IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тръмп и Харис са с равни шансове за победа в три ключови щата

Според проучване 15 процента е делът на хората, които не са решили за кого да гласуват, така че резултатите могат да бъдат наклонени в едната или в другата посока

12:40 | 05.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Присъстващи на събитие от кампанията на кандидата за президент Доналд Тръмп в Пенсилвания. Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Присъстващи на събитие от кампанията на кандидата за президент Доналд Тръмп в Пенсилвания. Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Два месеца преди президентските избори в САЩ социологическо проучване на CNN показва, че кандидатът на Републиканската партия за президент Доналд Тръмп и съперничката му от Демократическата партия Камала Харис са с почти изравнени шансове в три ключови щата, които могат да предопределят изхода от вота - Невада, Джорджия и Пенсилвания.

Сондажът включва общо 6 щата, в които се очаква оспорвана надпревара. Вероятните гласоподаватели в Уисконсин са 50 процента за Харис и 44 процента за Тръмп, а в Мичиган - 48 процента за Харис и 43 процента за Тръмп. В Аризона Тръмп има 49 процента срещу 44 процента за Харис. В Джорджия и Невада 48 на сто подкрепят Харис срещу 47 на сто за Тръмп, а в Пенсилвания кандидатите са с равен дял гласове - 47 процента. 

Според проучването 15 процента е делът на хората, които не са решили за кого да гласуват, така че резултатите могат да бъдат наклонени в едната или в другата посока.

През 2020 г. президентът Джо Байдън победи и в шестте щата, като спечели Джорджия с малко под 12 хил. гласа и Аризона с малко над 10 хил. гласа. 

Ако Харис успее да удържи победите на Байдън извън тези шест щата и да спечели в Уисконсин и Мичиган, победа в Пенсилвания плюс един-единствен глас в Избирателната колегия от всеки друг щат ще ѝ осигури президентския пост. Ако Тръмп задържи Северна Каролина - щат, който той спечели през 2020 г. и който се смята за „бойно поле“ в тазгодишните избори - и победи в Джорджия и Пенсилвания, това ще го изстреля на върха, независимо от това какво ще се случи в Уисконсин, Мичиган или Невада. При този сценарий дори Аризона, където в момента той има малка преднина, няма да е необходима на Тръмп, за да спечели още един мандат като президент. 

Камала Харис пътува вчера до щата Ню Хемпшър, за да демонстрира подкрепа за малкия и среден бизнес. В този клонящ към демократите регион тя посети пивоварна, основана от две жени в традиционно доминиран от мъжете сектор.

59-годишната кандидатка обеща да увеличи данъчния кредит за създаване на малки предприятия десетократно - от 5000 на 50 хил. долара. 

По този начин Харис, която нейният съперник определи като "комунистка", се опита да затвърди имиджа си на кандидатка на средната и работническата класа срещу опонент, обвиняван в покровителстване на богаташите и мултинационалните компании, отбелязва АФП.

След като логично се възползва от инерцията, породена от оттеглянето на Джо Байдън и от големия конгрес на демократите в Чикаго, на който официално бе обявена за кандидат на партията, сега вицепрезидентката е изправена пред риска да загуби темп, допълва агенцията.

През последните дни редица редактори от известни ежедневници, които са склонни да подкрепят демократите, я призоваха да представи подробно мерките си за страната, като изтъкнаха по-специално, че дългоочакваното ѝ интервю миналия четвъртък, заедно с нейния кандидат за вицепрезидент Тим Уолз, е било лишено от съдържание. "Меденият месец (на Камала Харис) приключи", заяви вчера в ефира на местна радиостанция Доналд Тръмп, който загуби преднината си на национално равнище, която имаше през юли.

Двамата кандидати за президент използват седмицата преди дебата, за да изострят икономическите си послания за това кой може да направи повече за средната класа, посочва АП.

Докато Харис призовава богатите американци и големите корпорации да плащат по-високи данъци, Тръмп залага на това, че американците жадуват за намаляване на данъците с трилиони долари и че растежът ще бъде толкова фантастичен, че не си струва да се тревожат хората за бюджетните дефицити. Той ще говори днес пред Икономическия клуб на Ню Йорк.

Харис ще посети днес Пенсилвания, където се намира американската компания за производство на стомана US Steel. Съдбата ѝ се очертава да бъде основен въпрос на предизборната кампания: според съобщения в пресата президентът Джо Байдън се готви официално да блокира поглъщането на американския индустриален флагман от японския му конкурент Nippon Steel. 

Кандидатите ще водят дебат следващата седмица, като това ще бъде първата им среща. Най-важният щат в страната, Пенсилвания, ще започне предварителното гласуване през следващата седмица. До края на месеца ще започне гласуването в поне четири щата, а до средата на октомври ще последват още десетина. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още