IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На форума "Амброзети" всеки говори за своите приоритети

На тазгодишното издание на проявата се откроиха четирима оратори - италианският президент Серджо Матарела и премиерът Джорджа Мелони, както и унгарският премиер Виктор Орбан и украинският президент Володимир Зеленски

09:32 | 08.09.24 г.
Италианският премиер Джорджа Мелони говори на форума "Амброзети". Снимка: EPA/БГНЕС
Италианският премиер Джорджа Мелони говори на форума "Амброзети". Снимка: EPA/БГНЕС

Всяко издание на форума „Амброзети“ в северния италиански град Чернобио е повод  за различни оратори да изкажат мнението си по разнородни теми. Това се случи и на тазгодишното издание на проявата, на което се откроиха четирима оратори – двама италиански и двама чуждестранни. Двамата италиански оратори бяха президентът Серджо Матарела и премиерът Джорджа Мелони. Двамата чуждестранни гости бяха  президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Форумът се откри с видеоконферентно включване на президента Матарела на 6 септември, отбелязват Скай Ти Джи 24, АНСА и италианското издание „Фърстоун“. В него президентът каза, че ежегодната проява в Чернобио  помага на Италия от години да се изправи срещу реалностите в един все по-свързан и конкуриращ се свят, да разсъждава в глобално измерение, да разбере какви са възможностите, които се откриват пред нея като страна. Форумът дава и възможност за дебати относно неотложните промени на нашето време и представлява 50 години поглед към света, каза още Матарела.

Според него участниците във форума „Амброзети“ трябва да поемат отговорността за намиране на решения на епохалните предизвикателства, пред които е изправен светът, като се започне от устойчивостта на моделите за развитие и преследването на цели, утвърждаващи достойнството на хората и народите, които вече не са инструмент на властовите амбиции на отделни правителства и управляващи групи, а са ангажирани в борбата с неравенствата и в насърчаването на мира.

Матарела говори и дълго време за ползите от ЕС. Относно полемиките във връзка с ЕС и еврочленството и дали Евросъюзът е един задушаващ проект или е възможност за страните, членуващи в него,  Матарела заяви, че критиците на ЕС  често пренебрегват два аспекта. Първо, ЕС е първото подобно упражнение, характеризиращо се с пряко участие на народите във вземането на решения. Освен това решенията на европейско ниво, които понякога са предмет на спорове на местно ниво, не са резултат от разпоредби, наложени от неясни сили, а са договорени в общността между националните правителства, Европейската комисия и Европейския парламент при прозрачни процедури.

Европа е незавършена, тя е проект в процес на изграждане, каза още Матрела. След като веднъж е избран пътят на икономическия съюз, а не на политическия, то "фактическата солидарност", предначертана от Робер Шуман, ще диктува - и диктува – темпото в ЕС, отбеляза още Матарела.  

Европейският проект касае цялата планета. Той е  един приобщаващ проект, основан на признаването на това, че хората, народите и държавите са равни по достойнство, допълни италианския държавен глава. Според него присъждането на Нобеловата награда за мир на ЕС през 2012 г. от Норвежкия нобелов комитет е било красноречиво признание за дейността на блока, помогнал за превръщането на европейския континент от континент на войната в континент на мира.

В изказването си Матарела похвали и единната валута. Но освен положителните страни на ЕС италианският президент се спря и върху необходимостта от размисъл на европейско ниво относно публичния дълг на страните членки на ЕС и на правилата в ЕС, произлизащи от този дълг. 

Говорейки за промени в ЕС Матарала подчерта, че хората не трябва да се страхуват от реформи, от поглед напред, от това да си представят една Европа, която е все по-съвършена в своята архитектура и все по-приобщаваща спрямо онези народи, като тези на  Западните Балкани, които отдавна се стремят да участват в това приключение. 

Той обаче предупреди, че в обществото сега отново се появяват виждания за едно бъдеще, което е резултат от носталгия по едно минало, често пъти трагично за хората. "Всяко поколение е призвано да се бори с призраци, които се надяват да бъдат забравени, за възкръснат отново с нови одежди“, предупреди Матарела. Той каза, че $свободата, социалната справедливост и стремежът към мир са ценности, на които е съдено да надделеят над неценностите на егоизма, противопоставянето, расизма, насилието, омразата и войната$. „Нека с твърдост и решителност да продължим по този път. Тези ценности е защитаваше Европейската общност за въглища и стомана, а после и ЕС“, припомни Матарела.

Малко след Матарела оратор в Чернобио беше унгарският премиер Орбан. Той беше поканен на форума, тъй като неговата страна е ротационен председател на ЕС до края на годината, отбелязват Ройтерс, Франс прес АНСА, ДПА и „РАИ Нюз“.

Пред делегатите в Чернобио Орбан също засегна няколко теми.

За ЕС той каза, че се нуждае от по-тясно сътрудничество в областта на пазарите и отбраната, но не и по политически въпроси като миграцията, където големите различия между страните правят това невъзможно, заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан. "Има въпроси, дори екзистенциални въпроси, на които нямаме общи отговори, това са войната и мирът, миграцията, половата идентичност, основаното на труд общество, пълната заетост", каза Орбан. "Ако ни принудите да се обединим по въпроси, по които нямаме съгласие, ще разрушите ЕС", предупреди той .

