IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетната комисия прие на първо четене отлагането на новата такса смет с година

Според МОСВ забавянето може да застраши членството на България в ОИСР

20:00 | 12.09.24 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене предложението на ГЕРБ-СДС новият механизъм за изчисляване на такса смет да се отложи с една година.

„За“ гласуваха 20 депутати от комисията, „против“ и „въздържали се“ нямаше, съобщава БТА.

Сега действащите текстове на Закона за местните данъци и такси предвиждат от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци на принципа „замърсителят плаща“ – т.е. разходите да се понасят от причинителя или притежателя на отпадъците.

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) мотивира отлагането с поредица от срещи с НСОРБ и с общински администрации, в които е станало ясно, че те нямат необходимата степен на готовност за въвеждането на новия механизъм. Тя отбеляза, че е необходимо и да се създаде автоматизирана електронна система  за обмен на данни между общинските администрации, НАП, ГРАО, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, НОИ, така че да може да бъде получена максимално точна и достоверна информация, свързана с механизма за определяне на такса битови отпадъци. Тя посочи, че се очаква тези такси да скочат значително – между 3 и 10 пъти, което по думите ѝ ще бъде сериозно изпитание за всички и затова е необходимо технологично време, за да могат общините да бъдат готови за този процес.

Жени Начева, директор на Дирекция „Финанси на общините“ в Министерството на финансите, каза, че ако депутатите приемат промените, от Министерството изразяват готовност за пълно съдействие, така че отлагането със срок от една година да се използва ефективно и ефикасно за целите на събиране на необходимите данни и извършване на съответните анализи и оценки. МФ ще настоява пред НСОРБ да бъде изготвен конкретен график за изпълнение на определени задачи, така че да се гарантира активна работа от общините през 2025 г. за осигуряване на необходимата информация за постигането на целите от прилагане на новия механизъм за определяне на таксата за битови отпадъци.

Министерството на околната среда и водите се обяви против отлагането.

Преди да бъде разгледан и приет законопроектът за промени в ЗМДТ, следва да бъдат взети предвид основните принципи за управление на отпадъците, залегнали в европейското и национално законодателство, така и поетите ангажименти на България като член на ЕС, каза служебният заместник-министър на околната среда и водите Виктор Атанасов. Залегналият в действащия закон срок от 1 януари 2025 г. е въведен още през 2017 г., което предполага време, в което сме имали възможност да извършим повече действия за имплементирането му, каза още той. В настоящия момент съществува механизъм в действащото законодателства за отлагане на определена такса битови отпадъци във основа на количеството генерирани отпадъци, но следва да бъде мотивирано и от Общинския съвет, а не чрез промени в националното законодателство, които са в противовес на ангажименти, поети от държавата пред ЕК и ОИСР, смята зам.-министърът.

Той припомни и че през 2023 г. е започнала наказателна процедура на ЕК срещу България, свързана именно със забавянето на принципа „замърсителят плаща“. Според него отлагането ще постави под въпрос и членството на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), защото промените в начисляването на такса смет са сред препоръките за присъединяване.

На заседанието на комисията представителите на работодателски организации също изразиха резерви и се обявиха против предложения законопроект. Обратно мнение изразиха от НСОРБ.

„Това не е просто промяна в методиката, а цялостна реформа, която изисква ангажимент от страна не само на общините, а и на законодателната и изпълнителната власт. Заради това напасване на всички системи ние трябва да имаме достатъчно време, в противен случай такса „битови отпадъци“ ще се превърне в „такса хаос“, каза кметът на Димитровград и зам.-председател на НСОРБ Иво Димов, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още