IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тиери Бретон подава оставка като еврокомисар

Той трябваше да продължи да работи в ЕК още един мандат, но обвинява Фон дер Лайен, че натиска Франция да смени кандидатурата му

10:57 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Тиери Бретон. Снимка: Bloomberg LP
Тиери Бретон. Снимка: Bloomberg LP

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон съобщава, че подава оставка от Европейската комисия (ЕК). В писмо, публикувано в социалната мрежа X (преди – Twitter, б.ред.), той уточнява, че решението му влиза в сила незабавно.

Брeтон се очакваше да продължи работата си в ЕК за още един мандат. В писмото си до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен той отбелязва, че преди дни тя е поискала Париж да смени името на номинирания за нов мандат комисар "по лични причини", които не е обсъдила с Брeтон, пише БТА.

По неговите думи се очаква Франция скоро да предложи нов кандидат, а самият той не вижда възможност да продължи работата си в Комисията.

Тази седмица се очаква Фон дер Лайен да представи състава и структурата на новата ЕК пред ръководството на Европейския парламент (ЕП).

Този ход е експлозивен и неочакван обрат в следизборния преход на властта в ЕС, който вече беше възпрепятстван от националната политика и опита на Фон дер Лайен да сформира колегиум на комисарите, балансиран по отношение на половете. Досега няколко страни, включително Словения и Румъния, оттеглиха кандидати мъже под неин натиск, като ги замениха с жени, пише Politico.

Брeтон обвинява председателя на ЕК, че е предложила по-влиятелен портфейл на Франция, ако президентът Еманюел Макрон смени номинацията му за еврокомисар. Според Брeтон Фон дер Лайен е изпробвала тази тактика и с по-малките държави от блока.

Според високопоставен служител от партията на Макрон, говорил пред Politico при условие за анонимност, в последните дни кипи сериозно напрежение между Париж и Брюксел заради потенциалния портфейл на Франция в следващата Комисия. „Франция не е доволна от обхвата на портфолиото, предоставен на Тиери Брeтон“, посочва източникът на медията.

Брeтон и Фон дер Лайен никога не са изпитвали особено добри чувства един към друг, добавя медията. Те многократно са се сблъсквали по различни въпроси и публично, и на четири очи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още