IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Николай Денков: Войната между олигарсите води до политическата нестабилност

Ще има тежки последици, ако политическата криза в България стане и икономическа, предупреди бившият премиер

13:00 | 15.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

Политическата нестабилност е само външно проявление на войната между олигархичните кланове и тези, които владеят завладяната държава в тяхната борба за влияние". Това заяви пред БНР акад. Николай Денков от коалицията „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ (ПП-ДБ).

"Другите или са част от тази завладяна държава, или искат да се включат в нея. Искаме да премахнем този модел. Няма как да решим политическия казус - да направим редовно правителство, ако не бъде решен и проблемът за тази война между олигархични кръгове. Тази война между олигарсите създава политическата нестабилност. Политическата нестабилност не е създадена от политиците, а от мафиотите", категоричен бе той.

Можем да управляваме евентуално с ГЕРБ, но не можем да се върнем обратно през 2020 г., както искат Бойко Борисов и Делян Пеевски, допусна бившият премиер. И уточни: "Ако някой храни илюзиите, че ПП ще подкрепи ГЕРБ на Борисов - да се върнем в тази система, в която се разпределят порциите, който е близък до властта на олигарсите, това с участието на ПП няма да стане".

Според него Пеевски започва да губи почва под краката си.

"Той още не го е разбрал, но това е процесът, който се случва. Той ще загуби тази политическа битка. В един момент ще излезе и от парламента. Този процес ще се пренесе и към ГЕРБ. В интерес на ГЕРБ е да реши проблема колкото може по-скоро, за да може държавата да стане управляема", изтъква Денков.

По думите му Пеевски е най-голямото зло в политическата система и то трябва да бъде отделено, ако искаме да продължим напред. Според него Пеевски е човекът, който злоупотребява с властта, която има в различните институции.

По думите му успехът на Пеевски в огромна степен се дължи на симбиозата му с Борисов. Докато тя не бъде отделена от политическата система в България, ние не можем да продължим напред, смята той.

"Ако решим проблема с правосъдната система, много бързо България може да дръпне напред. Докато не махнем тези фигури от прехода, ще боксуваме на едно място. Този проблем трябва да го решим", подчерта Денков.

Според него Пеевски има голямо влияние върху ръководството и парламентарната група на ГЕРБ. Промяната в ДПС и изпускането на част от контрола върху ДПС от Пеевски ще се пренесе и към други партии, категоричен бе той и обясни:

"Пеевски ще иска да компенсира тази загуба на влияние в ДПС с увеличаване на неговото влияние в други партии. БСП е едната от тях. ГЕРБ е другата партия, върху която той ще се опита да увеличи влиянието си. Сблъсъкът в ГЕРБ между хората, които ще слушат повече Пеевски и тези, които биха искали да продължат като европейска партия напред - този сблъсък е неизбежен. Интересно е да видим Борисов как ще се позиционира".

Няма ясен победител от последните избори, и на тези избори няма да има, изказа мнението си Николай Денков. Според него никой няма да се съгласи Борисов да застане начело на държавата. По думите му рецептата на Борисов е да няма правителство. А от ПП-ДБ отново предлагат преговори и търсене на премиер, в който ще има доверие:

"Рецептата, в която се казва - или това, или нищо друго - не работи. Много лесно се слагат етикети. Истината е, че през тези години ние сме тези, които успявахме да правим правителства, бюджети, заложихме икономическа политика и вдигнахме доходите".

Нашата цел е да върнем доверието на хората, декларира бившият премиер от ПП-ДБ. За тях е важно този процес, в който хората се почувстваха заблудени от сглобката - това беше загуба на доверие, ние отново трябва да им кажем защо сме политиката и да им върнем доверието. Това е процес, който ще отнеме време, добави той.

Политикът подчерта, че към момента новият вътрешен министър е сменил само двама областни директори. Около 15 други обаче са още тези, които сложи Калин Стоянов, добави той. Очаквам да видя дали министърът ще успее да постави хора, които са готови да се хвърлят в тази битка или ще се снишат и ще чакат да минат тези избори, каза Денков.

Според него етническо напрежение в страната няма: "Всички хора, с които контактувам, казват, че няма основание за такова напрежение".

По думите му обаче хората не са представени достатъчно добре нито от ДПС, нито от ГЕРБ. Те търсят своето представителство, смята той.

Според него в програмите има всичко, което е важно за хората във всеки един от секторите. Въпросът е дали можем да ги реализираме, посочи акад. Денков. По думите му ГЕРБ упорито и системно отказва да работи по темата, свързана с борбата с корупцията.

"Въпросът не е дали знаем какво да направим, а как да го направим, включвайки и борбата с корупцията, която блокира много от възможните решения. Част от тези законопроекти са подготвени миналата година. Например правилата за избор на членове на анткорупционната комисия са от октомври 2023 г. в Народното събрание. ГЕРБ отказва да работи по тях. Тях ги е страх, че ако действително се направи промяна в тези системи, може да се окажат под ударите на съответните разследвания".

В кампанията ПП-ДБ слага фокус и върху други теми - грижа за младите, семействата, децата. Фокусът на нашата кампания ще бъде как да се погрижим за бъдещето на България, посочи представителят от ПП-ДБ и добави: "Ще говорим и ще работим в тази кампания за нещо, което пряко интересува хората - как да живеят по-добре в България".

България засега не е неуправляема държава, категоричен е Денков. Според него в България няма икономическа криза, защото тези четири години България е с най-добрите икономически показатели откакто е влезнала в ЕС. Политическата криза все още е управляема, смята той и предупреди: "Ако обаче политическата криза се пренесе в икономическа, това би могло да има тежки последици".

Икономически сме добре, защото след като беше сменено управлението на Борисов, беше сменена икономическата политика, обясни бившият премиер, според когото бюджетите на Асен Василев са със съвсем друга философия.

"Всичко това даде резултати. Миналата година беше рекордна по инвестиции. Ако не решим политическата криза, тогава тя ще премине в икономическа и може да стане страшно".

Николай Денков подчерта, че е важно правителство, ЦИК, съдилища да свършат безупречно своите ангажименти, за да няма основание за оспорване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 15.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още