IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хънтър Байдън се призна за виновен по дело за укриване на данъци

Той е заплашен от до 17 години затвор и до 450 000 долара глоба

10:30 | 06.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хънтър Байдън, син на президента на САЩ Джо Байдън, се призна за виновен по дело, свързано с обвинения за укриване на данъци – изненадващ ход, който спестява на обвиняемия нов процес, след като беше осъден през юни по друго дело за притежание на оръжие и употреба на наркотици, съобщава Ройтерс.

54-годишният Байдън беше изправен пред съда в Лос Анджелис по обвинения за избягване на плащане на 1,4 милиона долара данъци.

Той се призна за виновен по всичките девет обвинения, пред които е изправен.

Съдия Марк Скарси информира Байдън, че го очакват до 17 години затвор и до 450 000 долара санкции. Той насрочи присъдата за 16 декември.

Обвиняемите, които се признават за виновни по наказателни дела, обикновено постигат извънсъдебно споразумение с прокурорите, надявайки се да получат по-лека присъда в замяна на избягване на съдебен процес.

Изглежда случаят не е такъв.

По-рано през деня Байдън предложи да се признае за виновен по обвиненията, но да избегне заявяването, че е извършил неправомерни действия - необичайна правна маневра, наречена "прецедент на Алфорд". Според нея обвиняемият се опитва да постигне сделка със съда, признавайки, че има достатъчно доказателства, за да бъде осъден, като едновременно поддържа тезата, че е невинен.

Още преди началото на процеса в Лос Анджелис адвокатът му Аби Лоуел заяви пред съдията, че клиентът му е готов да се признае за виновен, но използвайки специален прецедент в американското право, който му позволява да приеме присъда, като същевременно обяви, че е невинен. Прокуратурата обаче отказа тази процедура, като предпочете да продължи процеса.

В изявление след изслушването Байдън каза, че се е признал за виновен, за да пощади семейството си от необходимостта да се изправи пред съдебен процес, който би предоставил достъп до подробности от период от живота му, в който е страдал от наркотична зависимост. „Въпреки всичко, на което съм ги подложил през годините, мога да им спестя това“, изтъква той. Байдън добави, че е платил данъците си.

Лоуел посочи пред журналисти, че Байдън може да обжалва присъдата си. Той не отговори на въпрос защо клиентът му е изчакал деня на започването на процеса, за да се признае за виновен.

Признаването на вината слага начало на дълъг процес, който ще продължи в разгара на предизборната кампания. Избирателите ще избират на 5 ноември между вицепрезидента Камала Харис, демократ, и бившия президент републиканец Доналд Тръмп. Джо Байдън се отказа от кандидатурата си за преизбиране през юли под натиска на своите колеги демократи.

Хънтър Байдън, който е известен със зависимостта си от наркотици и алкохол, е обвинен в неплащане на данъци за период от 2016 до 2019 г., докато е „инвестирал“ в „наркотици, компаньонки и приятелки, луксозни хотели и имоти под наем, екзотични коли, дрехи, и други вещи от личен характер”, се изтъква в обвинителния акт.

Процесът може също да хвърли светлина върху работата му с украинската компания за природен газ Burisma и други бизнес сделки, докато баща му беше вицепрезидент.

В обвинителния акт се казва, че Хънтър Байдън е "печелил добре", докато е бил в бордовете на Burisma и китайски фонд за частни инвестиции.

Хънтър Байдън отрече каквито и да било неправомерни бизнес отношения и водените от републиканците разследвания в Конгреса не замесват пряко баща му в каквото и да е нарушение.

Той обжалва присъдата по отделно дело в съда в Делауеър за незаконно притежание на оръжие, докато е използвал наркотици.

Тази присъда означава, че той може да получи по-строга присъда за делото относно укриване на данъци, ако бъде признат за виновен.

Белият дом посочва, че президентът Байдън е изключил възможността да помилва сина си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 06.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 27 минути
Сега аз да попитам рубл3джиите - каква е вероятността в любимият им необятен кiнеф и в държавите, облъчвани и отравяни от миазмите му, да бъде осъден не синът, ами дори който и да е роднина или приближен на царстващият в момента самодържец? Ето поради тази причина, каквито и кривулици да прави историята, накрая нещата винаги свършват с провал за кiнефоподобните подобия на държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още