IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ВКС заличи Корнелия Нинова като председател на БСП, вписа Атанас Зафиров като такъв

Съдиите се позовават на отворено писмо на Корнелия Нинова, с което тя заявява, че подава оставка като председател на партия БСП

18:35 | 09.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Люба Филипова/БГНЕС
Снимка: Люба Филипова/БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и вписа в регистъра на политическите партии като временен председател Атанас Зафиров, съобщава БНР.

В мотивите на върховните съдии пише, че спорът по делото е концентриран върху правното значение и последиците от подадената от Нинова оставка. Тя подаде оставка веднага след предсрочните избори на 9-и юни. При разрешаване на този въпрос се поставя и следващия, посочват върховните съдии, относно възможността в регистъра да бъдат вписвани различни лица като председател и представляващ партията.

Те изтъкват, че според правната доктрина и тълкувателната практика на Конституционния съд оставката се разглежда като субективно преобразуващо право, което води до едностранно прекратяване на правомощията, като насрещната страна се подчинява на предизвиканата от упражняваната му правна промяна. За да настъпи тази последица, постъпката трябва да бъде резултат от свободно формирана воля и да достигне до знанието на насрещната по правоотношения страна.

Така по делото съдиите се позовават на отворено писмо на Корнелия Нинова, с което тя заявява, че подава оставка като председател на партия БСП, като писмото е изпратено до членовете на партията. От текста на тази лична изява на Нинова личи категорично взето решение и непоколебима воля да бъде преустановено осъществяването на председателската функция, като по този начин Нинова поема политическата отговорност за резултатите от изборите, пише в мотивите на Върховния касационен съд.

Там се уточнява и че в Устава на БСП е предвидено Конгрес на партията като върховен орган да констатира прекратяването на правомощията на председателя на БСП при подадена оставка. Констатацията обаче няма отношение към вече прекратен от органа правоотношение, пише в мотивите. Конгреса няма правомощия да приеме или да не приеме оставката, респективно не съществува възможност да бъде запазено правоотношението, защото то е подкрепено с подаване на изявлението за оставка, са категорични съдиите.

Така те слагат точка на този юридически спор. Сега предстои чисто процедурно Софийският градски съд да отрази това решение на Върховния касационен съд, което е окончателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още