че дисбалансът е бил още по-голям преди да започне преговори със страните членки, за да предложат повече жени за постовете. 

В понеделник възникна известна драма със състава на бъдещата Комисия, след като Франция избра Сежурне за свой нов кандидат, а досегашният еврокомисар на страната Тиери Бретон неочаквано се отказа от поста си и отправи тежки думи към Фон ден Лайен.

Другите кандидати за ключови постове в новата ЕК включват:

Климат и енергия

Бившият нидерландски финансов министър Вопке Хукстра ще продължи да ръководи климатичната политика на ЕС, включително на дипломатическо ниво, което означава, ще той вероятно ще представлява блока на следващите глобални климатични преговори в Баку, Азербайджан. Той ще наблюдава и данъчната политика.

Датският министър на климата Дан Йоргенсен ще стане следващият еврокомисар по енергетиката, отговарящ за прехода на блока от изкопаеми горива. 49-годишният социалдемократ присъства на ключови срещи в разгара на енергийната криза след нашествието на Русия в Украйна и е смятан за доверен партньор на световната сцена, с ключови роли по време на международни климатични преговори. Ключовият му приоритет ще бъде намаляването на високата цена на енергията, която вреди на икономиката, и откъсването на блока от руските изкопаеми горива.

Отбрана

Андрюс Кубилиус, който два пъти беше премиер на Литва, ще отговаря за отбраната. Той е ревностен съюзник на Украйна и е признат като експерт по Русия в Европейския парламент, на който е член от 2019 г. Той подкрепи използването на всички замразени руски активи, не само извънредните приходи, в помощ на Украйна. Кубилиус настоява също европейските страни да заделят 0,25% от своя БВП за военна помощ за Украйна.

Той изведе страната си от световната финансова криза с помощта на болезнени мерки за строги икономии, които по-късно получиха похвала от ЕК.

С Кубилиус като еврокомисар по отбраната и с Кая Калас като топ дипломат на блока вниманието във външната политика явно ще бъде насочено към войната по източния фланг.

Финансови услуги

Мария Луиш Албукерке от Португалия ще отговаря за финансовите услуги, както и за спестовния и инвестиционен съюз. Тя беше финансов министър в десноцентристкото правителство на страната си между 2013 и 2015 г., когато Португалия завърши прилагането на спасителната програма на ЕС и Международния валутен фонд.

Правосъдие

Ирландецът Майкъл Макграт ще поеме ресор правосъдие. Това означава, че бившият финансов министър ще отговаря за запазването на върховенството на закона и прилагането на регулациите в областта на защитата на данните в блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още