Орбан заяви, че Европа ще трябва да си сътрудничи със света, за да подобри икономическата си конкурентоспособност, визирайки сътрудничество както със Запада, така и с Изтока, а след войната в Украйна и с руснаците.

Орбан предупреди и, че миграцията все повече подкопава европейската структура. Италия и другите страни с високи нива на миграция имат сериозен проблем, допълни Орбан. "Има сериозен проблем в Италия и в много други страни", които решиха да пуснат много мигранти и сега изпитват трудности да се справят със съвместното съществуване, за разлика от Унгария, която никога не ги е пускала", подчерта Орбан.

Относно Европейската комисия Орбан заяви, че предишната ЕК се е оказала провал по отношение на конкурентоспособността на европейската икономика, имиграцията и спирането на войната. Според унгарския премиер "днес в Брюксел са решили да създадат в общи линии същата Комисия. „Ще се опитам да подкрепя Комисията, доколкото мога, но тъй като съм рационален човек, мисля, че те пренебрегнаха желанието на избирателите за промяна“, заяви унгарският премиер.

"Когато говоря за конкурентоспособността на Европа, имам предвид на първо място преразглеждането на Зелената сделка, защото сега Зелената сделка e насочена срещу бизнес общността и срещу логиката и интересите на европейските компании", добави още Орбан, като съобщи, че се е срещнал с всички ръководители на водещите европейски автомобилопроизводители. "Те ми казаха, че" Зелената сделка "е против техните интереси“, каза той.

С най-голям интерес се очакваха думите на Орбан за Украйна. Той заяви, че посещенията му в Киев и Москва по-рано тази година, които някои партньори от ЕС разкритикуваха, са го накарали да заключи, че нито една от двете страни няма намерение да сключва мир или да договори прекратяване на огъня в момента. И от Киев, и от Москва "няма воля за постигане на мир, защото и двете страни са убедени, че времето ще работи в тяхна полза", каза унгарският премиер. "Мисля, че е необходима мисия за мир", подчерта още той, като припомни и неотдавнашните си пътувания до Москва и Пекин, които не бяха разрешени от ЕС, изтъквайки, че "има нужда от диалог с Украйна, но и с Русия". "Ако чакаме мирен план, приет и приемлив за двете страни, никога няма да има мир, защото първата стъпка не е мир, а прекратяване на огъня", добави той.  

„В западното обществено мнение съществува неразбиране по този въпрос и обществото смята, че първо трябва да се изготви план за мир, след това да се започнат преговори и чак тогава да се прекрати огъня“, заяви Орбан и добави, че според него на първо място трябва да  е  прекратяването на огъня, а след това диалогът и накрая мирният план. Унгарският обаче лидер заяви, че линиите за комуникация трябва да бъдат отворени и от двете страни, ако Европа иска да сложи край на войната в Украйна, защото ако няма комуникация, няма шанс за мир. Орбан каза и, че е необходимо да се проведе среща между Путин и Зеленски. Говорейки за Украйна, в Чернобио Орбан каза, че отношенията му с украинския президент Володимир Зеленски са добри.

След като пое председателството на ЕС, Орбан посети Киев, а след това направи изненадващи посещения в Москва и в Пекин, преди да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Самопровъзгласената му "мирна мисия" предизвика остри критики от страна на някои лидери на ЕС, които разграничиха блока от действията му, припомнят медиите.

В Чернобио Орбан похвали "подхода на Доналд Тръмп за сключване на сделки" и изрази надежда, че Тръмп ще спечели изборите в САЩ.

За отношенията с  Италия премиерът на Унгария заяви, че в тях няма пукнатини. "Джорджа Мелони е моята християнска сестра. Сега се приближаваме към нова епоха, в която сходните култури играят много по-важна роля, отколкото в миналото“, каза той, като похвали и италианският кандидат за еврокомисар Рафаеле Фито, наричайки го  "изключителен човек". Орбан припомни все пак, че в новия ЕП той и Мелони са поели по различни пътища. 

Унгарският премиер отправи обаче нападки срещу унгарския евродепутат Илария Салис. Той казва, че е "изненадващо" и "странно", че са я номинирали, гласували са за нея и че сега тя е евродепутат. "Това е италиански стил, а не унгарски. Това е престъпление", заяви той. 

Салис беше обвинена в Унгария за нападение срещу крайнодесни активисти. Тя твърдеше, че е невинна и се оплака от тежките условия, при които беше държана в затвора. Казусът обтегна отношенията между Будапеща и Рим особено след като на няколко пъти Салис беше доведена в съдебната зала с вериги. Накрая тя беше пусната под домашен арест в унгарската столица. Същевременно италианската партия „Съюз Зелени Левица“ я издигна за евродепутат и  тя влезе в новия ЕП, което й даде имунитет срещу преследване.

Последна актуализация: 09:36 | 08.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още