IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ налагат санкции на руска медия заради руска кампания за дестабилизиране на други държави

Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен

22:30 | 13.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ ще наложат санкции на три юридически и две физически лица, свързани с руската кампания за дестабилизиране на други държави. Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен. 

Той посочи, че руската телевизия RT е участвала в кампанията и е надхвърлила ролята си на медия. Блинкен каза, че се позовава на нова информация, голяма част от която според него идва от служители на телевизията, предаде БТА.
       
Според държавния секретар медията се е превърнала в клон на руското разузнаване.

"Знаем, че RT участва в тайни операции за влияние върху информацията и за придобиване на военен материал", изтъкна Антъни Блинкен. "Най-мощната противоотрова срещу руските лъжи е истината. Тя хвърля ярка светлина върху това, което Кремъл се опитва да направи под прикритието на тъмнината", заяви държавният секретар.

RT е създала уебсайтове, представящи се за легитимни новинарски сайтове, за да разпространява дезинформация и пропаганда в Европа, Африка, Южна Америка и други. Твърди се, че телевизията също така е разширила използването на кибероперации с помощта на ново звено, свързано с руското разузнаване, създадено миналата година. САЩ обвиняват RT и в организиране на кампании за набиране на средства за плащане за оръжия, които да използват руски военни, сражаващи се в Украйна.

Санкциите, обявени днес, са насочени към организацията майка на RT - телевизия "Новости", както и към свързаната с нея държавна медийна група "Россия Сегодня", а също и към Дмитрий Кисельов, генерален директор на "Россия Сегодня".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 час
Чудесно! Май ? засега ни се размина края на света! Събраха се да решават дали да не започне ядрената война (с удари по военни обекти по цяла Ру сия), а излизат с новина за санкции .. което е да ... има нещо за обсъждане и да няма въпроси ... дано !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още