IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българските кандидати може да поемат енергетиката или кохезионната политика в новата ЕК

Само София е изпратила две имена, както поиска Урсула фон дер Лайен

13:19 | 04.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Юлиан Попов е сред спряганите за енергиен комисар в новия състав на Европейската комисия, става ясно от публикация на Politico. Членовете на Европейския съюз (ЕС) имаха срок до 30 август да предоставят своите кандидати за еврокомисари, като номинираната за втори мандат Урсула фон дер Лайен поиска по две предложения - мъж и жена, за да има равнопоставеност.

Единствено България е изпратила две имена - бившият министър на околната среда и водите Юлиан Попов и бившият министър на външните работи Екатерина Захариева. Двамата бяха номинирани от своите политически партии и след разговори - избрани от служебния министър Димитър Главчев.

Според Politico Захариева може да се бори за поста, отговарящ за кохезионната политика. Портфолиото на пръв поглед може да не "блести", но близо една трета от европейския бюджет се разпределя именно през това перо. Реално комисарят, отговарящ за тази сфера, може да ограничи или насърчи работата на своите колеги, разпределяйки средства от бюджета.

Екатерина Захариева беше не само външен министър, но и министър на правосъдието, както и на регионалното развитие, припомня още европейското издание. Нейни конкуренти могат да бъдат кандидатите на Румъния - номинираната в последния момент Роксана Мънзату и Апостолос Цицикостас (Гърция).

Юлиан Попов пък ще се съревновава с настоящия министър на търговията и индустрията на Чехия Йозеф Сикела, за когото се смята, че има съществена роля за преодоляване на енергийната криза в ЕС през 2022 година. Другите кандидати за този пост са бившият министър на климата и енергетиката на Дания Дан Йоргенсен и испанският кандидат Тереса Рибера, която е с много добра репутация в Брюксел и години опит в областта на енергетиката, включително и като министър. Проблемът на Ривера е нейният скептицизъм за развитието на ядрената енергетика.

Йозеф Сикела има шансове и за комисар, отговарящ за икономиката.

В новата ЕК ще има нов пост - отбрана, и вероятните кандидати там са сегашният зам.-председател и комисар по икономическите въпроси Валдис Домбровскис и френският кандидат Тиери Брьотон. Домбровскис е вариант и за комисар по разширяването заедно със сегашния отговарящ за този пост Оливер Вархеи. Портфолиото е интересно на фона на започналата процедура по преговори с Украйна и Молдова, както и очакванията, свързани със Западните Балкани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още