IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС обмисля блокиране на средства за Словакия заради отстъпление от демокрацията

Според източници ЕК може да действа заради решението на Роберт Фицо да премахне специалната прокуратура

09:16 | 09.09.24 г. 1
Премиерът на Словакия Роберт Фицо. Снимка: Bloomberg
Премиерът на Словакия Роберт Фицо. Снимка: Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) работи по предложение за порицание на Словакия заради нарушаване на демократичните норми, което може да доведе до спиране на средствата, предназначени за Братислава, съобщи Bloomberg.

Според запознати източници Европейската комисия (ЕК) се подготвя да задейства процедура заради решението на все по-популисткия словашки министър-председател Роберт Фицо да премахне специалната прокуратура, която наблюдаваше някои дела за корупция, свързани със средства от ЕС.

Процедурата е в начална фаза и ще изисква одобрението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Говорител на Комисията не е отговорил на запитванията за коментар.

Около 80% от всички публични инвестиции в Словакия се финансират от фондовете на ЕС. Всякакви потенциални проблеми с финансирането биха представлявали сериозен удар за страната членка на ЕС и на еврозоната, която вече е изправена пред предизвикателства, свързани с прекомерен дефицит в публичните финанси.

Едно от предложенията предвижда Комисията да използва т.нар. Регламент относно обвързаността с условия за спазване на принципите на правовата държава - който позволява на ЕС да замразява финансирането, когато вижда, че парите му са изложени на риск - за да спре част от 12,8 млрд. евро от кохезионните фондове, отпуснати на Словакия в бюджета на блока, казват източниците, пожелали анонимност.

Комисията също така проучва възможността за връщане на всички или на част от безвъзмездните средства в размер на 2,7 млрд. евро, които Словакия е получила като част от разходите на ЕС за справяне с пандемията от Covid-19, твърди един от източниците. Създаването на специалната прокуратура е било условие, включено в отпускането на тези средства.

Откакто Роберт Фицо се върна на власт през октомври, той е обект на внимание от страна на Брюксел, тъй като предприе действия за преразглеждане на наказателния кодекс и премахване на специалната прокуратура, която се занимаваше с ключови дела за подкупи, включително и такива, насочени срещу негови съюзници.

През май Фицо беше прострелян при опит за убийство. След като се възстанови, той обвини за нападението враждебната атмосфера, подклаждана от пресата и опозицията. След това той преразгледа обществените медии, като постави радио- и телевизионните оператори под контрола на правителството.

Словакия би станала втората страна обект на механизма за обвързаността с условия, след като блокът замрази 6,3 млрд. евро от кохезионните фондове на Унгария заради нарушения на върховенството на закона от страна на Будапеща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 час
Днешната Демокрация е това, което ни казва САЩ на ЕС, а ЕС трябва да го следва на всяка цена, иначе не е Демократично. Еваларка, Фekaлницu!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още