IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пет извода от изборите в Тюрингия и Саксония

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" се превърна в „народна“ партия

08:45 | 06.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

3. Избирателите наказаха управляващата коалиция в Берлин (отново)

Трите партии в управляващата коалиция в Германия - SPD на Шолц, Зелените и фискално консервативната Свободна демократическа партия (FDP) - претърпяха значителни загуби на неделните избори. В Тюрингия Зелените и FDP изпаднаха от местния парламент, след като не успяха да преминат 5-процентовата бариера. Нещо повече, трите коалиционни партии в Тюрингия взети заедно едва събраха 10 процента от гласовете.

Въпреки че SPD загуби по-малко позиции на изборите, това все пак беше ужасен резултат за партия, която постигна най-лошото си представяне на общонационални избори от повече от век (на европейските избори през юни).

В опит да преобърне политическите си перспективи точно преди изборите, правителството на Шолц обяви набор от по-строги миграционни мерки - което показва как възходът на AfD възоснова на антиимиграционното послание е разтърсило политическата класа страната. Но това изглежда не помогна на SPD.

„Голяма част от хората нямат доверие в способността на традиционните партии да намират решения и следователно умишлено са избрали негативен модел“, каза генералният секретар на SPD Кевин Кюнерт в понеделник.

SPD има шанс да се реваншира на 22 септември, когато избирателите в източната провинция Бранденбург се отправят към урните. В нея подкрепата за SPD в момента се оценява на около 20 процента заради популярността на премиера на провинцията от SPD Дитмар Войдке. Все пак AfD е първа в Бранденбург с 24 процента.

Показателно е също, че Войдке отказа да води кампания заедно с Шолц, като каза пред Handelsblatt по-рано този месец, че не планира да провежда съвместни предизборни събития с канцлера (въпреки че избирателният район на Шолц е Бранденбург). Това вероятно е политически мъдър ход, като се има предвид ниския рейтинг на Шолц на Изток и не само.

4. AfD се превърна в „народна партия“ в източната част на Германия

Крайнодесните партии в цяла Европа често се облагодетелстват от протестиращи гласоподаватели, които просто искат да изразят недоволството си от традиционните партии. Но в източната част на Германия изглежда избирателите все повече се спират на AfD не поради протестен вот, а заради сериозно политическо убеждение.

Всеки втори избирател на AfD в Тюрингия и Саксония е гласувал за партията, защото вярва в нейното послание, според данни на ARD. Това е промяна спрямо предишни избори.

Нещо повече, гласоподавателите и в двете провинции, според проучвания, казват, че AfD би представлявала най-добре интересите на хората в Източна Германия и би следвала по-добри политики за убежище и бежанци. И по други въпроси, включително социалната защита и борбата с престъпността, партията се класира на първите две места по доверие на избирателите.

Накратко, изглежда все повече, че AfD се е утвърдила на Изток и се е превърнала в това, което германците наричат ​​Volkspartei, или „народна партия“ - титла, която доскоро беше запазена за основните партии като SPD и CDU.

5. Изграждането на коалиционни правителства може да бъде продължителна драма

Не за първи път се очаква политиците да бъдат подложени на изпитание чрез формирането на коалиции на Изток. След предишните провинциални избори в Тюрингия през 2019 г. избухна голяма политическа криза, когато Томас Кемерих, политик от FDP, беше избран за премиер с подкрепата на AfD.

Сътрудничеството с AfD доведе до масово национално недоволство, което принуди Кемерих да се оттегли. Той беше заменен от Бодо Рамелов от Лявата партия, който оглави правителство на малцинството в провинцията.

Този епизод подчерта трудностите при формирането на коалиционни правителства без AfD в един все по-фрагментиран политически пейзаж в Изтока.

Въпреки силното представяне на AfD както в Саксония, така и в Тюрингия в неделя, партията едва ли ще вземе властта, защото всички други партии казват, че няма да формират коалиции с нея. Следователно в Тюрингия единственото реалистично правителство на мнозинството, което може да бъде сформирано, е съюз между CDU, BSW и Лявата партия. CDU обаче официално отхвърли чрез партийна резолюция всякакво сътрудничество с левите.

Като се има предвид сложната динамика, формирането на нови коалиции може да отнеме месеци. Междувременно AfD несъмнено ще направи нещата възможно най-трудни - описвайки изключването си от коалициите като лишаване от политическо представителство на своите избиратели, завършват авторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 06.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още