IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИК насочи темата с хартията за машинния вот към БНБ

Все още не е ясно с кои от препоръките на Министерския съвет за вота ще се съобрази Комисията

16:32 | 16.09.24 г.
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Централната избирателна комисия (ЦИК) е отправила молба към управителя на Българската народна банка (БНБ) печатницата на банката публично да заеме позиция относно доставката на специализирана хартия за машинно гласуване, за да не се създава усещане, че се доставя хартия, която е различна от техническите изисквания на производителя. Това каза пред журналисти председателят на ЦИК Камелия Нейкова след среща между комисията и министри, ангажирани с подготовката на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.

В отговор на журналистически въпрос тя припомни, че на изборите на 9 юни около 140 машини показаха дефект и гласуването с тях беше преустановено, защото отпечатваха къси, празни или непълни бюлетини. 

Нейкова подчерта, че от промените в Изборния кодекс в края на 2022 г. досега печатницата на БНБ доставя специализираната хартия за машинното гласуване, която има допълнителна защита.

„Тя отговаря напълно на изискванията на производителя към хартията, с която принтерите на тези машини работят. Тези изисквания са изпратени в началото на 2023 г. от производителя на машините за гласуване „Смартматик Интернешънъл Холдинг“. Същите изисквания са предоставени на ЦИК и на изпълнителя на дейностите за машинно гласуване „Сиела Норма“. Ние сме ги предоставили на печатницата на БНБ, с която последно имахме среща в петък, 13 септември. На тази среща отново ни увериха и гарантираха, че хартията отговаря напълно на тези изисквания“, каза още Нейкова и призова въпросите по темата да се насочат към печатницата на БНБ, а не към ЦИК.

Предстои ЦИК да обсъди предложенията, изпратени от Министерския съвет към Комисията във връзка с повишаване на прозрачността на машинния вот. Сред идеите на министъра на иновациите Росен Карадимов, определен за координатор по организацията на вота, е независим доставчик, различен от изпълнителя на обществената поръчка за машинното гласуване, да отговаря за доставката на пломбите за запечатване на отделението с двете флашки, в които се съдържа основната информация за вота. Кабинетът препоръчва също да се води регистър на пломбите, в който ясно да е отбелязано кой номер пломба на кое място, предназначено за запечатване, е поставена. От предложенията обаче не стана ясно нито как ще бъде избран независимият доставчик в краткия срок до вота, нито чия отговорност би било воденето на регистъра.

Нейкова заяви, че ЦИК има пълната подкрепа на Министерския съвет по отношение на организацията на изборите. В следващите дни ще има повече информация и с кои от идеите на правителството за вота ще се съобрази Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още