IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кабинетът предлага на ЦИК усложнена процедура за подсигуряване на машинния вот

Отделен доставчик да отговаря за пломбите на флаш-паметите и водене на регистър на пломбите са сред предложенията на Росен Карадимов

09:38 | 12.09.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството, е изпратил писмо до председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова с предложения за подобряване на правилата и процедурите за вота на 27 октомври 2024 г. По преценка на ЦИК предложенията могат да залегнат в съответните решения на Комисията.

Предложените промени засягат машинното гласуване и се отнасят до „надграждане“ на чл. 213б от Изборния кодекс, който регламентира правилата за прозрачност и сигурност на вота с машина. Не е ясно какво се има предвид под това предложение, но то е аргументирано с това, че „представителите на служебната изпълнителна власт притежават необходимите знания и компетенции, с които да надградят посочената процедура с цел повишаване на доверието в изборния процес“. Предлага се и да се разшири процесът по удостоверяване на машините, като в него се включи и софтуерът за параметризация и съответствието на флашпаметта.

Карадимов предлага и независим доставчик, различен от изпълнителя на обществената поръчка за машинното гласуване, да отговаря за доставката на пломбите за запечатване на отделението с двата броя флашпамет, в които се съдържа най-чувствителната и въобще цялата информация от изборите, както и гарантиращи идентифициране на опити за отваряне на корпуса за машините за гласуване.

От предложението обаче не става ясно как ще бъде избран този доставчик. По единствената обществена поръчка във връзка с машинното гласуване досега - обявената в края на август за обезпечаване на машините, има само един кандидат – „Сиела норма“.  Прогнозната стойност на поръчката е в размер на близо 9 млн. лв. с ДДС, и включва профилактика и диагностика, тестване на машините и вградените в тях периферии, подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на машините и техническо обслужване, както и транспорта им.

Кабинетът препоръчва също да се води регистър на пломбите, в който ясно да е отбелязано кой номер пломба на кое място, предназначено за запечатване, е поставена (напр. номер на пломбата за отделението с флашпаметите, номер на пломбата на корпуса). Номерата на пломбите следва да бъдат част от приемо-предавателния протокол за машините между СИК и изпълнителя, който доставя машините до секциите. От препоръката обаче не става ясно чия отговорност е воденето на регистъра и как ще се случи координацията между доставчика на пломбите и доставчика на машините.

В писмото до ЦИК министър Росен Карадимов обръща внимание и на това колко е важно да се осигури специализирана хартия с допълнителни защити, която се доставя от „Печатница на БНБ“ АД, както и да се продължи с утвърдената практика на ЦИК за всеки отделен национален вот да се ползва различна специализирана защита на хартията при машинното гласуване.

Държавната администрация има готовност да подпомогне ЦИК при изпълнението на чл. 213б от Изборния кодекс при необходимост и да осигури експерти, със съответния професионален опит и експертиза от държавната администрация, които да подпомогнат процеса на проверка преди експедиция, както на предходните избори, се посочва още в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още