IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Да, България" остава в коалицията ПП-ДБ и цели да върне 100 хил. изгубени избиратели

Решението беше взето от Националния съвет на партията тази вечер

22:27 | 03.09.24 г.
Снимка: Антон Станков, БГНЕС
Снимка: Антон Станков, БГНЕС

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание в коалиция с „Продължаваме промяната“ и „Демократи за силна България“, става ясно от съобщение на партията. 

Поради липса на условия за завършване на процеса по договаряне за ново дългосрочно политическо споразумение сега, след изборите ще бъде даден нов мандат за преговори за такова споразумение, включително въз основа на резултатите, се казва още в съобщението.

Според Националния съвет, за да може ПП-ДБ да изпълнява основната си политическа мисия на представител на демократичната общност и център-дясното политическо пространство и да бъде водещ фактор в създаването на силно евроатлантическо, реформаторско и антикорупционно мнозинство и правителство, с което да бъде сложен край на политическата криза, коалицията следва да си постави следните цели:

-  Връщане на доверието към коалицията на най-малко 100 хиляди от изгубените при последния вот избиратели;

-  Установяване на коалицията като сигурен мандатоносител съгласно процедурата по чл. 99 от Конституцията на Република България, с оглед пълноценното прилагане на формулата за управление, одобрена от коалицията;

За изпълнението на тези цели Националният съвет призовава всички симпатизанти, членове, местни организации и кандидати на „Да, България!“ да положат максимални усилия и активност. Той възлага на Изпълнителния съвет да изготви и наложи ясни десноцентристки програмни приоритети в изпълнение на решенията на Националната конференция от март тази година.

Щабът на „Да, България!“ трябва да изработи и приложи стратегия за кампанията, която да осигури максимална мобилизация и използване на потенциала на посланията на „Да, България!“ и на мажоритарния капацитет на кандидатите за позитивна и координирана с общата стратегия ПП-ДБ преференциална кампания.

"На предсрочните парламентарни избори на 9 юни ПП-ДБ загуби половината от своите избиратели. Нещо повече, това беше поредният резултат, който показва оттегляне на подкрепа. За „Да, България!“ това беше ясен сигнал, че настоящата формула на политическо представителство на демократичната общност в център-дясното пространство има нужда от много сериозно преосмисляне. Ако тази тенденция продължи без истинско обновяване, ние няма да бъдем в състояние да изпълняваме ефективно основната си политическа мисия: да отстояваме геополитическата ориентация на страната във всички измерения, да налагаме дневен ред на последователна модернизация и демократизация и да гарантираме върховенството на правото и добрата бизнес среда", се казва в съобщението.

България има нужда от прекратяване на политическата криза, формиране на смело, антикорупционно и реформаторско правителство, считат от "Да, България!".

По общо съгласие в ПП-ДБ, че досегашното рамково коалиционно споразумение от февруари 2023 г. е изчерпано като основа за търсене на разширяване на подкрепата за коалицията, започнаха преговори за ново. То следваше да уреди дългосрочно нов етап на развитие на коалицията и на негова основа да се сключват еднократни споразумения за явяване на конкретни избори. В рамките на преговорите беше постигнато принципно съгласие по повечето от гореизложените направления, съобщават от "Да, България!".

Не беше постигнато съгласие по прилагане нови механизми за попълване на кандидатските листи, включващи отказ от партийни квоти, уточняват от партията. 

Припомняме, че по-рано днес ДСБ също реши да остане в коалицията с "Продължаваме промяната" за предстоящите парламентарни избори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още