IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Камала Харис постави Доналд Тръмп в отбранителна позиция в разгорещен дебат

Вицепрезидентът на САЩ атакува бившия президент заради ограниченията на абортите, годността му да заема длъжността и безбройните му правни неволи

08:01 | 11.09.24 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вицепрезидентът на САЩ от Демократическата партия Камала Харис накара републиканеца Доналд Тръмп да заеме отбранителна позиция по време на ожесточен дебат за президентския пост във вторник с поток от атаки срещу ограниченията на абортите, годността му да заема длъжността и безбройните му правни неволи. И двамата кандидати се бореха да обърнат момента в своя полза в силно оспорваната си предизборна надпревара, съобщава Ройтерс.

Като бивш прокурор, 59-годишната Харис изглежда многократно влезе под кожата на бившия президент, което накара видимо ядосания 78-годишен Тръмп да отправи серия от пълни с лъжа реплики.

В един момент тя заговори за предизборните митинги на Тръмп, раздразвайки го, като каза, че хората често си тръгват рано „поради изтощение и скука“.

Тръмп, който е фрустриран от размера на тълпите на събиранията на Харис, каза: „Моите митинги, имаме най-големите митинги, най-невероятните митинги в историята на политиката“. След това той необосновано заяви, че хаитянските имигранти в Спрингфийлд, щата Охайо, „ядат домашните любимци“ на жителите.

Точно вие да „говорите за крайности“, каза Харис, смеейки се.

Кандидатите имаха сблъсъци по въпроси като имиграцията, външната политика и здравеопазването, но дебатът не засегна особено конкретни подробности в политиките.

Вместо това твърдият подход на Харис успя да постави фокуса върху Тръмп, оставяйки съюзниците ѝ ликуващи, а някои републиканци признаха трудностите за Тръмп.

„Тръмп пропусна възможността да остане фокусиран върху твърденията си срещу Байдън-Харис относно икономиката и границите и вместо това се хвана на стръвта ѝ и се изгуби в теми като отхвърляне на изборите и имигрантите, ядещи домашните ни любимци“, каза Марк Шорт, който е бил шеф на кабинета на бившия вицепрезидент на Тръмп Майк Пенс.

Компанията за онлайн пазарни прогнози PredictIt прогнозира, че вероятността за победа на Тръмп е намаляла по време на дебата до 47% от 52%. Коефициентите на Харис са се подобрили до 55% от 53%.

В знак на увереност в резултата от дебата кампанията на Харис предизвика незабавно Тръмп на втори дебат.

Тръмп, който прекара седмици в лични атаки срещу Харис, включително расистки и сексистки обиди, до голяма степен избягваше този модел по време на ранните моменти на дебата, но бързо се раздразни от офанзивата на Харис.

Тръмп беше попитан от модераторите за една от тези атаки, когато той каза на събитие с чернокожи журналисти през юли, че Харис наскоро „е станала чернокожа“.

„Няма как да ми пука по-малко“, каза той. "Каквато и да иска да бъде, за мен е окей".

Харис, която е както с чернокожо, така и с южноазиатско потекло, отговори: „Мисля, че е трагично, че имаме някой с желанието да бъде президент, който последователно в хода на кариерата си се е опитвал да използва расата, за да разедини американския народ“.

Тя разкритикува Тръмп за наказателната му присъда за прикриване на тайни плащания на порнозвезда, както и за другите му обвинения и гражданско дело, които го намериха за отговорен за сексуално насилие. Тръмп отрече да е извършил нарушение и отново обвини Харис и демократите, че са организирали всички дела без доказателства.

Тръмп повтори и фалшивото си твърдение, че поражението му на изборите през 2020 г. се дължи на измама, нарече Харис „марксист“ и невярно заяви, че мигрантите са причинили жестока престъпност.

Остават осем седмици преди изборите и дни до началото на ранното гласуване в някои щати. Дебатът, който бе единственият планиран, представи както възможности, така и рискове за всеки кандидат пред телевизионна аудитория от десетки милиони избиратели.

Изненадващо здрависване

Дебатът започна с изненадващо здрависване между опонентите, които не се бяха срещали никога преди.

Срещата беше особено важна за Харис, тъй като според проучванията на общественото мнение повече от една четвърт от вероятните гласоподаватели смятат, че не знаят достатъчно за нея. Харис влезе в надпреварата само преди седем седмици след оттеглянето на президента Джо Байдън.

Харис атакува продължително ограниченията на абортите, говорейки развълнувано за жени, на които е отказана спешна помощ и жертви на кръвосмешение, които не могат да прекъснат бременността си поради забрани в голяма част от страната, разпространили се, след като Върховният съд на САЩ премахна национален закон през 2022 г. Голяма част от това решение се дължи на трима назначени от Тръмп съдии.

Тя също така заяви, че Тръмп ще подкрепи национална забрана. Тръмп нарече това твърдение невярно, но отказа изрично да каже, че ще наложи вето на такъв закон.

