IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Марин льо Пен иска провеждането на нови парламентарни избори във Франция през 2025 г.

Онзи, който спечели най-малко гласове на изборите, е натоварен с мандат да състави правителство, коментира лидерът на крайнодясната партия "Национален сбор"

15:50 | 14.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерът на френската крайнодясна партия „Национален сбор“ Марин льо Пен призовава за провеждането на нови парламентарни избори в страната през 2025 г., предава Франс прес.

Тя подчертава в коментар, направен в събота, че политическата ситуация във Франция не може да издържи и са нужни нови избори.

Председателят на „Национален сбор“ Жордан Бардела пък поиска от партийните депутати да играят ролята на конструктивна и влиятелна опозиция във френския парламент.

„Намираме се в една система, в която онзи, който спечели най-малко гласове на изборите, е натоварен с мандат да състави правителство“, заяви Марин льо Пен. Тя визира номинирането на Мишел Барние от президента Еманюел Макрон за премиер. Барние е представител на десноцентристката партия „Републиканците“, която остана на четвърто място след парламентарния вот.

Лидерът на „Национален сбор“ изразява увереност, че мандатът на настоящия парламент ще бъде възможно най-кратък и нови избори ще има идната пролет или есен.

Френският президент обаче вече заяви, че няма намерение да разпуска новия парламент преди края на президентския му мандат, който изтича през 2027 г.

По конституция Макрон може да разпусне парламента най-рано година след предходното разпускане, което той обяви на 9 юни.

„Национален сбор“ има общо 142 парламентаристи в Националното събрание след изборите на 7 юли.

На първо място на изборите се класира обединената левица от Нов народен фронт със 193 депутати.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 14.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още