IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦРУ и МИ6: Важно е подкрепата за Украйна да продължи

Китай е "основното разузнавателно и геополитическо предизвикателство на 21 век", посочват ръководителите на службите

10:01 | 07.09.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изглед към Киев по време на спиране на тока. Снимка: Olga Ivashchenko/Bloomberg
Изглед към Киев по време на спиране на тока. Снимка: Olga Ivashchenko/Bloomberg

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс и ръководителят на британската разузнавателна служба МИ6 Ричард Мур заявиха, че е по-важно от всякога подкрепата за Украйна да продължи, предаде БТА.

Призивът бе отправен в публикувана в събота статия на Бърнс и Мур във в. Financial Times. Ройтерс отбелязва, че това е първата статия в историята, която излиза в съавторство на ръководители на ЦРУ и МИ6.

"Партньорството е централно понятие в специалната връзка между нашите страни", пишат двамата ръководители, като обръщат внимание на факта, че преди две години ЦРУ и МИ6 са отбелязали 75 години на партньорство.

Двете разузнавателни служби заедно се противопоставят на Русия и на агресивната войната на (руския президент Владимир) Путин в Украйна, се казва още в статията на Бърнс и Мур.

"Поддържането на курса (по отношение на Украйна) е по-важно от всякога. Путин няма да успее да унищожи суверенитета и независимостта на Украйна", пишат ръководителите, като изтъкват, че службите им и занапред ще помагат на украинското разузнаване.

Бърнс и Мур отбелязват, че ще продължат да се противопоставят на "безотговорната кампания по саботаж из Европа от страна на руското разузнаване" и на "циничната употреба на технология" за разпространяване на дезинформация от Русия.

Бърнс и Мур казват още, че са реорганизирали службите си, за да ги адаптират към възхода на Китай, който окачествяват като "основното разузнавателно и геополитическо предизвикателство на 21 век".

ЦРУ и МИ6, отбелязват ръководителите им, използват разузнавателните си канали, за да постигнат сдържане и деескалация в Близкия изток, като работят за спиране на огъня в Ивицата Газа.

Франция ще финансира покупки за Украйна с лихвите от замразени руски активи

Франция ще използва част от 1,4-те милиарда евро, отговарящи на лихвите върху конфискувани от ЕС руски авоари, за да финансира закупуването на военно оборудване за Украйна в съответствие с европейско споразумение, договорено през пролетта. Това съобщи днес френското министерство на въоръжените сили, предаде Франс прес.

Това означава, че Франция ще има на разположение сума от 300 милиона евро за настоящата година, посочват от БТА.

Около 200 милиарда евро руски авоари бяха замразени от ЕС след руската инвазия в Украйна през 2022 г., като от тях около 90 процента се намират в Белгия, където е централата на международния орган за депозити Euroclear.

През май страните членки на ЕС постигнаха споразумение да използват лихвите от тези замразени авоари на руската централна банка.

През юли ЕС обяви деблокиране на помощ то 1,5 милиарда евро за Украйна, отговаряща на първи транш от печалбите върху замразените авоари.

Смята се, че замразените авоари ще са източник на между 2,5 и 3 милиарда евро на година, за да се подпомага на въоръжаването на Украйна и на нейното възстановяване след войната.

Русия определи това решение като незаконно.

През юни лидерите на страните от Г-7  постигнаха също политическо съгласие относно подобна мярка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 07.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Алехандро
преди 19 минути
Роснацитата са получили 200 ирански балистични, но иначе "подкрепяме" Украйна, като и забраняваме да използва западните далекобойни аз удари в рускатакочина?! От друга страна, това е добре - янките категорично са предупредили Иран и русия, че ако се случи подобно нещо, ескалацията в Украйна рязко ще ескалира. Какво значи това, предстои да се види!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
рускиблата
преди 23 минути
До: Tikva007... На това се казва *** чиляк, застинал в еволюционно отношение. Зачто така?! На кого дължиш това "обезкостяване"?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 час
*Бърнс и Мур отбелязват, че ще продължат да се противопоставят на *безотговорната кампания по саботаж из Европа от страна на руското разузнаване* - Разбира се - нали са си у дома в територията, спомената като *из Европа*. И тук пак опираме до старата българска поговорка за лудият, дето обичал да изяжда по две баници, защото един съвсем нормален му ги предоставял заедно с друга консумация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 час
*Уилям Бърнс и . . . . Ричард Мур заявиха, че е по-важно от всякога подкрепата за Украйна да продължи* - На първо време - до последния украинец и до последния завод в Европа. Впоследствие, ако се наложи - и до последния европеец! *Партньорството е централно понятие в специалната връзка между нашите страни* - Особено на чужди територии, колкото се може по-далеч от *техните страни*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
рускиблата
преди 2 часа
мНого ясно, че ще продължи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още