IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иран изпраща балистични ракети на Русия въпреки предупрежденията на ЕС и САЩ

Този ход вероятно ще бъде посрещнат с още санкции срещу Техеран, според източници

13:18 | 07.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Властите в Иран са изпратили балистични ракети на Русия, за да подпомогне кампанията ѝ в Украйна въпреки месеците на предупреждения от страна на американски и европейски представители да не го прави, съобщават за Bloomberg източници, запознати с въпроса.

Вашингтон е запознал съюзниците си с доказателства и този ход вероятно ще бъде посрещнат с още санкции на САЩ и Европейския съюз срещу Техеран, според източниците, които са пожелали анонимност.

Предполага се, че Иран е предоставил на Русия стотици дронове по време продължилата вече две години и половина война на Русия срещу Украйна, но снабдяването с балистични ракети бележи по-задълбочено участие във войната на Москва. Съветът за национална сигурност на САЩ не е отговорил веднага на искане за коментар.

Постоянната мисия на Иран в ООН заяви в изявление за Bloomberg, че позицията на страната по украинския конфликт „остава непроменена“ и Техеран не предоставя военна помощ на страните, участващи във войната.

„Иран смята предоставянето на военна помощ на страните, участващи в конфликта – което води до увеличаване на човешките жертви, унищожаване на инфраструктура и дистанциране от преговорите за прекратяване на огъня – за нехуманно“, се казва в съобщението. „По този начин Иран не само се въздържа от участие в подобни действия, но също така призовава други страни да спрат доставките на оръжия на страните, участващи в конфликта“, се казва още.

По-рано през деня стана ясно, че Украйна е свалила 58 от 67 дрона, с които я е атакувала Русия тази нощ, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Украинските военновъздушни сили заявиха в „Телеграм“, че системите за противовъздушна отбрана са били задействани в 11 области на Украйна.

Кореспонденти на Ройтерс в Киев казват, че са чули серия от експлозии малко след 03:00 ч. тази нощ.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 година, Москва атакува Украйна с хиляди ракети и дронове.

Украинските военновъздушни сили казаха, че дронове „Шахед“ са били пуснати срещу Украйна от два гранични региона на Русия, както и от окупирания от Русия Кримски полуостров, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 07.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още