IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ВАС отхвърли жалбата на коалицията около Доган срещу отказа на ЦИК за регистрация

Съдиите подчертават, че заявлението на „ДПС - Ново начало“, подадено по електронен път, е било първо

15:43 | 12.09.24 г.
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата срещу отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“ – фракцията на ДПС, която подкрепя Ахмед Доган, съобщават от съда.

Това е поредното решение, което засяга спора около явяването на Движението за права и свободи на предсрочните парламентарни избори, след като фракциите около двамата съпредседатели на партията – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, опитаха поотделно да регистират партията за участие във вота като част от различни коалиции. 

Съдът изтъква, че заявлението на формираната около Пеевски „ДПС - Ново начало“, подадено на 2 септември 2024 г. в 00:05 часа по електронен път, е подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията. Според Закона за електронното управление административните органи са задължени да предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако законът не предвижда особена форма за извършване на отделни действия. Тъй като в Изборния кодекс подобни не са предвидени, се приема, че заявлението за участие в изборите може да бъде подадено и електронно.

ВАС припомня и решението си по делото от 2022 г., когато ЦИК отказа да регистрира документите на „Демократична България“ за членове на районни избирателни комисии заради наличието единствено на електронен подпис, но ВАС се произнесе в подкрепа на електронния подпис.

Съдът приема, че документите на двете коалиции, в които участва политическа партия ДПС, не са подадени едновременно, а заявлението на „ДПС-Ново начало“ е било първо.

В случая няма значение работното време на административния орган, обективирано в предходно негово решение, касаещо организацията на неговата работа, отчитат от ВАС. Решението е окончателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още