Тръмп, който понякога се затрудняваше с мнението си за абортите, заяви невярно, че Харис и демократите подкрепят детеубийството, което, както отбеляза модераторът на ABC News Линси Дейвис, е незаконно във всеки щат.

Харис се опита да обвърже Тръмп и с Проект 2025 – консервативен политически план, който предлага разширяване на изпълнителната власт, премахване на екологичните разпоредби и забрана на превоза на хапчета за аборт през щатските граници, наред с други десни цели.

Тръмп отвърна, че няма „нищо общо" с Проект 2025, въпреки че някои от съветниците му са участвали в създаването му.

Републикански стратег Рон Бонджън коментира, че Тръмп „не си е направил услуга", но добави, че остава неясно дали представянето на Харис ще промени динамиката на надпреварата. Проучванията показват, че огромно мнозинство от американците са взели решение, оставяйки изхода на малка част от нерешилите гласоподаватели.

Сблъсъци в сферата на икономиката и външната политика

Кандидатите откриха дебата, като се фокусираха върху икономиката – въпрос, който според социологическите проучвания е в полза на Тръмп.

Харис атакува намерението на Тръмп да наложи високи мита върху чуждестранни стоки – предложение, което тя оприличи на данък върху продажбите за средната класа – като същевременно рекламира плана си да предложи данъчни облекчения на семейства и малки предприятия.

Тръмп критикува Харис за постоянната инфлация по време на мандата на администрацията на Байдън, въпреки че преувеличи нивото на повишаване на цените. Инфлацията, каза той, „е катастрофа за хората, за средната класа, за всяка класа“.

Кандидатите си размениха остри думи и относно войната Израел-Газа и руското нахлуване в Украйна, но нито един от тях не предложи конкретика за това как ще се стремят да сложат край на конфликтите.

Харис обвини Тръмп, че е готов да се откаже от подкрепата на САЩ за Украйна, за да спечели благоразположението на руския президент Владимир Путин, наричайки Тръмп "позор", а Тръмп заяви, че Харис „мрази" Израел - твърдение, което тя отхвърли.

Президентските дебати не променят непременно съзнанието на избирателите, но могат да имат дълбоки последици. Слабото представяне на Байдън срещу Тръмп през юни го накара да се откаже от кампанията си на 21 юли.

В надпревара, която отново може да се сведе до десетки хиляди гласове в шепа щати, дори малка промяна в общественото мнение може да промени резултата. Двамата кандидати са на практика изравнени в седемте щата на бойното поле, които вероятно ще решат изборите, според средните данни от социологическите проучвания, събрани от New York Times.

Давайки тласък на кампанията на Харис, поп мегазвездата Тейлър Суифт заяви на своите 283 млн. последователи в Instagram в публикация непосредствено след дебата, че ще подкрепи Харис и партньора ѝ за вицепрезидент Тим Уолз на изборите на 5 ноември. Публикацията беше харесана близо 2 млн. пъти в рамките на 25 минути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 4
Tikva007
преди 28 минути
Дебат нямаше. Харис изтрропа още с второто си включване около 6-тата минута от заставането им пред микрофоните няколко нагли лъжи относно икономиката, която са наследили с Байдън от Тръмп, с което зададе тона на цялото си участие нататък и тенденциите за евентуалното си управление, а именно: *Ние сега ще лъжем и мажем, ще плюем по Тръмп, но после ОТНОВО ще управляваме с неговата програма, защото само тя има шанс да върне трайно САЩ отново на върха. Важното е да не е Той!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 14
Алехандро
преди 41 минути
Харис нанеше уничтожителен удар в сердцето на дядката-престъпник, след като му каза със най-спокойният тон на света, че на тръмповите сбирки ходят все по-малко хора, и поне половината от тях си тръгват още преди края на събитията! След това, тръмп беше в туш, и Харис можеше да бърше пода с него колкото си искаше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 15
Алехандро
преди 43 минути
Колко е пробит стареца-***, по темата с имигрантите показва това - даваха днес интервю със собственик на малък бизнес в Спрингфиилд, произвеждащ елементи за автомобилостроенето и агро индустрията. При него работят 30 хайтяни и вика "Дайте ми още 30. Идват на работа на време, не пият, бачкат здраво, седят си на работното място, нямам проблем с тях, още 30 ще взема веднага, ако мога!" Само тръмпанаров още не е разбрал, че няма свободни американци за милионите свободни работни места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 11
sssaaa
преди 48 минути
До: Алехандро, Зелкич, пак двойни стандарти от коментарите ти. Сега наричаш Тръмп с Деменция, а преди това никога не пишеше за Дименцията на Байдън, за която има много видео клипове доказващи го. Всичките ви Евроатлантически ценности са с двойни стандарти и са с общо действащ принцип за разделение -моето си е мое, а чуждото общо. Жалко нuщoжecтво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 20
Алехандро
преди 1 час
Харис измете няколкъ пъти пода със този старчок с дименция! А тръмпанара постигна рекорд - използвал е повече от 31 лъжи и неверни твърдения, докато Харис само 1!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още