IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Блинкен и Лами предложиха помощ на Украйна, но не и пробив за ударите на руска територия

Киев иска още оръжия и право да нанася удари дълбоко на руска територия

23:00 | 11.09.24 г.
Американският държавен секретар Антъни Блинкен (вляво), украинският външен министър Андрий Сибиха (в средата) и британският външен министър Дейвид Лами (вдясно) на пресконференция в Киев. Снимка: EPA/БГНЕС
Американският държавен секретар Антъни Блинкен (вляво), украинският външен министър Андрий Сибиха (в средата) и британският външен министър Дейвид Лами (вдясно) на пресконференция в Киев. Снимка: EPA/БГНЕС

Външните министри на САЩ и Великобритания се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски в сряда при посещение, което беше прекъснато от сигнали за въздушна тревога, като обявиха нова подкрепа, но не и пробив по искането на Киев да получи разрешение да нанася удари с голям обхват в Русия, предава Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и британският външен министър Дейвид Лами, които пристигнаха в Киев в момент, когато борбата на Украйна срещу Русия се намира на важен кръстопът, заявиха, че са обсъдили целите на страната във войната и какво биха могли да направят страните им, за да помогнат за постигането им.

„Наред с другите въпроси обсъдихме ударите с голям обхват, но и много други неща. И както казах от самото начало, ще информирам президента за това, което чух по време на обсъждането“, каза Блинкен пред репортери.

От месеци Зеленски настоява пред съюзниците на Киев да позволят на Украйна да изстрелва доставени от Вашингтон ракети, включително американските ракети с голям обсег ATACMS и британските Storm Shadows дълбоко на територията на Русия, за да се ограничат възможностите на Москва да извършва нападения.

„Слушаме внимателно и, разбира се, обсъждаме редица въпроси, включително военното оборудване, от което Украйна се нуждае, за да победи“, заяви Лами на съвместна пресконференция с Блинкен и украинския външен министър Андрий Сибиха.

Британският външен министър намекна, че обсъжданията може да продължат още няколко седмици, изказване, което ще разочарова украинците, тъй като те се надяваха, че Западът ще се освободи бързо от опасенията си от ескалация.

Преди пресконференцията Зеленски беше попитан дали е оптимист, че САЩ и Великобритания ще дадат зелена светлина за удари по-дълбоко на територията на Русия и той се пошегува, че това зависи от „оптимизма“ на партньорите на Украйна.

„Нека разчитаме поне на някои силни решения. За нас това е много важно днес“, каза той пред репортери в Киев.

Във Вашингтон и някои европейски столици има притеснения, че отмяната на ограниченията за атаки с голям обсег може да предизвикат Русия да влезе в пряк конфликт със Запада. В същото време те признават, че Украйна се нуждае от още помощ, ако иска да обърне войната в своя полза.

Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин заяви, че Москва ще счита САЩ и партньорите им за страни във войната, ако позволят на Киев да използва оръжия с голям обсег за нанасяне на удари дълбоко в Русия.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън намекна, че има пространство за компромис, като заяви, че администрацията му „работи по въпроса“, когато беше запитан дали САЩ ще отменят ограниченията за използване на оръжия с голям обхват.

Балистична заплаха

Сирените за въздушна тревога се задействаха два пъти по време на посещението на Блинкен и Лами в Киев преди и след пресконференцията. Церемония по полагане на венци, на която двамата трябваше да присъстват, беше отменена.

И двата сигнала за въздушна тревога бяха задействани заради заплахи от удари с балистични ракети, но не е ясно каква е била мишената на тези ракети и какво е станало с тях.

Блинкен обяви още 700 млн. долара в подкрепа за Украйна. Лами заяви, че Великобритания ще предостави още 600 млн. паунда (781 млн. долара).

По-късно този месец Зеленски ще посети САЩ и ще представи план на Байдън и на двамата му възможни наследници след президентските избори през ноември, който той се надява да доведе до скорошен край на войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още