IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Невъзможното“ обещание на Киър Стармър

Преходът към чиста енергия до 2030 г. е най-трудният ангажимент на новия британски премиер

15:30 | 06.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

„Първоначално не ми е съвсем ясно къде свършва комисията на кабинета и къде започва мисионерският съвет за всяка конкретна мисия и след това как контролът на мисията се включва в този процес“, коментира Алекс Бойд, бивш старши съветник на правителството за бизнес, енергетика и търговия и сега директор в консултантската компания Strand Partners. „Изглежда има доста детайли за изработване тук.“

Милибанд също така обеща да „възприеме уроците“ от британската работна група за ваксините срещу Covid-19, която бързо помогна те да се разпространят.

Прилагането на същия подход към чистата енергия „е умна идея“, каза Надим Захауи, бивш министър за ваксините, който ръководеше работната група.

Но правителството не е очертало точно какви правомощия за вземане на решения ще има звеното. Според настоящите планове само държавни служители, а не бизнес лидери, ще участват директно в контрола на мисията – съществена разлика от работната група за ваксини, която работи за стимулиране на фармацевтичните гиганти в разгара на пандемията.

Следването на модела на работната група за ваксините означава да се даде на новия екип за контрол на мисията властта действително да взема решения, твърди Захауи. „Най-голямото разочарование ще е те да дойдат, да анализират проблема, да измислят набор от решения – но след това нито едно от тях да не може да бъде реализирано, защото нямат власт за вземане на решения“, предупреди бившият министър.

Бойд се съгласи, че сравнението с ваксините има смисъл само ако контролът на мисията нарушава правителствените правила. Въпросната работна група „бе специално създадена извън структурите на правителството“, посочва той.

Говорител на DESNZ каза: „Създаването на лазерно насочен контрол на мисията ще засили мисията на правителството да осигури на Великобритания чиста енергия до 2030 г. Контролът на мисията ще черпи от редица умения вътре и вън от правителството, за да подпомогне работата му.“

Някои в правителството се безпокоят за контрола над друга мисия: как ще реагират избирателите на пренасочването към чиста енергия, ако то наистина се осъществи?

Милибанд одобри три огромни нови соларни ферми, откакто встъпи в длъжност миналия месец. Правителството променя правилата за планиране, за да помогне за стартирането на повече енергийни проекти, докато предложенията за изграждане на стотици мили нови електрически стълбове в провинцията са дълбоко непопулярни.

„Наистина се тревожа какво ще бъде въздействието в резултат на това ревностно убеждение, че трябва да изградим мрежа без въглерод до 2030 г.“, споделя министърът на енергетиката в сянка Андрю Боуи. Министрите са наясно с риска.

Ако Кенеди е вдъхновението, правителството иска да избегне съдбата на президента на САЩ Джо Байдън, чиито огромни зелени субсидии не допринесоха много за спечелването на избирателите.

Доклад за многотрилионните зелени разходи на Байдън обикаля офиса на премиера, според служител, запознат с правителственото планиране.

Американският закон за намаляване на инфлацията (IRA), който налива пари в зелени технологии, е част от „мащабни усилия за преустройство на икономиката на САЩ“, пише в доклада – но Байдън не пожъна почти никаква електорална награда, тъй като амбициозните политики не създадоха емоционална връзка с избирателите.

Урокът тук, казва същият служител, е да не се увличате толкова много от лунните подвизи, че да недооцените въздействието на политиките тук на земята.

„Можете да постигате цели“, казват те. „Но ако същевременно карате хората да се чувстват кофти – защото са лишени от власт или не са ангажирани – тогава не е сигурно, че ще получите ползата, която очаквате.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 06.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
resident52
преди 3 часа
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк---- https://do.my/texx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още