IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новият опит за атентат срещу Тръмп повдига въпроса как може това да се случи отново

Мъжът, който е насочил пушка срещу бившия президент и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите

08:11 | 16.09.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Joe Raedle/Getty Images
Снимка: Joe Raedle/Getty Images

Вторият за по-малко от три месеца случай, при който експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда става обект на опит за убийство - този път докато играеше голф във Флорида - разтърси кандидатпрезидентската кампания в САЩ, която и без това е белязана от безпрецедентно насилие, и повдигна въпроси как е възможно повторение на подобни събития, предава БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Американските Тайни служби се занимават с това как да осигурят безопасността на Тръмп по време на кампанията му в цялата страна. Сравнително по-малко внимание беше отделено на охраната му, когато експрезидентът не е на събитие и често се намира в собствените си клубове и имоти.

Фактът, че в периметъра на игрището има места, където играещите голф, включително Тръмп, са видими за тези, които стоят зад оградата, отдавна е известен на правоприлагащите органи. Докато Тръмп беше президент, фотографи от американски медии често успяваха да заснемат негови снимки на зелените площи, като намираха пролуки в храстите.

Въпреки че плановете на Тръмп да играе голф в неделя не бяха част от никакъв публичен график, в дните, когато не води кампания, той често може да бъде открит да играе голф на някое от своите игрища. Любимото му игрище е това в Международния голфклуб „Тръмп“ в Уест Палм Бийч, което се намира на около 10 минути път с кола от резиденцията му „Мар а Лаго“. Това е един от трите подобни клуба, които той притежава във Флорида, като разполага с 27 дупки за шампионски голф, както и с пространства за събития.

Експрезидентът често обядва и провежда срещи в там между рундовете.

Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис бяха информирани за случилото се и всеки от тях направи изявление, в което осъди политическото насилие. Харис добави, че е "дълбоко разтревожена" от събитията през деня. "Всички ние трябва да дадем своя принос, за да гарантираме, че този инцидент няма да доведе до повече насилие", подчерта тя.

Байдън заяви, че е наредил на екипа си да гарантира, че Тайните служби "разполагат с всички необходими ресурси, възможности и защитни мерки, за да гарантира постоянната безопасност на бившия президент".

Тръмп току-що се беше завърнал от обиколка на Западното крайбрежие на САЩ, която включваше спирки в Лас Вегас и Юта. Той беше обявил в социалните мрежи, че в понеделник ще направи от „Мар а Лаго“ изказване за криптовалутата, тъй като стартира нова криптоплатформа.

Бившият президент Доналд Тръмп е в безопасност след това, което според ФБР "изглежда като опит за убийство", докато играе голф. Преди два месеца беше извършен друг опит за убийство по време на митинг в Пенсилвания.

Кой е заподозреният?

Местните власти съобщиха, че вчера агентите на Тайните служби на САЩ, охраняващи Тръмп, са стреляли по мъж, насочил АК-47 с оптически мерник, докато експрезидентът е играел на едно от голф игрищата си във Флорида в Уест Палм Бийч.

Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите. Той обаче е живял в Северна Каролина през по-голямата част от живота си, преди да се премести през 2018 г. в Хавай, където заедно със сина си управлявал компания за изграждане на навеси, според архивирана версия на уебстраницата ѝ.

Раут често пише в социалните медии за войната в Украйна и има уебсайт, на който се опитва да събира пари и да набира доброволци, които да отидат в Киев и да се включат в борбата срещу руското нашествие. През юни 2020 г. той е публикувал пост в социалната мрежа Х, в който призовава тогавашния президент Тръмп да нареди на Министерството на правосъдието да преследва незаконни действия от страна на полицията, и допълва, че ако републиканецът направел това, щял да бъде преизбран.

Същата година той качва и публикация в подкрепа на президентската кампания на Демократическата партия на тогавашната представителка на САЩ Тулси Габард от Хаваите, която след това напусна партията и подкрепи Тръмп.

През последните години обаче публикациите му подсказват, че се е разочаровал от Тръмп и изразява подкрепа за президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис.

През юли, след опита за покушение срещу Тръмп в Пенсилвания, Раут призова Байдън и Харис да посетят ранените при стрелбата в болницата и да присъстват на погребението на бивш пожарникар, убит на митинга.

Данните от избирателните списъци показват, че той се е регистрирал като безпартиен избирател в Северна Каролина през 2012 г., като за последно е гласувал лично на първичните избори на Демократическата партия в щата през март 2024 г.

Федералните данни за финансирането на кампаниите показват, че от 2019 г. насам Раут е направил 19 малки политически дарения на обща стойност 140 долара, използвайки хавайския си адрес. Те са били насочени към комитет "Актблу", който подкрепя кандидати на Демократическата партия.

Снимка: Joe Raedle/Getty Images Снимка: Joe Raedle/Getty Images

Данните показват, че докато е живял в Грийнсбъро, Северна Каролина, Раут е имал множество сблъсъци с органите на реда. През 2002 г. той е осъден за притежание на оръжие за масово унищожение, според онлайн регистрите на Департамента за изпълнение на наказанията на Северна Каролина, който не предоставя подробности за делото.

Но в материал на News & Record от 2002 г. се казва, че мъж със същото име е бил арестуван след тричасово противопоставяне на полицията.

