IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българските политици очакват трудни преговори за правителство след изборите на 27 октомври

Двупартийна, дори трипартийна коалиция няма да е достатъчна за формирането на редовно правителство, очакват политически лидери

15:27 | 08.09.24 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

По-малко от два месеца преди предсрочните парламентарни избори лидери и представители на различни партии коментираха в неделния ден политическата обстановка в страната и възможностите за формиране на редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.  

Политиците са единодушни за това, че е необходимо редовно правителство, както и че преговорите за формиране на такова, се очаква да бъдат трудни. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че неговата партия иска да управлява и че очаква отново да са първа политическа сила. 

Това, в което е прав президентът, е че всички трябва да се позиционират. Аз съм се позиционирал за първа политическа сила, това е моята битка, каза Борисов пред журналисти в Пловдив. 

Всеки да се стегне, да си изкара добър резултат, да се вдигне избирателната активност, за да можем да направим правителство, призова Борисов. 

Румен Христов, председател на СДС - другата партия в коалицията ГЕРБ -СДС, също е убеден, че след изборите на 27 октомври, отново ще са първа политическа сила. Според него в Народното събрание ще има повече политически формации. В ефира на Нова телевизия Христов каза, че двупартийна, дори трипартийна коалиция няма да е достатъчна за формирането на редовно правителство.  
Много трудни ще бъдат преговорите за редовно правителство, а то е много важно за Брюксел. Според лидера на СДС правителството трябва да е формирано от ярки политически фигури, за да носят отговорност пред избирателите си. 

Трябва да е ясно, че нито една партия няма да има 121 депутати в следващото Народно събрание. Трябва да е ясно и друго - и две партии няма да имат 121 депутати, заради това ще се търси много трудно решение, коментира пред БНР Ивайло Мирчев от "Да, България" част от коалицията "Продължаваме промяната- Демократична България“. 

Обаче е много трудно да се започне истински разговор с партии, които се правят на "приятно разсеяни" по отношение на Пеевски. Няма как да започнем разговори с ГЕРБ, като не знаем с ГЕРБ или с Пеевски си говорим, каза още Мирчев. 

Той бе категоричен, че след изборите правителство трябва да има и добави, че под някаква форма трябва да има коалиция.   

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк заяви пред БНР, че почетният председател на движението Ахмед Доган ще има много съществена роля в предизборната кампания. На въпрос ще се върне ли Доган като публично лице на партията Кючюк каза, че Доган и с мълчанието си говори, в повечето случаи достатъчно ясно. Това тепърва предстои да се изясни, каза Кючюк. 

Според него ДПС ще се върне към нормалното функциониране на една демократична партия с колективни органи, с поемане на отговорност, дебат, чуваемост. Противното означава да се превърнем в посттоталитарен субект на разпределение на някакви ресурси, а не обществена организация, заяви още Кючюк.

В момента левите сили се опитваме да стъпим на здрава почва, не заради нас самите, а защото българските граждани имат нужда от държава, която се грижи за тях, каза в ефира на БНР евродепутатът и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин. Той посочи, че към този момент Атанас Зафиров представлява коалиция "БСП за България" пред Централната избирателна комисия, включително и за предстоящите частични местни избори, както и че предстои регистриране на новата лява коалиция "БСП - Обединена Левица“.  Работим по нашата платформа, която се надяваме да се превърне в управленска програма, каза Вигенин. Той допълни, че в листите ще влязат нови и млади хора, такива които не са виждани по медиите и именно те ще бъдат новите лица на "БСП – Обединена Левица". 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 08.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още