В историята се казва, че той е бил спрян от пътната полиция, взел е пистолет и се е барикадирал във фирма за ремонт на покриви. Според регистрационните документи на щата той е бил неин собственик.

Местните власти твърдят, че стрелецът е бил на около 360 - 450 метра от Тръмп и се е криел в храсти, докато бившият президент е играел голф.

Водещият от Fox News Шон Ханити заяви, че е разговарял както с Тръмп, така и със Стив Уиткоф, нюйоркски инвеститор в недвижими имоти и дългогодишен приятел на Тръмп, който е бил с него на голф игрището.

"Те бяха на петата дупка. И начинът, по който Стив описа това, и начинът, по който президентът го описа, и двамата имаха абсолютно една и съща история, а именно, че са чули пам-пам, пам-пам", каза Ханити. Секунди след това агенти на Тайните служби "се хвърлиха върху президента и го прикриха", добави той.

Малко по-късно той бил отведен на безопасно място. Тръмп се пошегувал, че му е тъжно, че не е успял да завърши дупката.

Рик Брадшо, шериф на окръг Палм Бийч, казва, че ако някой успее да се промъкне в храстите около игрището, "е доста трудно да бъде забелязан". Според него цялото голф игрище е щяло да бъде заобиколено от служители на реда, ако Тръмп беше действащ президент, но тъй като той не е такъв, "охраната е ограничена до зоните, които Тайните служби смятат за възможни". Той обаче добави, че служителите на службите са направили "точно това, което е трябвало".

Тръмп е в "добро настроение"

Охраната на Тръмп е по-засилена от тази на други лица, пазени от Тайните служби, заради голямата му медийна популярност и кампанията му за преизбиране. Тя е била засилена дни преди опита за убийство през юли в Пенсилвания заради заплаха за живота на Тръмп от страна на Иран, според американски служители.

Тръмп изпрати имейл до поддръжниците си, в което подчерта, че е в безопасност и се чувства добре.

Кандидата за негов вицепрезидент Джей Ди Ванс и американският сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина заявиха, че са разговаряли с Тръмп след инцидента. И двамата заявиха, че той е бил в "добро настроение".

Експрезидентът не е обявил промени в графика си и довечера ще говори на живо в Х от имението си "Мар а Лаго", за да представи платформа за криптовалути на синовете си.

Междувременно лидерите на двупартийна работна група на Конгреса на САЩ, разследваща опита за покушение срещу Тръмп от 13 юли, заявиха, че са поискали брифинг от Тайните служби.

"Благодарни сме, че бившият президент не е пострадал, но оставаме дълбоко загрижени от политическото насилие и го осъждаме във всичките му форми", се казва в изявление на републиканците Майк Кели и Джейсън Кроу. Те добавиха, че работната група ще споделя актуална информация.

Демократът от Флорида Джаред Московиц, който е част от работната група, заяви, че "ще търси отговори за случилото се днес и след това".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
tender5402
преди 4 часа
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк---- https://do.my/texx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 17
Алехандро
преди 12 часа
До: Tikva007... Сори, аналоговият, без да искам прочетох "храчката" ти - продължавам да се чудя, как и возможно на бг дъртяга като теб, толкова бързо да му изфирясва мозъка, отделно - за логическо мислене дори не споменаване, защото такова отсъства, не говорим и за правилно структуриране на изречение по БЕ, нещо, което се учи в 5-ти клас?! Наистина си невероятно падение! Поне не се излагай публично...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 20
khao
преди 12 часа
тоест Китеника е толкова накадърен и недолюбва, че се налага да му вдигат рейтинга с второ "покушение" ... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
Tikva007
преди 12 часа
Само дето не излезе в либералните медии официално съобщение от държавата: *Търси се мотивиран симпатизант за физически убиец на Тръмп. Заплащане по споразумение. За контакти: Конгресът и Главна прокуратура на САЩ*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
Tikva007
преди 12 часа
*кандидатпрезидентската кампания в САЩ, която и без това е белязана от безпрецедентно насилие, и повдигна въпроси как е възможно повторение на подобни събития* - Нали са еталон за изборна демокрация и учат цял свят как се прави - да отговорят на тези въпроси! Вече 10 години цялата медийна ссорросо-мафия, държавата с цялата си структура, та даже и Холивуд хвърлиха планина от пари и енергия да сатанизират Тръмп - и като кандидат, и като действащ президент, представляващ суперсилата САЩ пред света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 17
Алехандро
преди 13 часа
2.) А пък агентът на Сикрет, чак видял дулото на калашника, как се "показва" измежду телените дупки от оградата?! Майко мила! Хахахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 18
Алехандро
преди 13 часа
1.) Никви ли съмнения, редаксион?! Щото, моя +160IQ мозък му се появи следното - "мирише" на абсолютно постна постановка - доста удобна и за руснаците, и за Тръмп. Кандидат-убиеца бил против рускатакочина и войната срещу Украйна. Нали така? Ето как подкрепящите Украйна искат да убият Тръмп! Но Тръмп и русия ще устоят на атаките! Че и решили да правят реклама на аналоговият АК-47 с оптика, при положение, че всяко американско семейство има в пъти по-добро оръжие/я!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още